NRK Meny
Normal

Lundekvam: – Vi er litt naive i Norge

– Det er dumt å tro at Norge er noe annerledes enn andre nasjoner, sier Claus Lundekvam om diskusjonen rundt fotballspillere og sexkjøp.

Claus Lundekvam mener nordmenn er naive. Hvorfor skulle ikke ting som skjer i andre land også hende her?

Lundekvams bok «En kamp til» ble gjort tilgjengelig for pressen torsdag. I boken skriver han om sitt omfattende narkotikamisbruk og alkoholproblem.

Med boken ønsker han å fortelle sin historie, samt sette søkelyset på at også dagens unge sliter med lignende problemer.

En kamp til

BOKAKTUELL: Claus Lundekvam legger alle kortene på bordet i sin nye bok.

– Jeg tror vi står foran en stor utfordring som vi ikke tar nok på alvor, sier Lundekvam, som sier han blir kontaktet av andre som trenger hjelp.

– Ganske mange har kontaktet meg. Enten direkte av dem selv eller av pårørende, forteller han.

Sex-bråk

Den tidligere Southampton-spilleren har imidlertid terget på seg flere tidligere fotballspillere.

I boken hevder han nemlig at han har kjøpt sex mens han har vært på landslagstur med Norge. Han skriver også at han ikke var alene om det, noe som har fått flere tidligere landslagskamerater til å reagere sterkt. Deriblant John Arne Riise.

«Det skjedde på så godt som alle turer, med landslaget, med Brann, med Southampton, og jeg var langt ifra alene om det.», skriver han.

– En ukultur ingen vil snakke om

Dagen etter presselanseringen sier Lundekvam at kritikken ikke kom overraskende på ham.

– Overhodet ikke. Jeg var absolutt forberedt på kritikken. Det er tydeligvis en ukultur ingen vil snakke om dette, sier Lundekvam.

– Jeg forklarer bare min opplevelse av det. Jeg sier ikke at det skjedde hver eneste gang, men at det forekom og at jeg var en del av det. Men jeg ønsker ikke å henge ut noen, forklarer den tidligere fotballspilleren.

– Jeg er i hvert fall ærlig nok til å si det som det er.

– Ikke annerledes enn andre

Lundekvam mener de mange reaksjonene kan tyde på at man er litt naive i Norge.

– Vi er litt naive i Norge. Det er dumt å tro at vi er noe annerledes enn andre nasjoner, dette forekommer andre steder. Så hvorfor ikke i Norge.

Lundekvam tror likevel at forholdene har endret seg til det bedre innen fotballen.

– Det er nok en stor forskjell på kulturen fra nittitlalet og frem til i dag, men at fotballspillere har det gøy og fester - det forekommer selvsagt. Det er dumt å tro noe annet, sier han og legger til:

– Det handler om å akseptere at vi er nasjoner som liker å feste og ha det gøy. En del av oss faller utfor, men vi må kunne være åpen og snakke om det. Da går det an å hjelpe.

Svart hull

Lundekvam

STOLT: Claus Lundekvam fra tiden i Southamton.

Foto: Chris Ison / Pa Photos

I biografien beskriver også Claus Lundekvam hvordan han stadig ble forsynt med smertestillende av klubben for å komme seg gjennom hverdagen.

Etter karrieren gikk det raskt nedover med Lundekvam. Noe han også beskriver i boken.

– Jeg gikk inn i et svart hull og en depresjon. Erkjennelsen av at jeg hadde et problem satt veldig langt inne. Jeg var nær døden mange ganger, sier han til NRK.

– Jeg hadde ikke levd så mye lenger hvis jeg hadde fortsatt. Det var et helvete på jord, men heldigvis fant jeg krefter til å komme meg på behandling. I dag føler jeg meg utrolig priveligert.

– Stolt av karrieren

Lundekvam ble hentet til Southampton fra Brann høsten 1996. I de 12 årene som fulgte spilte han mer enn 400 kamper for den engelske toppklubben.

Lundekvam er fortsatt den nordmannen med flest kamper i Premier League. 42-åringen fra Austevoll utenfor Bergen står med 40 landskamper for Norge den siste i september 2005.

– Jeg er stolt av karrieren min og av det å få oppfylle guttedrømmen min. Jeg fikk 12 fantastiske år i en og samme klubb.

Fotballnyheter