Lundekvam om kampfiksing: – Vi gjorde det nesten hver uke

Claus Lundekvam (39) innrømmer at han var med på å tjene tusenvis av kroner på kampfiksing i sin tid som kaptein i Southampton.

Claus Lundekvam

Claus Lundekvam var med på å sette penger på Southampton-kamper da han spilte i klubben. Her er han i duell med Kevin Campbell.

Foto: Jed Leicester / Pa Photos

– Det er ikke noe jeg er stolt over, erkjenner tidligere landslagsspiller Claus Lundekvam.

NRK møter ham hjemme i solfylte Bergen. Der forteller en avslappet Lundekvam åpent om hvordan han sammen med en rekke Premier League-stjerner tjente flere tusen kroner på avtalt spill.

– I en periode gjorde vi dette nesten hver uke. Vi tjente bra med penger på dette, sier Lundekvam med et lite smil.

Veddet på straffer og kort

Som regel gikk flere av spillerne sammen for å legge penger i en pott, gjerne mellom 1.000 og 10.000 kroner.

Deretter fikk de en materialforvalter eller assistenttrener til å vedde på små hendelser i kampen. Ofte var også trenerne og resten av staben klar over jukset.

Han hevder det aldri var snakk om å manipulere resultater. I stedet ble det veddet på for eksempel hvem som fikk det første innkastet i en kamp.

– Vi kunne inngå en avtale med motstanderens kaptein om å for eksempel vedde på første innkast, første corner, hvem som startet med ballen, et gult kort eller et straffespark. Slike ting vi hadde innflytelse på, sier 39-åringen, som la opp som fotballspiller i 2008.

– Fotballspillere lever i en boble

Southampton langtfra var alene, hevder Lundekvam. Han mener konkurranser og spill er en del av livsstilen til fotballspillere - også utenfor banen.

– Vi fotballspillere lever i en boble. Vi spiller egentlig døgnet rundt når vi er sammen, enten det er kortspill på bussen eller noe annet. Det er en del av livsstilen vår, sier Lundekvam.

Video: Se Lundekvam fortelle om kampfiksing i England (saken fortsetter)

Claus Lundekvam forteller her om kampfiksing mens han spilte i engelske Premier League. Lundekvam har de senere år innvolvert seg i arbeidet mot rus-, alkohol- og spilleavhengighet.
Fakta om Claus Lundekvam: Født 22. februar 1973 i Austevoll. Spilte for Brann 1993-1996 (53 serie kamper/1 mål). Spilte for Southampton 1996-2008 (375 ligakamper/2 mål). Er nordmannen med flest ligakamper i England 40 landskamper fra 1995-2005, 2 mål.

Se intervjuet med Claus Lundekvam.

Også i Norge

Claus Lundekvam

Claus Lundekvam representerte Norge i 40 landskamper. Her er han i 2004.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

I forbindelse med de norske kampfiksingsmistankene denne uka fortalte Lundekvam tidligere i dag at han vet om norske spillere i norske klubber som har fikset kamper.

Han fortalte om norske unggutter med alvorlige spilleproblemer som forsøker å komme seg ut av spillegjelden ved å manipulere resultater.

– Problemet oppstår når ungdommer får problemer med å holde seg vekk fra spilling og opparbeider seg spillegjeld, sier Lundekvam.

Claus Lundekvam spilte 420 obligatoriske kamper for Southampton fra 1996 til 2008, først i Premier League og deretter i engelsk førstedivisjon. Han var en viktig brikke i midtforsvaret til klubben. Nordmannen har 40 landskamper og to mål.

Les alt om kampfiksingsmistankene i Norge her.

Fotball

 • Ledet New York City til finale

  Ronny Deila er én finalekamp unna å gjøre New York City til MLS-mester i fotball. Søndag ble det 2-1-seier mot et hardt koronarammet Philadelphia Union.

  Dette er klubbens første finale noensinne.

  Talles Magno avgjorde semifinalen med sin matchvinnerscoring i det 88. minutt. Dermed vant Deilas lag den østlige avdelingen i MLS-sluttspillet, og førstkommende søndag kan New York City krone det med en tittel i finalen mot Portland Timbers.

  Det var målløst til pause, men etter litt over en time tok Philadelphia Union ledelsen etter Alexander Callens' selvmål. To minutter senere utlignet Maxi Moralez.

  Eliteserien fotball Vålerenga - Brann. 1-0
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Viking sikret bronsemedaljen

  Viking blir nummer tre i årets eliteserie i fotball etter 3-1-seier og tre sterke poeng mot Odd søndag.

