Messi tiltales for skatteunndragelse

En spansk domstol avgjorde torsdag å ta ut tiltale mot Lionel Messi (25) for å ha unndratt omlag 30 millioner kroner fra det spanske skattevesenet.

Lionel Messi

Lionel Messi er i hardt vær etter at han og faren angivelig skal ha unnlatt å betale skatt for Barcelona-spillerens sponsorinntekter.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

Jorge Messi

Jorge Horacio Messi, Lionels far, er også tiltalt for skatteunndragelsen.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Reuters
Lionel Messi

Lionel Messi må møte i retten 17. september. Det er samme dag som gruppespillet i mesterligaen innledes.

Foto: ALEJANDRO PAGNI / Afp

Det opplyser flere spanske medier torsdag ettermiddag, deriblant avisen El Mundo.

Dersom Messi blir funnet skyldig i lovbruddet, risikerer han en langvarig fengselsstraff. Strafferammen for denne typen skattesvindel ligger nemlig på mellom to og seks år.

Hevdet sin uskyld

Nyheten om Messis angivelige skattesvindel ble kjent for litt over en uke siden. I etterkant har Barcelona-spilleren hevdet sin uskyld på sin personlige Facebook-side:

«Gjennom media har vi hørt om om klagen som er levert av spanske skattemyndigheter. Vi er overrasket, fordi vi har aldri begått noen straffbare handlinger. Vi har alltid tatt vare på våre skatteforpliktelser etter råd fra våre skatterådgivere, som kommer til å avklare denne situasjonen», skrev Messi.

Men når er altså superstjernen tiltalt for lovbruddet. Det er også Lionel Messis far, Jorge Horacio.

– Vi har aldri jukset med skatten. Jeg er svært forundret over etterforskningen, men dette kommer til å løye seg, sa Messi senior til avisa Marca i forrige uke.

Skal ha lurt unna sponsorpenger

Sammen skal de to, ifølge den spanske avisen El Periodico, ha unnlatt å betale skatt for fotballstjernens sponsorinntekter mellom 2006 og 2009.

Ifølge Forbes Magazine har Lionel Messi rundt 125 millioner kroner i årlig inntekt i Barcelona.

I tillegg tjener argentineren, som har bodd i den spanske kystbyen siden 2000, angivelig minst like mange millioner på sine private sponsorkontrakter.

Via et nettverk av selskap i Uruguay, Belize, Sveits og Storbritannia skal salg av bruksrettigheter til Messis navn med vilje ha blitt holdt skjult for spanske skattemyndigheter, mener etterforskerne i saken, ifølge The Guardian.

Må møte i retten

Det er foreløpig ikke kjent eksakt hvor mange millioner kroner Messi skal ha lurt unna skattevesenet, men det spekuleres i at summen skal være på omlag 30 millioner kroner.

Det betyr at Messi må møte i retten i september.

Ifølge El Mundo er den eksakte datoen 17. september, samme dag som gruppespillet i mesterligaen innledes.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp