NRK Meny
Normal

Håver inn på overgangsgalskapen

Den store overgangsvinneren er verken Chelsea eller Manchester United, men en portugisisk eks-DJ ved navn Jorge Mendes.

Mendes og Falcao

Jorge Mendes sammen med Falcao, spilleren han både har eid, leid ut, solgt og representert. Imellom de to sitter Monacos visepresident Vadim Vasilyev.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Jorge Mendes har lenge vært et kjent navn for fotballkjennere, og den portugisiske superagenten har skapt seg et internasjonalt navn ved å representere Cristiano Ronaldo.

Men det er ikke den eneste superstjernen Mendes representerer.

Ta bare en kikk på denne smørbrødlista over overganger agenten har stått bak på den ene eller andre måten denne sommeren.

  • James Rodriguez ble solgt for 63 mill pund. Den femte dyreste overgangen gjennom tider.
  • Angel Di Maria ble solgt for 59.7 mill pund. Den sjette dyreste gjennom alle tider.
  • Diego Costa ble solgt til Chelsea fra Atletico Madrid for 32 mill pund
  • Marcos Rojo solgt for 20 mill pund fra Sporting Lisboa til Manchester United.
  • Radamel Falcao lånes ut til Manchester United fra Monaco.
  • Eliaquim Mangala til Manchester City for 32 millioner pund.

Den ene tingen alle de seks overgangene har felles er at Jorge Mendes står i bakgrunnen, smiler bredt og håver inn.

Eier, leier og representerer

Mendes og Ronaldo

Cristiano Ronaldo er den største merkevaren i Jorge Mendes spillerstall.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Etter en mislykket fotballkarriere, startet Mendes en virksomhet som DJ og nattklubbeier, men det tok ikke lang tid før han kom tilbake til fotballen, denne gangen med stor suksess.

Fotballvirksomheten til Mendes strekker seg utover bare virksomheten som agent. Gjennom selskapet Doyen Sports, som har var med på å grunnlegge, eier han også spillere.

Da Marcos Rojo ble solgt fra Sporting Lisboa i sommer var det Doyen Sports som satt igjen med 75 prosent av salgssummen.

Rik på Falcao

Doyen Sports var selskapet var med på å finansiere overgangen og eide 55 prosent av Falcao da han ble solgt til Porto. Store overganger til Atletico Madrid og Monaco har brakt penger i kassa til Doyen og eierne, deriblant Mendes. Og når Falcao nå går til Manchester United får Mendes betalt som agent.

Laster Twitter-innhold

I England og andre steder, er det ikke lov for tredjeparter å eie spillere, men i Portugal er det fritt fram, og det har gitt Mendes store inntekter.

Da Eliaquim Mangala ble solgt til Manchester City i sommer, satt Doyen Sports med rettighetene til 33 prosent av overgangssummen, og kunne håve inn i overkant av 90 millioner kroner.

Interessekonflikter

Gode relasjoner er viktige i fotballverdenen, og det har gjort Mendes til en betrodd og rik mann. Han er agenten til Jose Mourinho og har stått bak flere overganger til og fra Real Madrid og Manchester United.

Etter at han hadde sørget for at Cristiano Ronaldo, Nani og Anderson signerte for United, var den engelske klubben så glade i Mendes at de gladelig sa ja takk når han banket på døra med Bebe til sju millioner pund.

Det hjalp nok litt på såre United-kontakter at Mendes dro opp David de Gea av hatten sommeren etter.

Representerte «halve» Real Madrid

Gjennom selskapet Gestifute representerer han et vell av spillere, der mange av de største navnene har skiftet klubb i sommer.

Da Jose Mourinho var manager i Real Madrid representerte Mendes han, i tillegg til Cristiano Ronaldo, Pepe, Angel Di Maria, Fabio Coentrao og Ricardo Carvalho.

I andre store sporter, som i NBA, kan man ikke ha en slik rolle, på grunn av alle de potensielle interessekonfliktene, men i milliardindustrien fotball, er det fortsatt lov.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.