Sist tapte de så mye at de fikk mental knekk...

For ti år siden tapte Buvik hele 17-0 mot Rosenborg i cupen. Kampen var så tøff for 3.-divisjonslaget at etterpå fikk de deler av sesongen ødelagt. I kveldens NM-runde møtes de to trønderlagene igjen.

harald

Harald Martin Brattbakk var én av ni Rosenborg-spillere som kom på scoringslista mot Buvik. Her har han nettopp scoret ett av sine tre mål, og hjelper Buvik-målvakt Marius Solli opp.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Rune Alex Normann

For ti år siden møtte Rune Alex Normann Rosenborg som spiller. I kveld tar han dem imot på nytt, denne gangen som trener.

Foto: Privat

NRK.no sender syv cupkamper direkte i kveld. Se Buvik - RBK på Sport 5 klokka 18.00 eller sjekk ut de andre kampene i sendeskjemaet i faktaboksen.

– Jeg husker det var forferdelig. Det var til slutt ikke artig utpå banen i det hele tatt, sier Rune Alex Normann.

I dag humrer den nåværende Buvik-treneren når han tenker tilbake på april-kvelden for ti år siden.

RBK satte scoringsrekord

Den gang var han spiller da Buvik tapte hele 17-0 mot Rosenborg i NMs første runde - et av de største tapene i cupens historie, og ny scoringsrekord for Rosenborg. Landslagsstjernene herjet og rundet 3.-divisjonsspillerne på Buvik som om de var kjegler.

– Rosenborg byttet ut landslagsspillere med landslagsspillere fra benken. Det var helt vilt. De var topptrente atleter, vi var helt vanlige arbeidere som løp mellom der, sier Normann.

Fikk «knekk» etterpå

Kampen fremstår nærmest som komisk for ham nå, men tapet satt i lenge den gangen. Selv om cup er cup, gikk kampen innpå spillerne, forteller treneren. Så mye at de ikke klarte å prestere på sitt vante nivå i serien etterpå, heller.

– Vi fikk en slags mental knekk som vi brukte litt tid på å komme over. Jeg husker vi tapte mange kamper i serien etterpå. Vi var slitne både fysisk og mentalt. Det ble ingen god sesong etter det, erindrer han.

I dag er han trener for det samme laget, og håper ikke det blir komplett reprise når Rosenborg i kveld kommer tilbake for første gang siden 2003.

– Jeg kan ikke tro det blir de samme sifrene nå, sier Normann.

Artikkelen fortsetter under videoen.

For ti år siden tapte Buvik hele 17-0 mot Rosenborg i cupen.

Her kan du se målfesten.

Tror mange opplever nedtur

I Buvika er man for lengst i gang med å rigge til fest. Det forventes 2-3000 tilskuere, og store deler av lokalsamfunnet er i sving med forberedelsene.

Normann understreker at cupen først og fremst er en folkefest og noe å glede seg over, også for spillerne. Han tror likevel mange opplever å få en lignende nedtur etter å ha røket ut av NM.

– Jeg har hørt om flere det har skjedd med. Når man er så heldig og får utdelt sånne storkamper går alle tankene til cupen, så det kan bli en «down» når det er over, og i tillegg kanskje ikke har gått så bra. Vi må unngå det denne gangen. Vi er et av topplagene i vår avdeling, og det blir for dumt å miste en topplassering på grunn av en cupkamp, fastslår han.

Håper på et mål

For å unngå at laget går på den samme smellen i år, har treneren rullert mye på laget den siste tiden. Mest for å unngå at noen blir like utkjørt som enkelte ble i 2003.

– Rosenborgspillerne fikk massasje og kunne slappe av etter kampen. Vi gikk på arbeid i tillegg til at vi hadde et tøft kampprogram. Det har vi denne gangen også, med tre kamper på seks dager. Men det er ikke så lett å skulle rullere, for alle spillerne gleder seg og har lyst å spille mot Rosenborg, sier han og smiler.

Normann innrømmer at det blir vanskelig å få cupbomben til å smelle i Buvika i kveld. Målet er i stedet ganske enkelt å få et mål.

