Syv mannlige spillere kastet ut av iransk kvinnefotball

Internasjonal presse har fått øynene opp for iransk kvinnefotball det siste døgnet. Grunnen? Det viser seg at flere toppspillere faktisk ikke er kvinner.

Iransk kvinnefotball

Iransk kvinnefotball rystes av en noe spesiell skandale: Flere av ligaens spillere var ikke kvinner. Dette bildet ble tatt i 2011 i forbindelse med Irans kamp mot Jordan.

Foto: - / Afp

Så mange som syv spillere har fått kontraktene sine terminert etter at det ble kjent at de ikke var kvinner. Fire av dem spilte på det iranske kvinnelandslaget, melder The Telegraph.

Nå har det iranske fotballforbundet tatt grep: Alle profesjonelle kvinnefotballspillere risikerer nå å bli kjønnstestet.

Kan gjennomgå behandling

Ifølge fotballforbundet skal leger utføre flere stikkprøver i eliteserieklubbene for å sjekke om spillerne faktisk er «fullt og helt» kvinner. Samtidig skal alle nye spillere sjekkes før kontrakter underskrives.

Iransk kvinnefotball pleier vanligvis ikke å få så mange spaltemeter i internasjonal presse, men flere store medier har omtalt nyheten det siste døgnet.

The Telegraph skriver at de fire landslagsspillerne som ble kastet ut av laget var enten menn som ikke hadde fullført kjønnsskifteoperasjoner, eller som hadde forstyrrelser i kjønnsutviklingen.

– De som ikke kan bevise at de er kvinner vil bli utestengt fra ligaen helt til de eventuelt gjennomgår en medisinsk behandling, sier Ahmad Hashemian, leder for det iranske fotballforbundets medisinske komité.

Fikk mistanke fire år tilbake

Kjønnskorrigerende kirurgi blir ofte utført i flere faser i Iran, og hele prosessen kan ta opp mot to år å gjennomføre, ifølge den britiske avisen.

På grunn av strenge religiøse regler får ikke kvinner lov til å være til stede når Irans mange herrelag spiller kamp. Men fotball er likevel en svært populær idrett blant landets kvinner.

Det iranske kvinnelandslaget ligger på en 53. plass på FIFA-rankingen, og har blant annet en andreplass i det vestasiatiske mesterskapet fra 2007.

Den første mistanken mot en iransk fotballspiller oppsto for fire år siden da en klubb hevdet at motstanderens keeper ikke var kvinne.

Fotballnyheter