Mener Toppserie-treneren bør trekke seg

Serieforeningen i kvinnefotball tar Toppserie-spillerens historie om påstått trakassering på største alvor. Styreleder Ulla Britt Wiig Kristensen går langt i å mene at treneren nå bør fratre sin stilling.

Mener Toppserie-treneren bør trekke seg

HELT UAKSEPTABELT: Serieforeningen for kvinnefotball ser svært alvorlig på trakasseringssaken som har dukket opp i norsk kvinnefotball. Innfelt er Ulla Britt Wiig Kristensen, styreleder i serieforeningen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Slik jeg leser det er dette en trakasseringssak, og det er helt uakseptabelt, sier Ulla Britt Wiig Kristensen, styreleder i Serieforeningen for kvinnefotball, til NRK.no.

Styrelederen ser svært alvorlig på trakasseringssaken som har rystet norsk kvinnefotball denne uka.

Mener treneren bør trekke seg

Serieforeningen er heller ikke i tvil om sakens alvorlighetsgrad. De ønsker å være forsiktig med å uttale seg om saken før begge parters side av saken er kjent, men vedgår at historien er «svært uheldig».

– Dersom det viser seg at situasjonen er så alvorlig som det fremgår i mediene, så er det ganske naturlig at treneren må ta konsekvensene, sier Wiig.

– Hvilke konsekvenser da?

– At man trekker seg fra stillingen, sier Kristensen.

Toppseriespilleren som mener hun har blitt utsatt for seksuell trakassering av sin egen trener, får også full støtte fra eget klubbstyre.

– Det er ikke akseptabelt for oss at en trener har den typen kontakt med en spiller, uttalte klubbens styreleder til NRK torsdag.

Den omtalte treneren gjennomførte torsdagens trening som normalt, men ønsker foreløpig ikke å uttale seg til media om spillerens påstander.

– Avslo tilbud om sex med treneren

I et lengre intervju med NRK.no fortalte spilleren onsdag om trenerrelasjonen som etter hvert ble så ubehagelig at hun så seg nødt til å oppsøke psykolog.

Treneren skal ifølge spilleren ha ønsket å innlede et forhold, og fortalt henne at han var forelsket. Da spilleren takket nei, skal treneren ha fortsatt å være pågående. I tillegg til at han skal ha kommet med utenomsportslige bemerkninger på treningsfeltet, skal han ha gitt henne et gavekort med tilbud om erotisk massasje utført av ham selv.

Grunnet sakens karakter har NRK valgt å holde både spiller og trener anonyme.

Hevder det finnes flere tilfeller

Spilleren forteller videre at klubbens sportslige ledelse ikke tok affære da hun tok mot til seg og brettet ut om det anspente forholdet til treneren. NRK vet at klubbens styreledelse er særdeles kritisk til måten sportslig ledelse har håndtert saken.

Spilleren hevder også at dette er et omgående problem i kvinnefotballen, og at hun velger å stå frem med sin historie for at andre som har opplevd det samme som henne skal tørre å si ifra.

Serieforeningen er imidlertid ikke kjent med andre tilfeller der en trener og en spiller har havnet i en slik konflikt.

– Nei, jeg har lest om det, men som leder av serieforeningen gjennom ti år er ikke dette hverdagskost. Jeg har aldri hørt om en lignende sak som dette før, sier hun.

– Mulig det finnes store mørketall

Også utøvernes fagforbund NISO er opptatt av saken. Etter å ha blitt kjent med saken på mandag har de tatt kontakt med Norges Fotballforbund for å klargjøre retningslinjene for hvor grensene går for relasjoner mellom trener og spiller.

Les mer: NISO vil tydeliggjøre regelverket

– Hun opplevde dette som et tillitsbrudd. Hun tok et modig valg med å gå til sportslig ledelse med denne saken, og følte at hun ikke ble hørt, sier advokat Eirik Monsen i NISO til NRK.

Heller ikke NISO er kjent med lignende tilfeller der en trener skal ha oppført seg upassende overfor en spiller.

– Vi kjenner ikke til lignende saker. Men dersom spilleren har rett i at det finnes flere tilfeller, er det nok store mørke tall. Det er vanskelig for spillere å stå frem med sånne saker fordi det berører dem personlig. Det er nok vanskelig å ta opp trakassering overfor klubbledelsen, sier han.

Styret i den omtalte klubben har ennå ikke bestemt seg for hva de vil gjøre med den omtalte treneren. NRK vet imidlertid at styret fester lit til spillerens historie.

Fotballnyheter