– Vi må nok bare legge oss bakpå og unngå at det blir noe rom. Vi har raske kantspillere og en spiss som scorer veldig mye mål. Om han kommer på skuddhold, da blir det mål, rett og slett. Problemet blir vel å få han dit, medgir Normann.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Ings klar for Aston Villa

  Aston Villa henter Premier League-spissen Danny Ings fra Southampton. 29-åringen har skrevet under en avtale for de tre neste sesongene.

  Birmingham-klubben opplyser om overgangen på sitt nettsted.

  Ings scoret i alt 13 mål for Southampton sist sesong. Den solide formen gjorde at han i fjor høst fikk sine første kamper for England på fem år.

  – Danny er en utmerket Premier League-spiller. Han er også svært profesjonell, og han vil bli en leder og rollemodell i troppen vår, sier Villa-manager Dean Smith. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • La Liga sikret milliardavtale

  Den spanske ligaen bekrefter onsdag på sitt nettsted at de selger 10 prosent av sin bedrift til CVC for en pengesum tilsvarende over 28 milliarder kroner.

  Det gir spanske lag en etterlengtet tilstrømming av penger, etter at flere har slitt med vanskelig økonomi som følge av blant annet koronapandemien.

  Spesielt viktig kan det bli for ligaens to største klubber, Barcelona og Real Madrid. De kan få henholdsvis 270 og 261 millioner euro som et resultat av avtalen, melder Marca ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Storklubbene har måttet selge unna spillere for å ha god nok økonomi til å signere forsterkninger i det siste.

  Messi
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Van Gaal tar over Nederland igjen

  Louis van Gaal (69) er tilbake som Nederlands landslagssjef i fotball sju år etter at han ga seg i jobben. Hans første test kommer mot Norge på Ullevaal.

  Nederlands fotballforbund bekreftet ansettelsen onsdag på sitt nettsted.

  Kontrakten er på 18 måneder, og van Gaal får i oppgave å lede laget til VM i Qatar mot slutten av 2022. Van Gaal får også lede landet i VM dersom Nederland kvalifiserer seg.

  – Nederlandsk fotball har alltid stått mitt hjerte nær, og å være trener for landslaget er etter mitt syn en viktig posisjon for utviklingen av vår fotball, sier van Gaal.

  Han har tidligere ledet det nederlandske herrelandslaget i to perioder (2000-2002 og 2012-2014). Det siste han gjorde med Nederland før han ble Manchester United-manager foran 2014/15-sesongen, var å ta bronse i VM i Brasil.

  Louis van Gaal
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Bundesliga-profil til Aston Villa

  Leverkusens Leon Bailey har signert en fireårsavtale med Aston Villa. Overgangen skal ha en verdi på i underkant av 370 millioner kroner.

  Premier League-klubben bekrefter overganger på egne nettsider onsdag.

  Jamaicaneren tilbrakte 3,5 år i den tyske storklubben Leverkusen. Der noterte han seg for 39 mål og 22 assist på 156 kamper.

  Villa serieåpner borte mot nyopprykkede Watford lørdag 14. august.

  Leon Bailey
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Brasil til finalen etter straffer

  Brasil er klar for OL-finale i fotball og fortsetter dermed jakten på sitt andre strake OL-gull, etter at de slo Mexico på straffer i semifinalen tirsdag. I finalen møter de Spania.

  Tittelforsvareren var så langt ubeseiret under sommerlekene i Tokyo, men fikk det tøft mot et Mexico som ønsket å kopiere gullbragden fra London-OL i 2012.

  Begge de ordinære omgangene ble sjansefattige, og ingen av lagene maktet å sette de to målvaktene på nevneverdige prøver.

  Ettersom det ikke ble nettsus i noen av ekstraomgangene heller, var det duket for straffesparkkonkurranse på Kashima stadion.

  Der var det gultrøyene fra Brasil som holdt hodet kaldest. Eduardo Aguirre og Johan Vasquez bommet for Mexico. Dortmund-spiller Reinier satte den avgjørende straffen for Brasil, som vant 4–1.

  Japan og Spania møttes i den andre semifinalen senere tirsdag. Der trakk spanjolene det lengste strået etter at Marco Asensio satte inn kampens eneste scoring langt inn i 2. ekstraomgang. Finalen spilles på Yokohama stadion lørdag. (NTB)

  DA
  Foto: Pedro Pardo / AFP