Møller Dæhli: – Tyngste perioden i mitt liv

Skadeforfulgte Mats Møller Dæhli håper å være tilbake på fotballbanen når Freiburg starter sesongoppkjøringen i sommer, men innrømmer at han har vært langt nede det siste året.

Mats Møller Dæhli

Mats Møller Dæhli har vært gjennom en tung periode i fotballkarrieren. Her fra sist gang han var innom det norsk landslaget før møtet borte mot Kroatia mars 2015.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mats Dæhli

Sist gang Mats Møller Dæhli var i aksjon for Norge, 28 mars 2015 i bortemøtet mot Kroatia.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det har vært utrolig, utrolig tungt. Helt forferdelig egentlig, sier Mats Møller Dæhli til NRK.

I over ett år har han gått skadet. Det har vært mentalt tøft for Freiburg-proffen.

– Det beste jeg vet er å spille fotball, og så har jeg vært borte i over ett år med denne kneskaden. Det har vært den tyngste og vanskeligste perioden i livet mitt til nå, sier en ærlig Møller Dæhli til NRK.

– Det er noe du må håndtere, og det har vært veldig krevende. Det har vært noe helt nytt å gå og vente, trene alternativt og trene på helt andre ting, fortsetter han.

Belastningsskader

28. mars 2015 var sist gang 21-åringen startet en viktig fotballkamp for Norge - i bortemøtet mot Kroatia i EM-kvaliken.

Oslo-gutten fikk diagnosen «jumpers-knee», og deretter startet en lang opptreningsperiode.

21-åringen trodde han var tilbake høsten 2015, og fikk noen innhopp for Freiburg i 2. Bundesliga. Men så dukket kneproblemene opp igjen. Og han stod foran en ny tung tid.

I mars år ble Tyskland-proffens kne endelig friskmeld, men han har i etterkant likevel slitt med ulike belastningsskader.

– Jeg kom tilbake i fint slag i midten av mars. Da var jeg ferdig med opptreningsperioden. Jeg kunne trene så å si fast. Men det varte kun i 2-3 uker. Da fikk jeg problemer med overbelastning i muskulaturen, og måtte ta en pause igjen, sier Møller Dæhli.

Mats 3

Fotballkarrieren til Mats Møller Dæhli har gått nedover det siste året, men nå håper 21-åringen å rekke Freiburg sesongoppkjøring.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Nytt tilbakeslag

Da han kom tilbake ventet et nytt tilbakeslag.

En hodeduell på trening endte med en kraftig hjernerystelse, som førte til to nye uker på sidelinja.

– Det har vært småting hele veien som har gjort at jeg ikke har kunnet kjempe om en plass på laget ennå. Jeg har ikke fått den rytmen i treningen som jeg trenger for å komme tilbake i toppslag. Det har vært litt av problemet. Det har vært frustrerende denne våren, sier Mats Møller Dæhli.

Hvilke belastningskader har du påført deg underveis denne våren?

– Det går på muskulaturen min, og hvor mye trening jeg tåler. Når du øker treningsmengden ganske kraftig etter en sånn skade, er det en liten risiko for at muskulaturen kan reagere negativt. Og det har den gjort. Det har vært veldig irriterende, sier Møller Dæhli.

Dæhli

Mats Møller Dæhli, her i Cardiff-drakt, ble solgt til Freiburg i januar 2015, men fikk bare to kamper for sin nye klubb før han ble skadet.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

– Skal tilbake uansett

Men denne uka har midtbanespilleren trent med ball for klubblaget i Tyskland, og han er mer optmistisk enn på lenge.

Nå håper han å rekke Freiburgs oppkjøring til sesongen, som begynner i slutten av juni.

– Akkurat nå har jeg forhåpninger om at alt skal vere fint til «pre-season» og til starten av en ny sesong. Så sånn sett er jeg positiv, sier Møller Dæhli.

Hvordan fungerer kroppen nå?

– Det virker veldig lovende. Målet er å jobbe godt i sommer, trene riktig og godt hjemme, bli kvitt alle småplager og trene fast uten problemer. Det har jeg veldig trua på, sier Freiburg-spilleren.

Har du noen gang tenkt at fotballkarrieren kunne være over?

–Nei, jeg skal tilbake på fotballbanen uansett hva. De tankene har jeg ikke. Men jeg vet at når du er ute i ett år, så er det alvorlig. Du kan ikke ta lett på det. Men jeg nekter å tenke negativt. Jeg kommer jo aldri til å gi meg uansett hvor mye motgang jeg får. Det jeg tenker på i det daglige, er hvor deilig det blir å komme tilbake å spille fotball uten problemer, sier han.

– Jeg føler jo at jeg har blitt sterkere av det, og at jeg kan komme tilbake like god, om ikke bedre enn jeg var. Men jeg har ikke helt fått muligheten til å få bevist det for meg selv ennå.

Hvilken støtte har du fått i den tunge tida?

– Det er jo vanskelig å komme til en ny klubb, spille to kamper, og så bli skadet. Det er ikke optimalt. Men klubben har vært veldig støttende og tålmodig. De vet at jeg fortsatt er ung. Jeg har fått veldig god oppfølging. Alle prøver å hjelpe meg tilbake, så sånn sett er det bra. I tillegg har familie, venner og kjæreste vert støttende. Det er det du trenger i slike tunge tider, sier han.

Freiburg

Freiburg jubler etter opprykket til Bundesliga sist helg.

Foto: Jens Meyer / Ap

Trene for seg selv

Søndag reiser Bundesliga-proffen hjem til Norge. I Oslo skal han samarbeide med landslagets fysioterapeut Thomas Ødegaard. Sammen skal de legge en treningsplan for de kommende ukene.

Han regner ikke med å trene med norske klubber mens han er hjemme

– Jeg skal trene mest mulig for meg selv i styrkerommet og på banen, slik at jeg har kontroll på ting. Jeg tror det skal holde fint, sier han.

Forrige helg rykket Freiburg opp igjen på direkten til det øverste nivået i Tyskland. Tiden i 2. Bundesliga ble kortvarig etter nedrykket i fjor.

– Det er fantastisk. Vi har et veldig bra lag med gode spillere og en god mentalitet i laget. Det har vært utrolig imponerende at vi har klart å ta oss opp igjen på direkten etter nedrykket i fjor.

– Hvordan ser du på muligheten til Freiburg i Bundesliga til høsten?

– Vi må bare kjempe og krige og spille vårt spill, da tror jeg at vi skal ha en god sjanse, sier Møller Dæhli.

Mats 10

Mats Møller Dæhli har nettopp scoret for Norge i 3-0-seieren over Malta 10. oktober 2014.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Drømmer om landslaget

I november 2013 debuterte han på landslaget med et 25 minutter langt innhopp i treningskampen mot Danmark.

Etter det var han fast inventar på laget til Per-Mathias Høgmo fram tïl kneskaden i fjor vinter.

11 landskamper er det blitt så langt. Den eneste scoringen kom i den viktige EM-kvalikkampen borte mot Malta høsten 2014. Da Norge måtte vinne, og Per-Mathias Høgmo var en presset landslagssjef, var unggutten en av dem som tok ansvar.

9. september starter Norge VM-kvalifiseringen hjemme mot stor-nasjonen Tyskland.

– Jeg har veldig lyst til å komme tilbake på landslaget også. Det vet alle. Jeg gjør jo alt jeg kan. Men først må jeg komme tilbake på banen. Spille over en lengre periode, spille godt og finne tilbake til mitt spill. Da kan jo alt skje, sier Mats Møller Dæhli.

Fotballnyheter