Landslagsspillerne får mental hjelp året rundt

Mobile treningslaber er bare noe av det som skal sende Norge til EM i 2016.

Skjelbred

Per Ciljan Skjelbred og resten av det norske landslaget skal lære seg å håndtere og slå tilbake etter stortap som mot Slovenia i VM-kvaliken fredag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Landslagsspillere som ikke får oppfølging fra mentale trenere på klubblaget, vil nå få et konkret tilbud fra landslagets nye idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard.

Ola Kamara

Ola Kamara var nære ved å utlikne mot Slovenia på fredag. Han roser landslaget for å hente inn mental coaching.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det handler om langsiktig jobbing, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

For å få til det holder det ikke med de få landslagssamlingene som er i løpet av ett år.

– Samlingene er bare et minimum, man må jobbe systematisk, målrettet og ha god tid for at det skal ha en effekt, akkurat som all annen trening. Det er derfor det heter mental trening, sier Anne Marte Pensgaard til NRK.no og legger til:

– Tanken er å jobbe systematisk hele året.

Kamara: – Helt riktig

Søndag ettermiddag møtte hun landslagsspillerne for første gang, da fikk de vite at en av hennes spesialiteter er å hjelpe utøvere til å finne riktig fokus i avgjørende situasjoner, samt å dyrke evnen til å være tilstede mentalt når det gjelder som mest.

– I fotball handler alt om selvtillit, og det mentale må være på plass for at du skal prestere. Jeg mener det er helt riktig å ha en mental coach. Det er et grep som jeg absolutt synes mange klubber bør ta tak i, sier Ola Kamara.

Han er en av dem som kjenner godt til mental trening fra hverdagen i klubblaget Strømsgodset, men for dem, som ifølge Pensgaard, ikke har et optimalt opplegg, eller kanskje ikke et opplegg i hele tatt, vil hun være tilgjengelig året rundt.

– Vi har transportabelt utstyr så vi kan gjøre øvelser flere steder, sier Pensgaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anne Marte Pensgaard

Anne Marte Pensgaard skal få landslagsguttas hoder på rett sted.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Én prosent effekt

Pensgaard kommer fra Olympiatoppen, hvor hun fortsatt skal jobbe, og anses som den viktigste brikken i landslagssjef Per-Mathias Høgmos arbeid med å gjøre mental trening til en sentral del av spillernes hverdag.

Pensgaard er ikke tvil om at det vil ha en effekt:

– Selv om det bare har én prosent effekt kan det være avgjørende i en situasjon, og jo høyere nivået er, jo større rolle spiller det mentale. Det er en veldig naturlig del av en toppidrettstreningshvedag å fokusere på den mentale biten.

Hennes første jobb blir å kartlegge de ulike spillernes behov for oppfølging og så legge en plan sammen med Høgmo.

– Det blir spennende å få være med dette, sier Pensgaard til NRK.no.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Stam fikk sparken i MLS-klubb

  Den tidligere fotballstjernen Jaap Stam er ferdig som hovedtrener i FC Cincinnati, melder NTB.

  Han har vært i jobben siden mai 2020, men med 20 poeng på 25 kamper og nest siste plass fikk klubbledelsen nok.

  Som spiller var Stam innom Manchester United, PSV, Lazio, Milan og Ajax. Han har også vært trener i Feyenoord, Reading og inntil nå FC Cincinnati.

  Soccer Feyenoord Stam
  Foto: Scott Heppell / AP
 • Ingen straff for superligaklubbene

  Real Madrid, Barcelona og Juventus blir ikke straffet av Uefa for medvirkningen i superligaprosjektet inntil videre. De ni andre klubbene slipper også bøter, skriver NTB.

  I en pressemelding fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa) sent mandag kveld kommer det fram at den juridiske prosessen som ble satt i gang, og deretter satt på pause i juni, nå blir annullert. (©NTB)

  UEFA Super League
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Karantene-krøll for flere spillere

  Argentina har tatt ut tre Premier League-spillere i sin nyeste landslagstropp. Aston Villas Emiliano Martinez, Giovani Lo Celso og Cristian Romero (begge Tottenham) er tatt ut til VM-kvalifiseringskampene mot Paraguay, Uruguay og Peru, men alle som ankommer Argentina fra Storbritannia må være i karantene i ti dager.

  Det kan bety nye kaos-scener, som da Brasil-Argentina ble avbrutt 5. september. Årsaken var at brasilianske myndigheter mente Argentina brøt karantenereglene.

  Covid-bråk Brasil-Argentina
  Foto: Andre Penner / AP
 • Rashford på vei tilbake

  Ole Gunnar Solskjær startet uken med positive skadenyheter, melder NTB. Angrepsspilleren Marcus Rashford, som ikke har spilt så langt denne sesongen på grunn av en skulderskade, er snart tilbake.

  – God mandag. Jeg skal til legen for en konsultasjon fredag. Dersom alt er bra, vil jeg få grønt lys til å begynne kontakttrening, skriver Rashford på Twitter.

  Man United Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Ingen norske tilskuere i Tyrkia

  Norges bortekamp mot Tyrkia 8. oktober blir uten bortesupportere, skriver Norges Fotballforbund (NFF) på sine hjemmesider. De skriver at tyrkiske myndigheter ikke tillater norske supportere på kampen.

  Tre dager senere skal Norge møte Montenegro hjemme på Ullevaal stadion. Der forventer forbundet 25.000 tilskuere, melder NTB.

  Fotball, VM-kvalifisering: Norge - Gibraltar
  Foto: Lise Åserud / NTB
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo