Kaller Demidovs nye arbeidsplass en krigssone

Vadim Demidov skal spille fotball for Anzji i Dagestan. NUPI-forsker Julie Wilhelmsen skisserer et område med store dødstall, grov terror og enorm korrupsjon.

Vadim Demidov

Vadim Demidov kommer til å møte en helt ny hverdag i Dagestan. Den tidligere landslagsspilleren kommer til å bo i Moskva, men spille kamper i Dagestan. De tre bildene til venstre er ikke uvanlige syn i republikken.

Foto: NTBscanpix

Julie Wilhelmsen

Julie Wilhelmsen er forsker ved NUPI. Hun har jobbet mye med Nord-Kaukasus.

Foto: NUPI

– Siden begynnelsen av 2000-tallet har det rett og slett raknet. Det dreier seg til dels om veldig store sikkerhetsutfordringer, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til NRK.no.

Wilhelmsen er ekspert på konflikter i Nord-Kaukasus, inkludert området Dagestan. Hun er overrasket over at en nordmann skal spille fotball i et åpenbart konfliktområde.

– Hvis du finner reelle tall for antall dødsfall i Dagestan, er det snakk om en krigstilstand. Antall døde er så høyt at det kunne vært regnet som en krig, sier Wilhelmsen.

Skal pendle fra Moskva

Vadim Demidov ble klar for millionklubben Anzji på siste dag av overgangsvinduet mandag kveld.

Den norske midtstopperen skal bo sammen med resten av laget i Moskva, altså i langt mer vestlige omgivelser.

Moskva har de siste årene blitt stadig mer amerikanisert, og den tidligere Rosenborg-spilleren vil finne både McDonalds og Starbucks i den russiske storbyen.

Sammen med resten av Anzji-spillerne kommer han til å pendle 2200 kilometer til Dagestan hver gang laget spiller hjemmekamp. Totalt blir det over 15 turer frem og tilbake i året, i tillegg til alle bortekampene.

Dagestan

Denne bomben, som gikk av 20 mai i Makhatsjkala år, drepte minst fire personer.

Foto: Ap

– Klart det kan være farlig

Reiseregimet gjør at 26-åringen trolig slipper unna de verste konfliktene i den lille, russiske republikken. Likevel tar han en risiko, mener eksperten.

– Ja, det er klart det kan være farlig. Jeg vet ikke så mye om sikkerhetsopplegget til klubben, men nesten uansett hvor bra det er kan det jo skje forskjellige tilfeldigheter. Islamistiske grupper i områder sikter seg ofte inn på sikkerhetspersonell, politi og militærpersonell. Jeg vet ikke om den typen sportsarrangemener er et uttalt mål for dem, men det er ikke usannsynlig, sier Julie Wilhelmsen.

Problemet blir verre av at Russlands eneste svar er å «pøse på med styrker», sier forskeren.

Samtidig er ikke terrorangrep den eneste utfordringen i Dagestan.

– I tillegg til de åpne konfliktene er Dagestan enormt korrupt. Det er masse mafiavirksomhet, og klangrupperinger kjemper seg imellom. Det er veldig lav terskel for bruk av vold for å gjøre opp i feider, sier forskeren.

Dmitrij Medvedev

Julie Wilhelmsen mener russiske myndigheters eneste løsning på konfliktene er å sende inn flere politi- og militærstyrker. Her er president Dmitrij Medvedev på besøk i 2009.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

40 befolkningsgrupper gir konflikter

Republikken har 2,5 millioner innbyggere, og blant dem finnes en rekke forskjellige folkegrupper og rundt 40 språk. Wilhelmsen omtaler det som «et lappeteppe».

Dagestan er en av Russlands 83 delrepublikker. Det lille området, 50.300 kvadratkilometer eller litt større enn Finnmark, ifølge Wikipedia, grenser til Tsjetjenia, som opplevde to kriger på 90-tallet.

Den lille republikken greide å «overleve» som normal delrepublikk i Russland gjennom det turbulente tiåret. Samarbeidet mellom de forskjellige folkegruppene, det såkalte «konsensus-systemet», fungerte forholdsvist godt.

Problemene oppstod da Vladimir Putin kom til makten og ville ha mer direkte kontroll over hver enkelt delrepublikk.

