NRK Meny
Normal

Advokat om Drillo-konflikten: – Han kan ha krav på erstatning

En advokat som har spesialisert seg på arbeidsrett stiller seg kritisk til den omstridte avskjedigelsen av landslagssjef Egil «Drillo» Olsen. Han mener NFF kan ha handlet på grensen av hva arbeidsmiljøloven tillater.

Egil Olsen

Egil Olsen har i ettertid av avskjedigelsen hevdet at han fikk sparken. NFF mener de har sitt på det tørre.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er spesielt to punkter ved avskjedigelsen advokat Harald Pedersen er skeptisk til om NFF har utført innenfor lovverket.

Harald Pedersen

Advokat Harald Pedersen sier at Egil 'Drillo' Olsens sluttavtale er ugyldig om han ble satt under press av NFF.

Pedersen, som er spesialist i arbeidsrett, mener NFF kan ha forbigått et sentralt punkt ved en avskjedigelse:

– Etter arbeidsmiljøloven så skal du som arbeidsgiver ha hatt et drøftingsmøte med arbeidstaker før du bestemmer deg for om du skal gå til oppsigelse. Det er også naturlig i et drøftingsmøte å diskutere andre muligheter for å avslutte et arbeidsforhold, forklarer Pedersen.

– Det handler om at arbeidstakeren skal få tid til å tenke seg om, sier Pedersen.

Etter det NRK erfarer er det nettopp et slikt drøftingsmøte - eller rettere sagt mangelen på det - som «Drillos» advokat Anne Marie Due har tatt opp med NFF i en e-post sendt onsdag.

– Virker ikke å ha fulgt reglene

Egil Drillo Olsen har som kjent reagert sterkt på det som skjedde da han, ifølge seg selv, fikk sparken.

– De mener jeg hadde et valg, og det kan ikke jeg skjønne at jeg hadde. Jeg har ikke noe valg når jeg får beskjed om at et enstemmig styre vil at jeg skal gå på dagen, har «Drillo» tidligere fortalt NRK.

Hallén og Siem har hele tiden hevdet at Drillo gikk frivillig, mens Ola By Rise, «Drillos» assitent under tiden på landslaget, mener «Drillo» i praksis ble truet til å gå av.

– Spørsmålet er om det har vært inngått en gyldig avtale. Hvis man kommer til at Egil Olsen var utsatt for et uberettiget press, og det ikke er inngått en gyldig avtale, da blir spørsmålet om NFF som arbeidsgiver hadde saklig grunn til å gå til oppsigelse av Olsen, sier Pedersen.

– Slik det er fremstilt i media, har ikke NFF fulgt formreglene i arbeidsmiljøloven, konkluderer han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Egil Drillo Olsens sluttavtale med fotballforbundet kan være ugyldig. Det mener spesialist i arbeidsrett Harald Pedersen. Han sier avtalen ikke gjelder dersom Drillo ble satt under press før han undertegnet.

Egil Drillo Olsens sluttavtale med fotballforbundet kan være ugyldig. Det mener spesialist i arbeidsrett Harald Pedersen. Han sier avtalen ikke gjelder dersom Drillo ble satt under press før han undertegnet.

– «Trøtt og sliten»

I protokollen fra NFFs siste styremøte før Egil Olsen annonserte sin avgang, skrives følgende:

«Forbundsstyret var kjent med at Egil Olsen var langt nede etter Sveits-kampen og ga uttrykk for manglende energi og krefter. Resultatene i 2013 har heller ikke vært gode.»

– Arbeidsgivers antagelser om at arbeidstaker er «trøtt og sliten og mangler energi» er ikke gyldig grunn for en oppsigelse. Hvis det var sånn, ville det vært mange oppsigelser i norsk arbeidsliv, sier Pedersen.

– Opptrådt klossete

Han er ikke imponert over fremgangsmåten til Norges Fotballforbund.

– Slik media har fremstilt saken, ser det veldig uryddig ut fra NFFs side. De virker å ha opptrådt klossete og uryddig. Det er ingen unntak for landslag og landslagssjefer når det gjelder arbeidsmiljøloven, sier Pedersen.

– Dersom det viser seg at NFF har brutt arbeidsmiljøloven, hva har Olsen krav på?

– Da har han krav på erstatning utmålt etter rettens kjønn. Olsen kan legge vekt på tap av inntekt, tap av omdømme og den belastningen prosessen har vært for ham. Så blir det opp til retten å utmåle en erstatnining, sier Pedersen.

Under innspillingen av TV2-programmet Senkveld torsdag fortalte «Drillo» at han kan ha gått glipp av millioner av kroner etter at han - ifølge ham selv - fikk sparken.

– Dersom vi hadde gått til VM, ville jeg fått 1,7 millioner i bonus. Og da ville jeg ha hatt jobb i et halvt år til, noe som ville betydd 1,7 millioner kroner til, sa den tidligere landslagssjefen ifølge Dagbladet.

  • NRK har vært i kontakt med Norges fotballforbund. De ønsker ikke å kommentere saken ettersom Egil «Drillo» Olsen nå har engasjert en advokat.
Drillo Rise

Ola By Rise og Egil Olsen har ikke lenger ansvaret for det norske herrelandslaget i fotball.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.