«Større enn en glorifisert treningskamp»

KOMMENTAR: Det var merkverdig at José Mourinho lot seg irritere da han torsdag ble konfrontert med antallet seire han har mot Pep Guardiola. I kveld dundrer de to supermanagerne sammen i supercupfinalen.

Guardiola og Mourinho

Pep Guardiola og Mourinho har et 'profesjonelt' forhold, som de selv kaller det. Det er lite smil og glede når de to managerne møtes.

Foto: DANI POZO / Afp

En journalist påpekte at Chelsea-sjefen kun har vunnet 3 av 15 oppgjør mot katalaneren. En avvisende Mourinho mente det var feil, men innrømmet senere at det kunne stemme.

Om reaksjonen tyder på at det fortsatt finnes glød i rivaliseringen, har uansett trenerne understreket at kveldens kamp – supercupfinalen mellom mesterliga-og europaligavinneren – ikke handler om dem.

Følg kampen her: Bayern München - Chelsea fra kl 20.45

Det trenger den heller ikke. Det finnes nemlig flere rent sportslige grunner til at finalen på Stadion Eden i Praha bør tas seriøst.

Mourinho og Guardiola

José Mourinho stryker Pep Guardiola over hodet etter et EL Clasico-oppgjør i 2011.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Mourinho har for eksempel aldri vunnet turneringen. Det samme kan sies om Bayern, som har tapt finalen tre ganger.

Om kampen hadde blitt spilt i fjor, ville tyskerne vært klare favoritter. Mye tyder imidlertid på at Chelsea møter et lag som er i en noe sårbar tilstand.

Vaklende Bayern-start

Det er nemlig ikke alt som har klaffet for Guardiola i sesongåpningen.

Bayern-treneren debuterte med et faretruende 4-2 tap i den tyske supercupen mot erkerivalen Dortmund. I Bundesliga-åpningen hjemme mot Borussia Mönchengladbach trengte Bayern et straffespark for å roe nervene i andre omgang. Det ble til slutt 3-1 seier, men gjestene kunne fort tatt poeng.

Videre vant de 1-0 borte mot Eintracht Frankfurt, før det ble 2-0-seier hjemme mot Nürnberg.

Prestasjonene har imidlertid ikke innfridd forventingene om at Bayern kom til å bli ustoppelige under Guardiola. Laget er ikke like effektivt som i fjor, og til tross for få baklengsmål i Bundesliga har noe av den defensive tryggheten forsvunnet.

Det finnes årsaker. Mye har blitt forandret på kort tid. Guardiola har skiftet om Jupp Heynckes’ 4-2-3-1 system til en 4-1-4-1 formasjon, med Bastian Schweinsteiger spillende i ankerrollen. Spillere som Thomas Müller, Xherdan Shaqiri og nyinnkjøpte Mario Götze har blitt brukt sentralt på midtbanen. Alle tre spiller vanligvis på kant eller like bak spissen.

De som har fortsatt i sine vanlige posisjoner har prestert godt. Det gjelder spesielt Arjen Robben og Franck Ribéry – sistnevnte som i går ble kåret av UEFA til Europas beste spiller i fjor. Begge blir nøkkelspillere i kveld.

En lei smell

Prestasjonene har imidlertid ikke innfridd forventingene om at Bayern kom til å bli ustoppelige under Guardiola.

Som et lag som fortsatt trenger finjusteringer var Bayern alltid i fare for å gå på en skrell. Den kom på tirsdag. Freiburg utlignet fire minutter før slutt, og ga Guardiola sitt første poengtap som Bayern-trener. Det til tross for at europamestrene hadde et ballinnehav på 74 prosent.

Det fantes en slags unnskyldning. Guardiola hvilte syv førstelagsspillere fra start til forberedelse for kveldens supercup. Stjerner som Philipp Lahm, David Alaba, Robben og Ribéry ble utelatt fra startoppstillingen.

Samtidig har Bayern Europas bredeste stall, og få hadde forventet å miste poeng mot Freiburg. Dortmund – som har vunnet tre av tre kamper – kan nå passere de helrøde på tabellen med seier mot Eintracht Frankfurt på søndag ettermiddag.

Avgjørelsen kan vise seg å bli kostbar, men om ikke annet demonstrerte Guardiola at tyskerne tar kveldens kamp seriøst.Hensikten var å hvile spillere til en finale Bayern tapte både i 1975, 1976 og 2001. Nederlaget i 2001 kom mot Liverpool i en kamp hvor John Arne Riise tegnet seg på scoringslista.

Om ikke slik historikk inspirerer Bayern-spillerne, vil motivasjon kunne hentes fra vonde minner om mesterligafinalen i 2012, hvor Chelsea stjal tittelen foran nesa på tyskerne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mourinho feirer seier mot Barcelona

José Mourinho feiret hemningsløst etter at hans Inter slo ut Barcelona fra mesterligaens semifinale i 2010. Inter vant til slutt turneringen. I bakgrunnen skimtes Pep Guardiola.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Troféet som mangler

For Chelsea vil et tidlig trofé gjøre underverker for moralen og selvtilliten videre i sesongen.

Det vil også henge høyt for Mourinho. Portugiseren har vunnet seriemesterskapet og den nasjonale cupen i alle de fire landene han har jobbet, samt en Europa League og to mesterligaer. Likevel har han aldri vunnet supercupen.

Denne er den eneste han mangler.

Et slikt hull i CVen – selv om det er lite – vil sannsynligvis irritere en person som går etter alt som glitrer. I motsetning til mange topptrenere tar Mourinho hver turnering seriøst. Det inkluderer den engelske ligacupen og de nasjonale cupene i Spania og Italia, som tradisjonelt sett har hatt lite verdi.

Fra Chelseas side vil Roman Abramovitsj også ønske en sterkere forestilling enn fjorårets prestasjon, hvor Atlético Madrid ydmyket laget med en 4-1 seier.

Skalp

Dette er en skalp begge managerne ønsker seg

Spørsmål kan alltid stilles ved prestisjen rundt supercupen, men i årets utgave har lagene utvilsomt mye å spille for. Det ligger spesielt press på Guardiola, som må bevise at Bayern er på riktig kurs, at de kan hamle opp med store lag, og at tirsdagens poengtap i det minste vil resultere i et trofé.

Om det blir tilfellet gjenstår å se. Mourinhos Chelsea viste mot Manchester United på mandag at de er vanskeligere å bryte ned enn sine tidligere utgaver. Og selv om Bayern har scoret minst ett mål i hver av sine siste 41 kamper, vil fjorårets 4-1 resultat i supercupen neppe gjentas.

Samtidig ligger Mourinhos rivalisering med Guardiola stille i bakgrunnen. Ingen ønsker å fortsette feiden, men historikken vil gjøre denne kampen til en skalp for begge – uansett hva som måtte sies i pressen.

Det hele brygger opp til noe større enn en glorifisert treningskamp. Dette er et oppgjør ingen ønsker å tape.

Fotball

Oppsummert

  • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.