Hopp til innhold

Mållinjeteknologi i PL i vinter

Premier League kommer trolig til å innføre mållinjeteknologi allerede i løpet av kommende sesong.

Ukrainas annullerte scoring

Fotball-EM 19. juni: Ballen er over streken, men dommeren ser det ikke og gir ikke Ukraina mål. England vinner dermed 1-0 og vinner sin gruppe

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Ligaen bekrefter at de vil innføre dette så raskt som det er praktisk mulig. De skal nå straks innlede samtaler med produsentene av de to systemene som Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har godkjent.

- Kanskje betyr dette at de 20 klubbene blir enige om en helg i løpet av vinteren der vi tar det hele i bruk, sier PL.

Premier League har lenge ivret for å ta slik teknologi i bruk. Nå får de grønt lys, ettersom det internasjonale fotballforbundet har vedtatt å innføre mållinjeteknologi i de neste store mesterskapene, blant annet VM i Brasil i 2014.

Premiere i klubb-VM

FIFAs regelkomite, IFAB, ga i dag grønt lys for dette. Det skal i første omgang tas i bruk i klubb-VM i Japan i desember. Hvis det viser seg vellykket der, skal det videreføres til Confederations Cup i Brasil neste år, og videre til VM i samme land om to år.

- Dette er et historisk vedtak og en stor dag for fotballen, sa IFAB-medlem og generalsekretær i det engelske fotballforbundet, Alex Horne på pressekonferansen etterpå. Han siktet sil at FIFA for første gang tar teknologiske hjelpemidler i bruk for å hjelpe dommeren.

Han understreket også at dette er å se på som et hjelpemiddel for dommeren. Dommeren vil uansett ha det siste ordet.

Enstemmig vedtak

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke understreket at vedtaket var enstemmig. Han understreket også at dette er ikke teknologiens inntog for å overta dommerens oppgaver, men bare for å slå fast om en balle har krysset målstreken eller ikke.

Også FIFAs mektige president Sepp Blatter har gått sterkt inn for å innføre mållinjeteknologi . Han var lenge imot, men etter Englands annullerte "scoring" mot Tyskland i åttedelsfinalen i VM 2010 forandret han mening.

England "scorer" mot Tyskland VM 2010

Her er hendelsen som fikk FIFA-president Sepp Blatter til å skifte syn på mållinjeteknologi: Frank Lampards skudd i VM-kampen mot Tyskland i 2010 er klart over streken, men det ser verken dommer eller linjedommer

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

- Mållinjeteknologi er ikke lenger bare ønskelig, det er en nødvendighet, sa han etter Ukrainas "mål" mot England i EM , enda et mål dommerne aldri så.

IFAB har testet to ulike tekniske systemer - Hawk-Eye og GoalRef - de siste månedene (se faktaramme), og funnet begge tilstrekkeliog gode. Begge skal brukes i klubb-VM. Hvis ett eller begge viser seg å holde mål, skal de videreføres i Confederations Cup i 2013 og VM i 2014.

IFAB stiller strenge krav til påliteligheten. Mållinjeteknologien må testes på hver av arenaene de blir installert på, og da skal sertifiseres bare for ett år om gangen.

Også i Premier League

På pressekonferansen ble Horne også spurt om dette kan komme til å bli tatt i bruk også i Premier League og andre store ligaer.

- Det kan skje så raskt som de bestemmer seg for det og får teknologien installert på banene, sa Horne, og antydet at dette kan skje til sesongstarten neste år, eller kanskje til og med i løpet av kommende sesong hvis erfaringene fra klubb-VM i desember viser seg å være gode.

Ledelsen i Premier League har lenge etterlyst mållinjeteknologi, og var raskt ute med å ønske det velkommen straks IFAB offentliggjorde sitt vedtak.

- Vi ønsker teknologien velkommen, og vil begynne samtaler med produsentene av begge systemene i nær framtid med tanke på å innføre dette så raskt som mulig, sier Premier League i en uttalelse.

Artikkelen oppdateres!

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Mbappé varsler snarlig avklaring rundt egen fotballfremtid

  Kylian Mbappé er nær ved å offentliggjøre hvor han vil spille neste sesong. Klubbvalget skal stå mellom hans nåværende klubb Paris Saint-Germain og Real Madrid.