– Det dummeste man har gjort er å legge ned hele konsesjons-systemet, som fungerte. De hadde et territorie der 40 folkeslag levde i relativ fred og fordragelighet, og nå prøver de å drepe hverandre i stedet, sier NUPI-forskeren.

Jevnlige terrorangrep og bombinger

Resultatet har vært flere langvarige konfliter. Islamistiske terrorgrupper angriper russiske politi- og militærstyrker jevnlig.

I tillegg oppstår det ofte interne konflikter mellom flere av de forskjellige befolkningsgruppene.

Nettstedet Caucasian knot har en oversikt over konflikter i Dagestan. Bare de siste ti dagene kan man lese følgende overskrifter:

 • Dødstallene i skytingen i Makhatsjkala når tre
 • 17 drept i Nord-Kaukasus
 • Ali Abdurazakov er den tredje læreren som er drept i Dagestan i 2013
 • Over 120 personer er kidnappet i Nord-Kaukasus

Demidov: – Ingen fare for oss

Vadim Demidov flytter til Moskva sammen med kjæresten Christina Vukicevic. NRK.no har forsøkt å få tak i Demidov på onsdag, men har ikke lyktes. Den nybakte Anzji-spilleren har imidlertid uttalt seg til Nettavisen, hvor han blant annet ble spurt om det er trygt i Makhatsjkala, hovedstaden der Anzji spiller kampene sine.

– Ja, jeg tror ikke det er noen fare for oss. Jeg vet at det har vært noen militæroperasjoner og uroligheter der, men det har stabilisert seg nå. De som bor der er veldig glad for å ha et lag i den russiske ligaen, sa Demidov.

Willian

Brasilianeren Willian er en av mange spillere som Anzji har solgt de siste ukene. Han er nå klar for Chelsea sammen med klubbens store plakatsignering, Samuel Eto'o.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Unik klubb - men har pengestrømmen stoppet?

26-åringen, som har en fortid i blant annet Eintracht Frankfurt, kommer ikke bare inn i et turbulent område - han kommer inn i en av verdens merkeligste fotballklubber.

For to år siden begynte milliardær-oligarken Sulejman Kerimov å bygge stjernelaget Anzji i det turbulente hovedstaden Makhatsjkala.

Han brukte flere milliarder kroner på laget, inkludert verdens best betalte fotballspiller Samuel Eto'o, men nå virker det som han plutselig har skrudd av pengekrana.

Historiene om at klubben er i ferd med å legge ned satsningen er overdrevne, mener Demidov selv.

– Det som er skrevet om at eieren trekker seg ut og legger satsingen på hylla, stemmer ikke. Klubben har fremdeles et enormt budsjett, sier Demidov til Nettavisen.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Kallar opp stadion etter Maradona

  Bystyret i Napoli vedtok fredag å gi byens stadion namn etter Diego Maradona. Maradona spela for Napoli i sju år, og førte klubben til seriegull i 1987 og 1990 - dei to einaste seriemeisterskapa i klubbhistoria.

  Maradona døydde i førre veke, og berre timar etterpå foreslo ordføraren i byen å gi San Paolo Stadion Maradonas namn.

  Maradona Stadion i Napoli
  Foto: Filippo Monteforte / AFP
 • Molde slo Dundalk i Europaligaen

  Molde slo det irske laget Dundalk komfortabelt 3–1 i Europaligaen, torsdag kveld.

  Magnus Wolff Eikrem, Ohi Omoijuanfo og Martin Ellingsen scoret målene for de blå fra rosenes by. Jordan Flores pyntet på resultatet for irene på overtid med et flott skudd fra utenfor 16-meteren, som gikk rett i lengste kryss.

  Molde har etter denne seieren gode muligheter til å gå videre fra Europaligaens gruppe B. De innehar andreplassen i gruppa som tilsier sluttspill.

  Molde møter Rapid Wien neste uke. Unngår Molde tap i den kampen, er de videre i Europaligaen. Skulle Rapid Wien vinne kampen, er det de som er videre.

  Arsenal er allerede videre fra gruppe B. Dundalk spiller sin siste kamp i årets Europaliga neste uke mot nettopp Arsenal.

  Ellingsen og Ohi
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NT
 • Supportere tilbake på fotballkamper

  Onsdag kveld var tilskuerne endelig tilbake på seks engelsk fotballstadioner for lag på nivå 2,3 og 4. Den britiske regjeringen åpnet i november for at tilskuere igjen kunne slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember.