NRK Meny
Normal

Talentspeider: – Dzagojev er verdt 100 millioner mer nå enn før EM

Det russiske stjerneskuddet Alan Dzagojev har doblet verdien sin på bare to EM-kamper, mener talentspeider Stig Torbjørnsen. I kveld kan 21-åringen skyte Russland til kvartfinale.

Dzagojev

Alan Dzagojev har kunnet juble for scoring tre ganger hittil i EM. Det har gjort ham het på overgangsmarkedet.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

Stig Torbjørnsen

Stig Torbjørnsen skryter av Alan Dzagojev, og tror verdien hans er doblet.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Dzagojev på trening

Alan Dzagojev var tilsynelatende i godt humør på Russlands trening fredag.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

– Han har alltid vært god. Han er i rett alder, spiller i rett posisjon og har bevist at han kan score mål. Men det er først nå vi ser det, sier Torbjørnsen til NRK.no.

Alan Dzagojev fikk en drømmestart på årets mesterskap, da han både briljerte og scoret to mål mot Tsjekkia i åpningskampen.

Mot Polen imponerte han kanskje ikke like mye, men sikret seg likevel en plass på scoringslisten.

Med sine tre mål deler den offensive midtbanespilleren toppen på EMs toppscorerranking med tyske Mario Gomez og kroatiske Mario Mandzukic.

  • Har Dzagojev det som skal til for å bli en stjerne? Diskutér nederst i saken!

– Må ekstremt mye penger til

Suksessen har gjort Dzagojev het på ryktebørsen, og omtrent alle storlagene meldes å ha den unge CSKA Moskva-spilleren på radaren.

Det gir utslag på verdien.

– Om han var verdt 100 millioner før EM, er han verdt 200 millioner nå, sier Stig Torbjørnsen.

Talentspeideren, som allerede før EM hadde merket seg Dzagojev, er imidlertid ikke sikker på at unggutten blir solgt med det første. Grunnen er alle pengene som verserer i russisk toppfotball.

– CSKA Moskva har penger til å matche ethvert lønnstilbud fra utlandet, og etter et så godt EM er de nok villige til å betale mye for å beholde ham, sier Torbjørnsen.

Derfor må det trolig også mye penger til for å lokke Dzagojev bort fra Russland, men de største europeiske klubbene har til gjengjeld mye midler å rutte med.

– Det er mer penger enn det er vett i mange klubber. For at Dzagojev skal selges må det ekstremt mye penger til, og da må Manchester City, Real Madrid eller Milan på banen, tror Torbjørnsen.

– Det dummeste man kan gjøre

Lista er lang over spillere som har gått fra en forholdsvis anonym tilværelse til stjernestatus etter et godt mesterskap.

For eksempel gikk Dzagojevs landsmann Andrej Arsjavin fra Zenit St. Petersburg til Arsenal etter et sterkt EM i 2008.

Arsjavins Arsenal-karriere har imidlertid ikke blitt en kjempesuksess.

Tross nesten 100 førstelagskamper for klubben er han nå tilbake i Zenit på lån, noe som slett ikke er et uvanlig scenario etter den type overganger.

– Å kjøpe spillere rett etter et vellykket mesterskap er det dummeste du kan gjøre. Spillere kan ha et blaff, men klubber kaster seg likevel rundt og kjøper spillere når prisen deres er på det maksimale, sier Torbjørnsen oppgitt.

Dzagojev PK

Dzagojev er en nøkkelspiller på det russiske landslaget, og stilte fredag på pressekonferanse sammen med trener Dick Advocaat.

Foto: HO / Afp

Kontrakt til desember

Han tror likevel at Alan Dzagojevs unge alder og udiskutable potensiale kan gjøre ham til en suksess.

– Han er tross alt ikke en 28 år gammel høyreback. Han er en ung midtbanespiller som scorer mål, sier speideren.

Dzagojevs kontrakt med CSKA Moskva går for øvrig ut i desember, men Torbjørnsen vil ikke legge for mye i at han ikke har skrevet under en lengre kontrakt ennå.

– Det er vinn-vinn for ham å vente til etter EM. I verste fall får han omtrent det samme tilbudet han ville fått før mesterskapet, i beste fall får han et mye bedre tilbud og interesse fra andre storklubber, sier han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.