  Mbappés kontrakt med PSG utløper til sommeren, og det har lenge versert rykter om at franskmannen ønsker å forlate den franske storklubben til fordel for Real Madrid. Nå nærmer det seg en avklaring.

  – Jeg vil komme med min avgjørelse ganske raskt. Valget mitt er nesten tatt. Det vil komme før samlingen med det franske landslaget, i god tid før, sier Mbappé til L'Equipe.

  Frankrike spiller mot Danmark i nasjonsligaen 3. juni, og den franske troppen vil samles et par dager før det. (NTB)

  Champions League - Round of 16 First Leg - Paris St Germain v Real Madrid
  Foto: GONZALO FUENTES / Reuters
 • Ildhusøy fransk cupmeister

  Paris Saint-Germain valsa over nivå-to-laget Yzeure med 8-0-siger i den franske cupfinalen. Frå benken såg Celin Bizet Ildhusøy lagvenninnenes målshow.

  Det blei som venta aldri ein spennande duell i Dijon. PSG leidde 3–0 allereie etter ni minutt, og storlaget heldt ikkje igjen. To nye mål følgde de fire neste minutta.

  0–6 sto det på lystavla ved pause. Marie-Antoinette Katoto herja og noterte hattrick i første omgang. I tillegg blei Ashley Lawrence og Sara Däbritz tomålsscorarar.

  Cuptittelen var Paris Saint-Germains tredje. Dei to tidlegare kom i 2010 og 2018.

  Ildhusøy blei sitjande på PSG-benken gjennom kampen. Ho forlét Vålerenga til fordel for den franske klubben i fjor sommar.

  Lyon hadde før sesongen vunne åtte av de ni siste cupfinalane, men Ada Hegerbergs lag rauk i vinter ut mot PSG (0–3) i åttedelsfinalen.

  Ildhusøy
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Tottenham med sliteseier mot Burnley – Kanes straffescoring avgjorde

  Tottenham la press på Arsenal i kampen om den siste mesterligaplassen og vant 1-0 hjemme mot Burnley i Premier League søndag. Harry Kane ble matchvinner.

  Med Tottenham på jakt etter 4.-plassen som gir spill i neste års mesterliga, og Burnley som desperat kjemper mot nedrykk, var det alt å spille for i søndagens oppgjør på Tottenham Hotspur Stadium.

  Tottenham slet med å omsette sjansene i første omgang, men fikk en håndsrekning fra Burnley-spiss Ashley Barnes, som handset i eget felt på overtid av første omgang. Det gjorde at Kane fikk sende Tottenham i ledelsen fra krittmerket.

  Det var alt Tottenham trengte for å ta tre viktige poeng. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Matthews / AP
 • Graham Hansen og Barcelona med perfekt ligasesong

  Med 2-1-seier over Atlético Madrid søndag kunne Barcelona-kvinnene juble for full pott og triumf nummer 30 i ligaen i år.

  Enda villere enn den perfekte poengfangsten er katalanernes målforskjell, som viser 159 mål for og kun 11 imot. «Norske» Barcelona, med Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen i troppen, har kun tapt én kamp denne sesongen. Det skjedde mot Wolfsburg i mesterligaen.

  Mot Atletico Madrid var kun Graham Hansen i aksjon av de norske spillerne. Hun startet oppgjøret og ble byttet ut ti minutter før full tid. Engen var ikke i kamptroppen. (NTB)

  Spain Soccer Women's Champions League
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Salah beroliger fansen

  Stjernevingen Mohamed Salah er sikker på at han blir spilleklar til Liverpools Champions League-finale mot Real Madrid senere i måneden.

  Egypteren måtte gå av banen i første omgang i lørdagens FA-cupfinale mot Chelsea med det som lignet en kjenning i lysken. Salah er likevel optimist foran sesongens tre siste kamper.

  På spørsmål om han blir klar til mesterligafinalen 28. mai, smilte han og sa:

  – Selvfølgelig.

  Den viktige midtstopperen Virgil van Dijk slet i tillegg med et kne i lørdagens kamp og ble byttet ut etter 90 minutter. (NTB)

  Britain Soccer FA Cup Final
  Foto: Ian Walton / AP