NRK Meny
Normal

Mener norske klubber må påvirke internasjonale toppoverganger

STOCKHOLM (NRK.no): Per-Mathias Høgmo (53) mener norske klubber er for dårlig på nettverksbygging. Nå vil han ha mer fokus på dette for å få flere norske spillere ut i de beste ligaene.

Per-Mathias Høgmo

Per-Mathias Høgmo har satt seg et soleklart mål for den kommende landslagsperioden: Norge skal til EM i Frankrike i 2016. På veien dit oppfordrer han norske klubber til å sørge for å få de beste nordmennene ut til toppklubber i Europa.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi må forbedre vårt internasjonale nettverk. Vi må sitte rundt bordet når det blir tatt beslutninger rundt spillerkjøp i de beste klubbene, sier Høgmo.

Per-Mathias Høgmo tok søndag farvel med Djurgården-supporterne, etter å ha ledet klubben til en plass på øvre halvdel i Allsvenskan. For bare få måneder siden kjempet Djurgården helt i bunnen av den svenske tabellen.

Først om en uke går han for alvor inn i jobben som norsk landslagssjef - og Høgmo er klar på at mye må forbedres på klubbnivå om landslaget skal heve seg.

– Jeg ønsker å sette fokus på nettverksbygging. Vi skal være til stede og møte toppklubbene i Europa, sier Høgmo.

Les også: Høgmo skal møte Sir Alex: – Han fascinerer meg

Ikke flust av utenlandsproffer

Det er ingen hemmelighet at det ikke akkurat florerer med norske navn i de fem største ligaene i Europa.

Per i dag har vi fire nordmenn i engelsk Premier League, én nordmann i fransk Ligue 1 og seks nordmenn i tysk Bundesliga. Det finnes ingen norske spillere i italiensk eller spansk toppfotball (se faktaboks).

Anders Konradsen

ENSOM: Anders Konradsen er eneste nordmann i den franske eliteserien. Her i aksjon for Rennes.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

For 20 år siden var situasjonen svært annerledes. På et tidspunkt på 1990-tallet var det eksempelvis mer enn 30 nordmenn som spilte i England. Norske spillere var heite på spillermarkedet.

Høgmo mener norske klubber må bli flinkere til å mingle og ta kontakt med mennesker i lederstillinger i de store klubbene.

– Vi har gode nok spillere

– Det handler om å ha et enda bedre agentnettverk, enda bedre kontakter inn mot de beste klubbene - både på direktørnivå og trenernivå. Vi har gode nok spillere og vi ønsker å få de ut i Europa, sier Høgmo.

– Hvordan blir man god på nettverksbygging?

– Det handler om å være til stede. Ansikt til ansikt. Jeg er veldig for å møte andre trenere og utveksle erfaringer. Jeg oppfordrer til fotballfaglige diskusjoner med trenere i andre land, sier Høgmo, og legger til:

– Dersom en klubb står mellom å kjøpe en norsk eller en brasiliansk spiller, må vi sørge for at valget bikker mot den norske spilleren. Det er gjerne ikke så mye mer som skal til enn å ha vist ansiktet sitt, sier Høgmo.

I den norske startelleveren som møtte Island på Ullevaal midt i oktober, var det fem spillere som til daglig holder til i en av dem største ligaene i Europa. Dette tallet mener Høgmo er for lite.

– Det er helt avgjørende for at landslaget skal bli bedre. Jo flere vi har på høyt nivå, jo sterkere vil landslaget være, sier Høgmo.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.