Messi, Ronaldo og ... «Ivers»

I 1968 scoret Odd Iversen utrolige 30 mål på 18 kamper – noe som gir et målsnitt helt i verdensklasse.

Iversen, Messi og Ronaldo

Odd Iversen hadde i 1968 et målsnitt på 1,6. Det er faktisk høyere enn både Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Foto: NTB scanpix

– Han var den klart største i sin tid. Det er vanskelig å sammenligne tidsepoker. Men det trengs ikke flere forklaringer til akkurat det talentet.

Odd Iversen

Odd Iversen var en attraksjon i seg selv på fotballbanen. Han scoret mål og var ikke redd for å slenge med leppa. Her er Iversen i heftig krangel med svenske Ronny Petterson.

Foto: NTB scanpix

Slik svarer Arne Scheie på spørsmålet om hvor stort det er å score 30 mål på 18 kamper. For akkurat dét gjorde nemlig Odd Iversen i 1968 som Rosenborg-spiss.

Da sesongen var over sto han igjen med et snitt på 1,6 (!) mål per kamp. Han har også det nest høyeste snittet med 1,44 i 1969. Rekorden med 30 mål på én sesong står fortsatt den dag i dag.

Mandag gikk «Ivers» bort, 69 år gammel, men fotballfans over hele Norge sitter igjen med mange fantastiske minner av storspilleren. De fleste inneholder trolig ett mål eller to.

«Knuser» Messi

Det er selvfølgelig vanskelig å sammenligne tidsepoker, målsnitt og tidligere spillere og «amatører» opp mot nåtidens stjerner og proffer, men det er ikke tvil om at Odd Iversen var en måltyv av rang.

Bare sjekk disse målsnittene fra La Liga og Premier League:

  • I 2011/2012 scoret Lionel Messi utrolige 50 mål på 37 kamper. Det er målrekord i La Liga, og gir et målsnitt på 1,3.
  • Samme sesong nettet Cristiano Ronaldo 46 ganger på 38 kamper. Det gir et målsnitt på 1,2.
  • I Premier League deler Andy Cole og Alan Shearer målrekorden med 34 mål i løpet av én sesong. Cole hadde et målsnitt på 0,85, mens Shearer endte på 0,81.
  • Det er også verdt å nevne at Jimmy Greaves scoret 27 mål på 42 kamper i den engelske toppserien samme sesong som «Ivers» satte norsk rekord. Greaves hadde i 1968 et snitt på 0,6.

– En fantastisk spiss

Det er ikke til å legge skjul på at Messi, Ronaldo, Cole og Shearer alle spiller og spilte i ligaer med et høyere nivå, men Iversen kunne i hvert fall skryte på seg å ha et spektakulært snitt – helt i verdensklasse.

Han var for mange den komplette angrepsspiller.

– Odd var en fantastisk spiss som hadde alt – gjennombruddskraft, avslutning, sterk i hodespillet, like god på venstre som på høyre side. Han var en av de aller, aller beste, sier Scheie.

Odd Iversen scorer mot Moss i 1977.

SE VIDEO: Her kan du se Odd Iversens fantastiske mål mot Moss i 1977.

Fotball

Oppsummert

  • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.