Hopp til innhold

Møller Dæhli: – Tyngste perioden i mitt liv

Skadeforfulgte Mats Møller Dæhli håper å være tilbake på fotballbanen når Freiburg starter sesongoppkjøringen i sommer, men innrømmer at han har vært langt nede det siste året.

Mats Møller Dæhli

Mats Møller Dæhli har vært gjennom en tung periode i fotballkarrieren. Her fra sist gang han var innom det norsk landslaget før møtet borte mot Kroatia mars 2015.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mats Dæhli

Sist gang Mats Møller Dæhli var i aksjon for Norge, 28 mars 2015 i bortemøtet mot Kroatia.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det har vært utrolig, utrolig tungt. Helt forferdelig egentlig, sier Mats Møller Dæhli til NRK.

I over ett år har han gått skadet. Det har vært mentalt tøft for Freiburg-proffen.

– Det beste jeg vet er å spille fotball, og så har jeg vært borte i over ett år med denne kneskaden. Det har vært den tyngste og vanskeligste perioden i livet mitt til nå, sier en ærlig Møller Dæhli til NRK.

– Det er noe du må håndtere, og det har vært veldig krevende. Det har vært noe helt nytt å gå og vente, trene alternativt og trene på helt andre ting, fortsetter han.

Belastningsskader

28. mars 2015 var sist gang 21-åringen startet en viktig fotballkamp for Norge - i bortemøtet mot Kroatia i EM-kvaliken.

Oslo-gutten fikk diagnosen «jumpers-knee», og deretter startet en lang opptreningsperiode.

21-åringen trodde han var tilbake høsten 2015, og fikk noen innhopp for Freiburg i 2. Bundesliga. Men så dukket kneproblemene opp igjen. Og han stod foran en ny tung tid.

I mars år ble Tyskland-proffens kne endelig friskmeld, men han har i etterkant likevel slitt med ulike belastningsskader.

– Jeg kom tilbake i fint slag i midten av mars. Da var jeg ferdig med opptreningsperioden. Jeg kunne trene så å si fast. Men det varte kun i 2-3 uker. Da fikk jeg problemer med overbelastning i muskulaturen, og måtte ta en pause igjen, sier Møller Dæhli.

Mats 3

Fotballkarrieren til Mats Møller Dæhli har gått nedover det siste året, men nå håper 21-åringen å rekke Freiburg sesongoppkjøring.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Nytt tilbakeslag

Da han kom tilbake ventet et nytt tilbakeslag.

En hodeduell på trening endte med en kraftig hjernerystelse, som førte til to nye uker på sidelinja.

– Det har vært småting hele veien som har gjort at jeg ikke har kunnet kjempe om en plass på laget ennå. Jeg har ikke fått den rytmen i treningen som jeg trenger for å komme tilbake i toppslag. Det har vært litt av problemet. Det har vært frustrerende denne våren, sier Mats Møller Dæhli.

Hvilke belastningskader har du påført deg underveis denne våren?

– Det går på muskulaturen min, og hvor mye trening jeg tåler. Når du øker treningsmengden ganske kraftig etter en sånn skade, er det en liten risiko for at muskulaturen kan reagere negativt. Og det har den gjort. Det har vært veldig irriterende, sier Møller Dæhli.

Dæhli

Mats Møller Dæhli, her i Cardiff-drakt, ble solgt til Freiburg i januar 2015, men fikk bare to kamper for sin nye klubb før han ble skadet.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

– Skal tilbake uansett

Men denne uka har midtbanespilleren trent med ball for klubblaget i Tyskland, og han er mer optmistisk enn på lenge.

Nå håper han å rekke Freiburgs oppkjøring til sesongen, som begynner i slutten av juni.

– Akkurat nå har jeg forhåpninger om at alt skal vere fint til «pre-season» og til starten av en ny sesong. Så sånn sett er jeg positiv, sier Møller Dæhli.

Hvordan fungerer kroppen nå?

– Det virker veldig lovende. Målet er å jobbe godt i sommer, trene riktig og godt hjemme, bli kvitt alle småplager og trene fast uten problemer. Det har jeg veldig trua på, sier Freiburg-spilleren.

Har du noen gang tenkt at fotballkarrieren kunne være over?