  Rogalandsklubben kan ikke bli innhentet av fjerdeplasserte LSK og er sikret bronsemedalje foran siste serierunde. Opp til Molde på sølvplass er det tre poeng, men det skiller mye på målforskjellen mellom lagene.

  Odd startet best og tok ledelsen allerede etter tre minutter spill. Men en sterk snuoperasjon av Viking sørget til slutt for 3-1 og tre poeng. Sebastian Sebulonsen, Veton Berisha og Samuel Fridjónsson scoret Vikings mål.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Odd
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Chelsea med ny tittel: – Utklassing

  Det ble en norsk duell om FA-cuptittelen i England, men spesielt spennende ble det aldri.

  Chelsea, med Guro Reiten fra start, knuste Arsenal 3-0 i finalen på Wembley. Det var tredje gang London-klubben vant den gjeve turneringen.

  – Det var kjempeartig. Vi starta jo med å tape mot Arsenal i første seriekamp, så vi følte vi hadde litt å revansjere, sier Reiten til NRK.

  Hun viser stolt frem FA-cuptrofeet fra indre bane på Wembley sammen med lagvenninne og norsk landslagskaptein Maren Mjelde. Hun fikk med seg kampen fra sidelinjen etter å ha vært ute med kneskade i lang tid.

  – Vi burde jo ha vunnet den her kampen til pause, men så gjorde vi det litt spennende ved å ikke sette ballen i mål X antall ganger. Vi var ganske sikre på at vi skulle klare det. Etter pausen var det rett og slett utklassing, sier Mjelde.

  For Arsenal og landslagsvenninne Frida Maanum endte kampen i en gedigen skuffelse.

  Fran Kirby snappet ballen foran Maanum og sendte Chelsea i føringen etter bare tre minutter. De kongeblå dominerte stort etter pause, og etter 57 minutter økte Sam Kerr til 2-0.

  – Vi får ikke til alt av spill som vi ønsker, men vi er farlige fremover hver gang og vi skaper så mange store sjanser, så den kampen her burde vært avgjort til pause. Men men, det går greit, vi avgjorde andreomgangen da, sier Reiten og gliser.

  Arsenal var ikke i nærheten av å snu kampen. Istedet punkterte Kerr finalen tolv minutter før slutt. Reiten spilte nesten hele kampen, men ble byttet ut med tre minutter igjen av kampen.

  Mjelde, Kirby og Reiten etter FA-cupseieren
  Foto: John Walton / Pa Photos
 • Tronstad med to perlemål

  Sondre Tronstad hadde virkelig stilt inn siktet da Vitesse vartet opp med en storseier over Cambuur i den nederlandske æresdivisjonen lørdag. Nordmannen smalt inn to langskudd, før han ble byttet ut etter 72 minutter på stillingen 5-1 til Vitesse. Noen minutter senere sto det 6-1 på tavla, og det ble også resultatet.

  Sondre Tronstad, Vitesse
  Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
 • Dommerbråk etter Dortmund-tap

  Erling Braut Haaland noterte seg for scoring da Borussia Dortmund tapte 2-3 etter en omdiskutert VAR-straffe til Bayern.

  Haaland forsto svært lite av dommerens avgjørelse.

  – Det er en skandale, sier Haaland om dommerens innsats.

  Dortmund-spilleren følte laget skulle hatt straffe selv, da Marco Reus ble felt tidligere i kampen.

  – Det var en klar straffe. Jeg spurte dommeren om hvorfor han ikke sjekket VAR, men han mente det ikke var nødvendig, fortalte Haaland til Viasat-reporter Jan Åge Fjørtoft etter kampslutt.

  Kampen startet godt for Dortmund, som tok ledelsen etter bare fire minutter ved Julian Brandt. Ledelsen holdt dog bare i fire minutter, da toppscorer Robert Lewandowski utliknet for bortelaget. Like før pause sørget Kingsley Coman for 2-1 ledelse til Bayern.

  Etter hvilen var det Dortmund som åpnet best. Jude Bellingham fant Erling Braut Haaland, som skrudde ballen i lengste kryss med sin antatt svakere høyrefot.

  Det holdt ikke for Dortmund. Etter en klønete hands av Mats Hummels ble Bayern tildelt straffe etter en VAR-sjekk. Straffen ble ekspedert i mål av Lewandowski som også fastsatte sluttresultatet til 2-3. Situasjonen var svært omdiskutert, og Dortmund-trener Marco Rose pådro seg et rødt kort i kjølvannet av situasjonen.

  Haaland etter scoring mot Bayern.
  Foto: Martin Meissner / AP

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic