Brasilianske eksperter: Derfor ble vi ydmyket

BELO HORIZONTE (NRK.no): Det var utenkelig at det kunne skje. Likevel mener brasilianerne at de sitter på svaret for hvordan Tyskland kunne nedsable dem på hjemmebane.

Brasil

BRØT SAMMEN: David Luiz (t.v.) og Luiz Gustavo gikk ned på kne da dommeren blåste av semifinalen. Sekunder senere begynte tårene å trille.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Kroos

BANENS BESTE: Toni Kroos jubler etter 4-0 sammen med Samir Khedira og Miroslav Klose (bak).

Foto: Natacha Pisarenko / Ap

Det sensasjonelle 7-1-tapet for Tyskland skriver seg inn i historien som det største VM-sjokket noensinne.

Sifrene var utenkelige. Utopi.

Hva var det egentlig som skjedde? Var det fraværet av Neymar? Thiago Silva? Er Tyskland virkelig så mye bedre? Spørsmålene summet i pressesenteret etter kampen.

En nedtrykt, men fattet Luiz Felipe Scolari prøvde å forklare en hel verden hva som gikk galt. Men det eneste landslagssjefen visste, var at kampen ikke ville endt annerledes med skadede Neymar på banen.

Brasil-sjefen brukte mye av tiden på å understreke at kampen ble avgjort på ti små minutter, da Tyskland økte ledelsen fra 1- til 5-0.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Tyskland holdt lekestue mot Brasil

SE VIDEO: Tyskland pøste inn mål etter mål. Se alle her!

– Stor tabbe

Brasilianske journalister mener imidlertid at kampen ble avgjort langt tidligere. Nærmere bestemt da Scolari tok ut laget.

– Det var en stor tabbe å sette inn Bernard for Neymar. For det første har han nesten ikke spilt med laget. For det andre ga det oss store defensive problemer. Vi burde åpenbart ha satt inn en midtbanespiller for å hindre tyskerne rom, sier Guido Nunez i Sport TV.

Han får støtte av flere kolleger.

– Det var første gang dette laget startet sammen. Første gang. De har nesten ikke trent sammen. Scolari burde droppet Bernard og valgt en mye tryggere løsning, sier José Alberto Andrada i Radio Gaucha.

  • Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Knust

KNUST: Det var vanskelig for de brasilianske supporterne å ta innover seg det brutale tapet.

Foto: Miguel Schincariol / Afp

«Skjulte» Bernard

Laguttaket var også et tema på pressekonferansen etter kampen. Mandag hadde Scolari drillet flere ulike formasjoner på trening. I den aller siste varianten brukte landslagssjefen Bernard.

– Hvorfor satte du inn Bernard på slutten av treningen? spurte en av journalistene.

– Fordi mediene ikke skulle avsløre lagoppstillingen. Det var for å forvirre dem, svarte Scolari, som mente at laget fikk trent godt på formasjon og bevegelser.

Folha de São Paulo stiller også spørsmål ved laguttaket, men avisen er samtidig tvilende til at Scolari i det hele tatt hadde gode nok spillere til å stoppe den tyske overkjørselen. Særlig stopperparet David Luiz og Dante trekkes frem som svake.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bernard

FRUSTRERT: Bernard var en av flere i gult som ikke klarte å løfte Brasil.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Psykologisk knekk?

Brasilianske journalister undrer også på hvilken plan Scolari hadde uten Neymar. Bortsett fra noen positive åpningsminutter, så de ikke hva Brasil prøvde på.

– Når vi får en scoring imot, blir alt panisk. Brasil måtte ha den første scoringen. Presset satte dem ut. De var uten Neymar og Silva. De visste ikke hvordan de skulle snu det, mener Andrada.

Scolari fikk spørsmål om hvorfor han ikke tok grep da målene rant inn mellom det 21. og 29. minutt.

Landslagssjefen trakk på skuldrene.

– Det hadde ikke hjulpet. Det smalt inn ett etter ett. Det var så tidlig i kampen. Det var ingenting vi kunne gjøre da for å forandre det, sa Scolari.

– Vi føler med dem

Low

GOD TONE: Luiz Felipe Scolari gratulerte Joachim Löw med seieren.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Det tyske laget holdt ikke noe igjen i Belo Horizonte. Selv da VM-drømmen var sønderknust for vertsnasjonen, fortsatte tyskerne å stikke kniver i de brasilianske fotballhjertene.

Toni Kroos var blant dem som virkelig herjet med den femdobbelte verdensmesteren.

– Vi skjønte at brasilianerne ble opprørte. Vi stresset dem slik at de ikke fikk spille sitt eget spill. Vi trodde ikke at det var mulig da vi gikk opp i 5-0.

– Føler du med Brasil-spillerne?

– Ja, naturligvis. De har gode spillere. De skulle bli verdensmestere på hjemmebane. Men de er fantastiske spillere, og de vil komme tilbake, sier Kroos.

Også landslagssjef Joachim Löw tok seg tid til å sende noen hilsener til de brasilianske hjem.

Journalister lurte på om Löw tok innover seg den historiske betydningen over seieren – og tapet.

– Jeg tror jeg kan se for meg det. Det er masse vennlige mennesker her. Det vil være smertefullt og vanskelig å svelge for det brasilianske folk, sier Löw.

Nå lover Scolari at han snart vil gi det brasilianske folk fasiten på hva som gikk galt.

– Jeg tror vi må sette oss ned og analysere hva som har skjedd. Vi må vite hvordan vi skal reise oss etter dette tapet. Dette er det verste tapet vårt, og det har skjedd. Alles liv må gå videre. Nå må vi se på detaljene. Hva er det vi kan gjøre annerledes?

Fotballnyheter