NRK Meny
Normal

Her ødelegger Messi trenerens mesterverk

BELO HORIZONTE (NRK.no): Carlos Queiroz har gjort forsvarsspill til en kunst, og søndag malte han sitt mesterverk - helt til Lionel Messi ødela alt på overtid.

Carlos Queiroz og Lionel Messi

Til høyre: Lionel Messi scorer fra 30 meter på overtid. Til høyre: Carlos Queiroz innser at nullen er brutt.

Foto: NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg er frustrert nå, sukker Iran-trener Carlos Queiroz.

Han er lavmælt på pressekonferansen. Han kom så nær.

– Messi... han trenger bare ett øyeblikk, sier portugiseren vemodig.

Forsvars-spesialisten har stoppet Messi før

Hele karrieren har Queiroz forsøkt å skape det perfekte forsvar.

Han var den geniale hjernen bak Manchester Uniteds beste forsvarsrekker på 2000-tallet, da han var assistent under Alex Ferguson.

Han trente hjemlandet Portugal i forrige VM, og laget slapp inn null mål i gruppespillet - 0! - inkludert en 0-0-kamp mot Brasil. Portugal røk ut i åttedelsfinalen etter 0-1 mot tidenes kanskje beste landslag, verdensmester Spania.

Historier som kommer ut fra innsiden av klubbene hans vitner om en ekstrem dedikasjon.

FBL-EUR-C1-MANUTD

Carlos Queiroz og Alex Ferguson på Manchester Uniteds treningsfelt før semifinalene mot Barcelona i 2008.

Foto: ANDREW YATES / AFP

Som før mesterliga-semifinalene i 2008, da Manchester United skulle møte Barelona og Lionel Messi. Gary Neville skriver i sin biografi at Queiroz la ut sitteunderlag over hele banen for å vise spillerne på meteren hvor de skulle plassere seg defensivt.

– Vi hadde aldri sett sånt fokus på detaljer. Vi øvde igjen og igjen, og gikk sakte gjennom taktikken med ballen i hendene, skriver Neville ifølge The Guardian.

United slapp ikke inn et eneste mål i de to kampene mot Barcelona.

Historisk lite angrepsvillige

Og målløst var det jammen til pause mot Argentina på søndag også. Taktikken var tydelig: Alle mann i forsvar. Etter 14 minutter hadde Iran bare truffet med fire pasninger. Argentina var i ferd med å runde 100.

Queiroz' menn endte med 53 pasninger i omgangen. Det er det laveste antallet i en VM-kamp på 50 år, ifølge ESPN.

FBL-WC-2014-MATCH27-ARG-IRI

Messi omringet av iranske forsvarere.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Til gjengjeld hadde Messi, Agüero og Higuain vært omringet av forsvarsspillere en hel omgang. Og Argentina skapte knapt sjanser mot den uglamorøse backrekka Pooladi, Montazeri, Sagedhi og Hosseini.

– Det er mye mer imponerende å oppnå denne soliditeten med Iran enn med de andre lagene han har trent. Det de har levert i første omgang, er et mesterverk i taktikk og kollektiv organisasjon, sa NRK.nos fotballekspert Thore Haugstad i pausen.

Kunne dette holde?

Prosjekt Iran

Spillerne hadde blitt forberedt på VM i tre år. Den tidligere Real Madrid-treneren reiste til Iran for å bli landslagstrener i 2011, og siden det hadde utallige treningsøkter blitt brukt til å drille spillerne i defensiv organisering.

Resultatet var oppsiktsvekkende - Iran slipper nesten ikke inn mål.

I de siste åtte kampene i VM-kvaliken ble resultatene 1-0, 0-0, 0-1, 1-0, 0-1, 1-0, 4-0 og 1-0! I oppkjøringen spilte de 0-0 mot både Hviterussland og Montenegro - før deres første VM-kamp selvfølgelig endte med 0-0 mot Nigeria.

Den perfekte kamp

Kampen mot Argentina var muligheten Queiroz hadde sett frem til i tre år - muligheten til å vise verden at han kunne lage en ugjennomtrengelig mur av hvem som helst.

– Dette er den største kampen i iransk fotballhistorie. Vi har aldri spilt mot et så godt lag. Det er en gyllen mulighet, sa han med et lurt smil før kampen.

Etter 85 minutter begynte de rundt 100 Iran-supporterene foran meg på tribunen å tro at mirakelet kunne skje. Det var titusenvis av argentinere på tribunen, men den lille iranske delegasjonen hadde sunget av full hals hele kampen. De brydde seg ikke et fnugg om tvitrerne som mente Iran var for kjedelige.

I hvert fall ikke så lenge Iran var i ferd med å levere Queiroz' perfekte kamp.

– Vanskelig uansett hvem du er

Argentina hadde sluppet gjennom på vingene noen få ganger, men det var etter planen. Ellers ble de tvunget til å møte 11 mann hver gang de angrep. Det sier litt at Argentina kjørte full kontring med en gang det var så mye som to iranere foran ballen.

Dessuten hadde Iran skapt flere farlige sjanser på kontringer, og de burde trolig hatt en straffe.

Argentina hadde bare ett skudd på mål mer enn Iran, selv om de hadde hatt ballen 77 prosent av tiden.

– På et tidspunkt hadde Messi ballen på 30 meter, med 11 iranske spillere mellom seg og målet. Det er vanskelig å komme seg gjennom, samme hvem du er, sier Haugstad.

Laster Twitter-innhold

Det ene øyeblikket som skulle til

Messi hadde kun fått én mulighet til å løpe mot forsvaret - akkurat det Queiroz ville unngå - og han var centimeter fra scoring.

Jeg tenkte tilbake på en av de tingene Queiroz hadde sagt dagen før.

– Messi er komplisert å stoppe. Argentina er et lag hvor du kan sitte og tenke at de spiller dårlig fotball, og så plutselig har de scoret to mål på deg. Vi må ikke miste konsentrasjonen et eneste sekund, sa han - og skulle få irriterende rett.

Det var bare et lite øyelikk - men det var som Messi sølte blå og hvit maling utover hele Queiroz' mesterverk.

Den firedoble Ballon d'Or-vinneren fikk ballen helt ute på 30 meters hold, ett minutt på overtid. Han fikk akkurat nok rom til å skru Brazuca-ballen i hjørnet.

Messi scorer på overtid

VIDEO: Messi scorer på overtid.

– Det er synd på ham

Iran-delegasjonen ble helt stille. Hele resten av stadion eksploderte i «Messi! Messi! Messi!». Titusenvis av argentinere ble stående og synge i over 20 minutter etter kampen - mens den portugisiske forsvarsspesialisten tuslet ut av Mineirão Arena.

– Det er synd på Queiroz. Han hadde gjort alt riktig. Det at Messi fikk avfyrt skuddet, handlet mer om slitne hoder og bein. Iran burde doblet opp på ham, men ble for treige mot slutten. Og sånt er vanskelig for Queiroz å styre. Men slik er det å møte Messi, sier fotballskribent Thore Haugstad til NRK.no.

Ingen kommer til å legge merke til det hvis Carlos Queiroz og Iran holder nullen i siste gruppekamp mot Bosnia. Men de kan fortsatt gå videre hvis de får til en scoring selv også.

Da får kanskje en av verdens beste forsvarshjerner én sjanse til.

Brazil Soccer WCup Argentina Iran

Iranske forsvarere ligger strødd etter Messis scoring på overtid.

Foto: Sergei Grits / Ap

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.