NRK Meny
Normal

Selv Maradona får hakeslepp av likhetene

BELO HORIZONTE (NRK.no): Alt rundt det argentinske landslaget handler om Lionel Messi. Det minner journalistene om en viss landsmann.

Messi og Maradona

Lionel Messi anno 2014 og Diego Maradona anno 1986 feirer hver sin VM-scoring på nøyaktig samme vis.

Foto: NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Akk, det var ikke Messi.

Det går et sukk gjennom presserommet på Estadio Mineiro i Belo Horizonte. Mellom 150 og 200 journalister har møtt opp til pressekonferanse, men Argentina-trener Alejandro Sabella har bare med seg vingen Augusto Fernández.

Resultatet? Vi sitter i en halvtime og snakker med Alejandro Sabella og Augusto Fernández - om Lionel Messi.

– Det er alltid sånn, gliser den argentinske kollegaen ved siden av meg mens Sabella får dagens femte spørsmål om en Messi-uttalelse som har vekket harme i Argentina.

Minner om Maradona

Tilstandene rundt landslaget får de mest rutinerte argentinske journalistene til å tenke tilbake til et veldig spesielt år: 1986 - forrige gang Argentina vant VM. Året da alt handlet om Diego Armando Maradona. Året da Maradona i manges øyne kapret tittelen tidenes beste fotballspiller.

Nå spør hele fotballverdenen seg om det samme kan skje med Messi. Og situasjonen er faktisk slående lik:

Messi

Det finnes et ikonisk bilde av Maradona fra 1986-VM, av seks belgiske forsvarere som prøver å stoppe ham. Det tok Messi én kamp i 2014-VM før han fikk sitt eget: Dette, av fem bosniske forsvarere som hjelpeløst må se ham score.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

** Maradona var 25 år gammel i 1986-VM, Messi er 26.

** Maradona hadde trøye nummer 10. Messi har trøye nummer 10.

** Maradona hadde rollen som kreativ kraft sentralt i banen. Det samme har Messi.

** Maradona var kaptein. Det er Messi også.

** Trener Carlos Bilardo bygde hele laget rundt Maradona. Det samme har Alejandro Sabella gjort rundt Messi de siste årene.

** Maradona hadde hatt to skuffende VM (vraket i 1978 og utvist i 1982). Messi også (lite spilletid i 2006 og ingen scoringer i 2010).

** Maradona hadde slitt med en vond ankel før VM i 1986. Messi var ute med skade i to måneder rett før nyttår.

** Rett før VM var Maradona midt i en konflikt med eks-kjæresten, som var gravid og truet med å gå ut offentlig. Messi har også hatt utenomsportslige utfordringer: Han har blitt beskyldt for skattesvindel.

** Dette er også det første verdensmesterskapet i Sør-Amerika siden nettopp 1986.

Maradona: – Det er bare så mange likheter

Det er selvfølgelig mange forskjeller også - kanskje spesielt utenfor banen. Men alle likhetstrekkene får Maradona til å sperre opp øynene.

– Mange argentinske fotballspillere har blitt kalt den neste Diego. Leo er den eneste hvor jeg ser så mange likheter, skriver Maradona i en spalte i Times of India, ifølge Vanguard.

– Det er bare mange likheter mellom oss. Jeg var i Spania i 82-VM som førstereisgutt, og på mange måter spilte Leo den samme rollen i 2010. Fire år senere var jeg kaptein, og i Brasil leder Leo laget, skriver Maradona.

Han lister opp flere av likhetene over, før han konkluderer.

– Pass dere, Brasil! Her kommer Lionel Messi! Denne gutten er et geni, og det har jeg sagt i mange år. Alle sammen venter på å bli verdensmestre igjen. Og jeg vet du kan klare det. Sett inn en superscoring og nyt befolkningens beundring resten av livet!

Maradona mot England

Diego Maradonas definerende øyeblikk: scoringen fra egen halvdel mot England i kvartfinalen i 1986. Det er nesten litt absurd at Messi har greid det også - han scoret et lignende mål for Barcelona for noen år siden. Han har imidlertid ikke fått til noe sånt i VM.

Foto: Scanpix / AFP

Messi: – Ikke kall meg best ennå

Messi, beskjeden som alltid, vil ikke gå med på at de to ligner - i hvert fall ikke før midten av juli.

– Sammenligningen med Maradona er en veldig fin kompliment, men ikke én jeg kan akseptere helt ennå, sier Messi til Goal, ifølge Sporting News.

– Maradona gjorde så mye for landslaget, og jeg tror ingen spillere kan bli regnet som virkelig store før de har vunnet VM. Jeg håper jeg kan gjøre det i sommer - men ikke kall meg den beste før det, sier Messi bastant.

Barcelona-stjernen er trolig tidenes største klubbspiller allerede. Han har vunnet alt med klubblaget og har blitt kåret til årets spiller i verden fire ganger. Han har dominert mesterligaen, verdens tøffeste turnering.

Maradona og Messi

Lionel Messi var knust etter kvartfinaletapet mot Tyskland i VM 2010. Daværende trener Maradona trøstet ham - og hvisket i øret hans at dette bare var den første av mange sjanser til å ta revansj.

Foto: DANIEL GARCIA / Afp

Men hjemme i Argentina er han avhengig av å lykkes i VM for å bli regnet som like stor som Maradona, forteller journalist Alejandro Magdaleno i den argentinske avisa El Diario.

– Akkurat nå er han noen hakk under, men hvis han vinner VM..., sier Magdaleno til NRK.no - og viser med hendene at Messi kan komme opp på samme nivå.

Alt handler om Messi

Tilbake på pressekonferanse sitter trener Sabella fortsatt på podiet og snakker om sin store stjerne. Den stakkars vingen Augusto Fernández får nesten ikke spørsmål. Etter 20 minutter blir det så ubehagelig at pressesjefen på podiet må be journalistene «stille noen spørsmål til spilleren, også».

Fernández får fire spørsmål. Tre av dem om Messi.

Messi øker Argentinas ledelse

VIDEO: Se Messis perlemål mot Bosnia. Maradona scoret ikke i sin første kamp i 1986, men hadde til gjengjeld tre målgivende pasninger.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.