–Nei, jeg skal tilbake på fotballbanen uansett hva. De tankene har jeg ikke. Men jeg vet at når du er ute i ett år, så er det alvorlig. Du kan ikke ta lett på det. Men jeg nekter å tenke negativt. Jeg kommer jo aldri til å gi meg uansett hvor mye motgang jeg får. Det jeg tenker på i det daglige, er hvor deilig det blir å komme tilbake å spille fotball uten problemer, sier han.

– Jeg føler jo at jeg har blitt sterkere av det, og at jeg kan komme tilbake like god, om ikke bedre enn jeg var. Men jeg har ikke helt fått muligheten til å få bevist det for meg selv ennå.

Hvilken støtte har du fått i den tunge tida?

– Det er jo vanskelig å komme til en ny klubb, spille to kamper, og så bli skadet. Det er ikke optimalt. Men klubben har vært veldig støttende og tålmodig. De vet at jeg fortsatt er ung. Jeg har fått veldig god oppfølging. Alle prøver å hjelpe meg tilbake, så sånn sett er det bra. I tillegg har familie, venner og kjæreste vert støttende. Det er det du trenger i slike tunge tider, sier han.

Freiburg

Freiburg jubler etter opprykket til Bundesliga sist helg.

Foto: Jens Meyer / Ap

Trene for seg selv

Søndag reiser Bundesliga-proffen hjem til Norge. I Oslo skal han samarbeide med landslagets fysioterapeut Thomas Ødegaard. Sammen skal de legge en treningsplan for de kommende ukene.

Han regner ikke med å trene med norske klubber mens han er hjemme

– Jeg skal trene mest mulig for meg selv i styrkerommet og på banen, slik at jeg har kontroll på ting. Jeg tror det skal holde fint, sier han.

Forrige helg rykket Freiburg opp igjen på direkten til det øverste nivået i Tyskland. Tiden i 2. Bundesliga ble kortvarig etter nedrykket i fjor.

– Det er fantastisk. Vi har et veldig bra lag med gode spillere og en god mentalitet i laget. Det har vært utrolig imponerende at vi har klart å ta oss opp igjen på direkten etter nedrykket i fjor.

– Hvordan ser du på muligheten til Freiburg i Bundesliga til høsten?

– Vi må bare kjempe og krige og spille vårt spill, da tror jeg at vi skal ha en god sjanse, sier Møller Dæhli.

Mats 10

Mats Møller Dæhli har nettopp scoret for Norge i 3-0-seieren over Malta 10. oktober 2014.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Drømmer om landslaget

I november 2013 debuterte han på landslaget med et 25 minutter langt innhopp i treningskampen mot Danmark.

Etter det var han fast inventar på laget til Per-Mathias Høgmo fram tïl kneskaden i fjor vinter.

11 landskamper er det blitt så langt. Den eneste scoringen kom i den viktige EM-kvalikkampen borte mot Malta høsten 2014. Da Norge måtte vinne, og Per-Mathias Høgmo var en presset landslagssjef, var unggutten en av dem som tok ansvar.

9. september starter Norge VM-kvalifiseringen hjemme mot stor-nasjonen Tyskland.

– Jeg har veldig lyst til å komme tilbake på landslaget også. Det vet alle. Jeg gjør jo alt jeg kan. Men først må jeg komme tilbake på banen. Spille over en lengre periode, spille godt og finne tilbake til mitt spill. Da kan jo alt skje, sier Mats Møller Dæhli.

Fotball

  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Skadet Messi ute av Argentinas landslagstropp

    Lionel Messi er ikke aktuell for Argentinas kommende privatlandskamper i USA som følge av en hamstringskade.

    Det opplyser fotballforbundet i Argentina mandag.

    Messi pådro seg skaden i kampen mot Nashville i nord- og mellom-Amerikas mesterliga forrige torsdag, og den 36 år gamle fotballstjernen gikk også glipp av Inter Miamis MLS-møte med DC United lørdag.

    «Lionel Messi vil ikke være i troppen til vennskapskampene i USA på grunn av en mindre hamstringskade i det høyre låret pådratt,» skriver forbundet på X.

    Messi er det siste i rekken av forfall for landslagssjef Lionel Scalonis. Roma-spissen Paulo Dybala, Bayer Leverkusens midtbanespiller Exequiel Palacios og Bournemouth-forsvareren Marcos Senesi er også uaktuelle.

