Lundekvam om kampfiksing: – Vi gjorde det nesten hver uke

Claus Lundekvam (39) innrømmer at han var med på å tjene tusenvis av kroner på kampfiksing i sin tid som kaptein i Southampton.

Claus Lundekvam

Claus Lundekvam var med på å sette penger på Southampton-kamper da han spilte i klubben. Her er han i duell med Kevin Campbell.

Foto: Jed Leicester / Pa Photos

– Det er ikke noe jeg er stolt over, erkjenner tidligere landslagsspiller Claus Lundekvam.

NRK møter ham hjemme i solfylte Bergen. Der forteller en avslappet Lundekvam åpent om hvordan han sammen med en rekke Premier League-stjerner tjente flere tusen kroner på avtalt spill.

– I en periode gjorde vi dette nesten hver uke. Vi tjente bra med penger på dette, sier Lundekvam med et lite smil.

Veddet på straffer og kort

Som regel gikk flere av spillerne sammen for å legge penger i en pott, gjerne mellom 1.000 og 10.000 kroner.

Deretter fikk de en materialforvalter eller assistenttrener til å vedde på små hendelser i kampen. Ofte var også trenerne og resten av staben klar over jukset.

Han hevder det aldri var snakk om å manipulere resultater. I stedet ble det veddet på for eksempel hvem som fikk det første innkastet i en kamp.

– Vi kunne inngå en avtale med motstanderens kaptein om å for eksempel vedde på første innkast, første corner, hvem som startet med ballen, et gult kort eller et straffespark. Slike ting vi hadde innflytelse på, sier 39-åringen, som la opp som fotballspiller i 2008.

– Fotballspillere lever i en boble

Southampton langtfra var alene, hevder Lundekvam. Han mener konkurranser og spill er en del av livsstilen til fotballspillere - også utenfor banen.

– Vi fotballspillere lever i en boble. Vi spiller egentlig døgnet rundt når vi er sammen, enten det er kortspill på bussen eller noe annet. Det er en del av livsstilen vår, sier Lundekvam.

Video: Se Lundekvam fortelle om kampfiksing i England (saken fortsetter)

Claus Lundekvam forteller her om kampfiksing mens han spilte i engelske Premier League. Lundekvam har de senere år innvolvert seg i arbeidet mot rus-, alkohol- og spilleavhengighet.
Fakta om Claus Lundekvam: Født 22. februar 1973 i Austevoll. Spilte for Brann 1993-1996 (53 serie kamper/1 mål). Spilte for Southampton 1996-2008 (375 ligakamper/2 mål). Er nordmannen med flest ligakamper i England 40 landskamper fra 1995-2005, 2 mål.

Se intervjuet med Claus Lundekvam.

Også i Norge

Claus Lundekvam

Claus Lundekvam representerte Norge i 40 landskamper. Her er han i 2004.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

I forbindelse med de norske kampfiksingsmistankene denne uka fortalte Lundekvam tidligere i dag at han vet om norske spillere i norske klubber som har fikset kamper.

Han fortalte om norske unggutter med alvorlige spilleproblemer som forsøker å komme seg ut av spillegjelden ved å manipulere resultater.

– Problemet oppstår når ungdommer får problemer med å holde seg vekk fra spilling og opparbeider seg spillegjeld, sier Lundekvam.

Claus Lundekvam spilte 420 obligatoriske kamper for Southampton fra 1996 til 2008, først i Premier League og deretter i engelsk førstedivisjon. Han var en viktig brikke i midtforsvaret til klubben. Nordmannen har 40 landskamper og to mål.

Les alt om kampfiksingsmistankene i Norge her.

Fotballnyheter