Lyn knuste Brann - og rykket ned

Fra det håpløse til det ekstatiske og tilbake til det ytterste mørke. Slik opplevde Lyn denne oktobersøndagen i Bergen i 1993.

Lyn protesterer mot Branns straffe i 1993

Det regnet og var klassisk vestlandsk høstvær i Bergen. Dagen ville liksom aldri lysne, banen var våt og tung.

Og Lyn måtte ta igjen tre poeng og seks mål for å gå forbi Molde og ta kvalifiseringsplassen.

Hvilket drama det skulle bli!

En umulig oppgave

Lyn hadde slått Brann 5-1 på Ullevaal tidligere i sesongen, og hadde tradisjonelt et godt tak på bergenserne. Men seks mål? Umulig. Og Molde skulle møte Tromsø hjemme - et Tromsø-lag som ikke hadde noe å kjempe for i siste serierunde.

Bare 6646 tilskuere hadde møtt fram i regnværet, og de fikk se Kaj Eskelinen gi Brann en tidlig ledelse. Dette gikk etter oppskriften.

Men ikke lenge. Anders Michelsen utliknet rett etterpå, og ti minutter før pause sendte Ronny Johnsen Lyn i ledelsen. Men 2-1 ved pause var langtfra nok for Lyn, spesielt fordi Molde holdt 0-0 mot Tromsø.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tromsø-hjelp

Men bare sekunder etter avspark sendte Sigurd Rushfeldt Tromsø i føringen i Molde. Da lå Lyn og Molde likt i poeng.

Kvarteret etter pause begynte de første spirene av håp å melde seg hos Lyn. Da hadde Kjell Roar Kaasa scoret to ganger, og Oslo-laget ledet 4-1.

En halv time igjen. Lyn storspilte, og bare to mål manglet. Og kunne de få bare litt mer hjelp fra Tromsø?

Svaret på det siste spørsmålet ble nei, så Lyn måtte hjelpe seg selv. Og det gjorde de.

Mirakelet skjedde

18 minutter igjen: Axel Kolle satte inn 5-1. Fire minutter seinere: Stein Amundsen. 6-1, og Lyn hadde passert Molde.

Mirakelet var i ferd med å bli fullbyrdet. Hjemmepublikummet - mer enn skamfulle over sitt eget lag - begynte å heie på gjestene og deres utrolige målshow.

Og ti minutter før slutt: Anders Michelsen scoret igjen. Nå stod det 7-1. Nå var det bare en sein utlikning i Molde som kunne ødelegge.

Trodde alle. Utlikningen i Molde kom aldri, der vant Tromsø 1-0. Men ingen hadde lenger regnet med Brann.

Tannløse, hjelpeløse og uten kampvilje hadde de vist seg hele kampen. Kanskje var det følelsen av å dumme seg fullstendig ut, følelsen av å bli ledd ut og hetset av en hel nasjon, som førte til den lille, men viktige forandringen.

Soltvedt ødela mirakelet

De begynte å kjempe litt i sluttminuttene, de vant noen dueller og fikk til noen pasninger. Og de hadde Trond Egil Soltvedt på laget.

Tre minutter før full tid reduserte han til 2-7. Fortsatt hadde Lyn kvalikplassen, men nå bare på flere scorede mål enn Molde. Men det var ikke mange sekundene igjen.

Ti sekunder før full tid: Ballen ble igjen spilt inn i Lyns felt. Det ble knuffing, en Brann-spiller ble dyttet, og dommeren dømte straffe!

To minutter med Lyn-protester fulgte, men til ingen nytte. Soltvedt la ballen på straffemerket og banket den i nota. 3-7, og Lyn rykket ned.

Molde ble noen dager seinere slått av Strømsgodset i kvalifiseringen, og rykket også ned.

Men det var neppe noen trøst for Lyn.

Fotball

• Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

Premier League - Leicester City v Liverpool
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

(©NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.