    Argentina møter El Salvador fredag i Philadelphia, før Costa Rica er motstander fire dager senere i Los Angeles. (NTB)

    FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Brazil v Argentina
    Foto: Sergio Moraes / Reuters
  • Haugesund-keeper røk korsbåndet

    Haugesund-keeper Amund Wichne fikk mandag den tunge beskjeden om at korsbåndet er røket og at hele sesongen sannsynligvis ryker.

    Det skriver eliteserieklubben på sine hjemmesider.

    Wichne pådro seg skaden under den nylig avsluttede treningsleiren i Spania. Mandag forelå diagnosen.

    26-åringen fra Mandal har røket korsbåndet og må med normal rekonvalens belage seg på seks til ni måneders fravær fra fotballen.

    – Det er selvsagt en veldig tøff beskjed å få som fotballspiller, men Amund har et så sterkt hode og en så sterk mentalitet at han garantert kommer tilbake for fullt, sier Haugesunds sportslige leder Eirik Opedal.

    Haugesund spiller åpningskampen i den nye eliteseriesesongen søndag 31. mars borte mot Odd. (NTB)

    Eliteserien fotball 2023: Odd - Haugesund (1-1)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Overtidsseier sendte Chelsea til semifinale i FA-cupen

    Chelsea fikk tøff kamp av Leicester i kvartfinalen av FA-cupen i London søndag. To scoringer dypt inne i overtiden sørget likevel for avansement.

    Avgjørelsen falt to minutter ut i tilleggstiden da Carney Chukwuemeka spilte vegg med Cole Palmer før han bredsidet inn 3-2-scoringen.

    Like etterpå økte Noni Madueke ledelsen til 4-2 på vakkert vis.

    Før det hadde Chelsea gjort det unødvendig spennende for seg selv etter en god start.

    Litt over tolv minutter var spilt da Nicolas Jackson driblet seg inn i feltet og fant Marc Cucurella med et flatt innlegg. Backen var umarkert på bakerste stolpe og kunne enkelt plassere ballen i det åpne målet.

    Raheem Sterling bommet så på straffe, men gjorde opp for seg like etter da han serverte Cole Palmer foran mål i forkant av 2-0-målet.

    Chelsea styrte komfortabelt mot semifinale, men Axel Disasi skapte ny spenning etter sidebyttet da han leverte en kandidat til årets selvmål.

    Franskmannen var under press da han skulle spille en pasning til egen keeper. Pasningsforsøket var ikke i nærheten av å finne Robert Sánchez og fløy isteden i eget mål.

    Like etter timen spilt kom også utligningen. Stephy Mavididi driblet seg gjennom Chelsea-forsvaret og curlet ballen inn i det lengste hjørnet til 2-2.

    Leicesters Callum Doyle ble sendt av banen like etterpå, og Chelsea utnyttet fordelen med å finne veien til nettmaskene for tredje og fjerde gang i kampen. (NTB)

    Britain Soccer FA Cup
    Foto: Dave Shopland / AP
  • Haaland og Manchester City videre i FA-cupen

    Manchester City er videre til sin sjette strake semifinale i FA-cupen etter 2-0 hjemme mot Newcastle i kvartfinalen lørdag kveld.

    Bernardo Silva scoret kveldens første for hjemmelaget med et skudd via Newcastle-spiller Dan Burn og i mål. Da var det spilt 13 minutter.

    Etter halvtimen spilt var Silva igjen involvert. Portugiseren skar inn fra høyre og skjøt via Newcastles Sven Botman denne gangen, og i mål.

    Dermed stod det 2-0 til City og den ledelsen tviholdt de på kampen igjennom. Erling Braut Haaland spilte 87 minutter for vertene, mens Oscar Bobb kom inn da et knapt kvarter gjenstod av ordinær tid.

    Det har blitt en vane for Manchester City å komme langt i FA-cupen de siste årene.

    Siden Pep Guardiola ble manager for klubben i 2016 har de vært i semifinalen syv ganger. I samme periode har de vunnet turneringen to ganger.

    Manchester Citys semifinalemotstander trekkes søndag.

    Haaland
    Foto: AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.