NRK Meny
Normal

Får hjelp av psykolog for å glemme Neymar-skade

BELO HORIZONTE (NRK.no): Tapet av Neymar (22) har gått så kraftig innpå Brasil at spillerne trenger hjelp for å skjønne at de kan klare seg uten ham.

Neymar

UTE: Her blir Neymar (t.h.) trøstet av Brasil-sjef Luiz Felipe Scolari etter seieren over Chile i åttedelsfinalen. 22-åringen er ferdigspilt i VM på grunn av skade.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Scolari

I GODT HUMØR: Brasil-sjef Luiz Felipe Scolari.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

– Neymar er en av verdens beste spillere, og vi kommer til å savne ham. Men vi har 22 andre håndplukkede spillere som vi vet er spesielle. De er her for å gjøre en forskjell, sier Luiz Felip Scolari før tirsdagens semifinale.

Brasil-sjefen smilte og fleipet på pressekonferansen i Belo Horizonte mandag kveld. Han var nok forberedt på at mange spørsmål kom til å handle om Neymar, selv om den skadede yndlingen ikke kan skyte dem videre.

Snakket med psykolog om Neymar

Scolari har allerede langet ut mot dommere og motstandere etter skaden, og nå var det en langt roligere landslagssjef som snakket om savnet av Barcelona-spilleren.

Men 65-åringen er ikke bare bekymret over tapet av Neymars ferdigheter. Scolari frykter fraværet kan legge bånd på resten av spillerne.

Kaptein Thiago Silva, som også må stå over semifinalen på grunn av suspensjon, bekrefter at skaden har vært et tema for landslagets psykolog Regina Brandao.

– Regina prøver å få oss til å slappe av. Vi har snakket om Neymar, men vi har også snakket om andre ting, sier Silva.

Scolari skapte debatt da han hentet inn psykologhjelp etter seieren over Chile i åttedelsfinalen. Da spillerne brast ut i gråt etter kampen, mente eksperter at laget trengte hjelp for å takle presset. Scolari er blant dem som mener at folk må ha respekt for ulike reaksjoner, men landslagssjefen utnyttet likevel hjelpen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Neymar bæres ut på båre av to fire menn

SE VIDEO: Her blir Neymar påført et brudd i en ryggvirvel under kvartfinalen mot Colombia.

Legger press på dommeren

Neymar-skaden har også vært drivstoff for VMs dommerkritikere, som nå begynner å bli mange. Kvartfinaledommer Carlos Velasco Carballo ble særlig kritisert for å ha mistet kontroll over kampen: Det ble dømt 40 frispark før han tok opp det første gulet kortet.

Denne kritikken kom imidlertid både fra Brasil og Colombia, og nå har Tyskland vært frempå flere ganger for å få dommeren til å legge lista lavere i semifinalen.

Sist ut er landslagssjef Joachim Löw.

– Colombia-kampen var en ordentlig batalje med utallige frispark fra begge lag – ikke bare mot Neymar. Dommeren må beskytte spillerne, sier landslagssjefen i Belo Horizonte.

Han fortsatte:

– I de siste kampene har Brasils fysiske energi klart overgått det vi ser i Europa. De veldig brutale duellene må stoppes, ellers får vi ikke lenger se spillere som Neymar eller (Mesut) Özil. Jeg håper at vår dommer tirsdag er opptatt av det.

Det er mexicaneren Marco Rodríguez som dømmer semifinalen. Det var han som ikke fikk med seg Luis Suárez-bittet mot Giorgio Chiellini.

Assistenttrener Hans-Dieter Flick og Bastian Schweinsteiger har i likhet med Löw vært kritisk til det fysiske, brasilianske spillet. Uttalelsene har fått journalister og eksperter til å reagere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Löw

OFFENSIVE: Tyskland-sjef Joachim Löw (t.h.) og Jerome Boateng i Belo Horizonte.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

– Det er lett å se Tysklands tilnærming til denne semifinalen. Presset øker for å straffe brasilianske forseelser, skriver Sam Wallace, fotballansvarlig i The Independent, på Twitter.

Raphael Honigstein, som skriver for blant annet The Guardian, hevder Brasil-dømmingen var tema allerede før VM.

– En tysk speider snakket om det for seks uker siden. Han sa at mange taktiske feil fra Brasil ikke ble straffet under prøve-VM, skriver Honigstein.

«Nå må vi gjøre vår del»

Det er fortsatt ikke kjent hvem som får i oppdrag å stoppe det tyske maskineriet. Scolari lo godt da han fikk spørsmål om hvem som skal spille semifinalen, men han bekreftet samtidig at han har bestemt seg for hvem som skal starte.

– Vi må ha respekt for Tyskland. Vi skal også spille vårt spill, og jeg tror vi skal klare å følge vår filosofi. Vi må følge vår plan. Og den skal jeg ikke avsløre for dere. Vi respekterer dem, men vi skal prøve å få dem til å respektere oss også, sier Brasil-sjefen.

Ramires

KAN KOMME INN: Arbeidskapasiteten og erfaringen til Ramires kan fort bli valgt mot kontringssterke tyskere.

Foto: Andre Penner / Ap

Scolari har møtt Tyskland tre ganger som landslagssjef: Det ble seier i VM-finalen i 2002 (Brasil), og tap i både VM-bronsekampen i 2006 og EM i 2008 (Portugal).

Nå jakter han en utligning.

Til tross for at 65-åringen har brukt psykolog for å få spillerne til ikke å tenke på Neymar, tror landslagssjefen at fraværet også kan virke samlende for spillergruppen. 22-åringen har snakket med spillerne under kampforberedelsene.

– Han forklarte at han hadde gjort sin del, nå må vi gjøre vår. Denne kampen kan ta oss til en finale, og vi skal spille for vårt land. Og for Neymar og alt han har gjort for oss, sier Scolari.

Uvant uttak

Den 22 år gamle Barcelona-spilleren har vært helt sentral for Brasil de siste årene. Det er faktisk gått 27 kamper siden sist Neymar ikke var på banen.

Scolari var selv innom alernative løsninger: Legge om taktikken (fra 4-2-3-1 til 4-3-3 eller 4-3-1-2) eller dytte inn en ren erstatter for Neymar. Her er Ramires, Oscar, Bernard og Willian alle aktuelle, selv om sistnevnte har vært plaget med en skade de siste dagene.

Det fikk en journalist til å spørre om laguttaket var enkelt, siden Scolari allerede har bestemt seg.

– Nei, det var det ikke. Men når de går ut på banen, får du se hvorfor de er valgt, sier landslagssjefen.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.