Hopp til innhold

Premier League-klubbene med lønnsutgifter på 16 milliarder kroner

Lønningene i Premier League stiger og stiger. Nå er det snart ikke lenger mulig for klubbene å tjene penger, mener et anerkjent kredittvurderingsfirma.

Sergio Agüero

Sergio Agüero er ikke bare svigsersønn av selveste Diego Maradona, City-spilleren er også blant de best betalte i Premier League.

Foto: - / Afp

Samlede lønnsutgifter for de 20 Premier League-klubbene i 2010–11 sesongen – den siste der regnskapstallene er offentliggjort for – steg til 1,6 milliarder pund, eller mellom 15 og 16 milliarder kroner.

Tallene som kredittvurderingsfirmaet Deloitte har samlet inn, viser at lønningene nå har bikket 70 prosent av klubbenes inntekter.

– Vanskelig å tjene penger

– Når dette tallet er 70 prosent eller høyere, er det svært vanskelig for klubbene å tjene penger, sier direktøren for Sports Business Group i Deloitte, Alan Switzer, til avisa Daily Express .

Problemet er at alle tall som har med lønnsutviklingen å gjøre, er økende i Premier League.

Bare i 2010-11-sesongen økte lønningene med nesten to milliarder kroner fra sesongen før, eller 14 prosent. Samtidig økte klubbenes bruttoinntekter med bare 12 prosent.

– Jeg tror ikke det kommer til å forandre seg. Ikke så lenge folk kommer på kamper og er interesserte, slik at klubbene får inntekt, sier Fulham-spiller Brede Hangeland til NRK.

26 millioner for hvert poeng

De voldsomme lønnsutgiftene kan illustreres med at Chelsea - nummer to i ligaen den sesongen - betalte 26 millioner kroner for hvert av de 71 poengene de tok.

Ligamester Manchester United brukte til sammenlikning 18,5 millioner per poeng.

Biligst var poengene for Blackpool, bare snaut 600.000 kroner per poeng. Men så rykket jo de også ned.

Samtidig sliter England for øvrig med økonomien og stor arbeidsledighet.

– Man ser det ved at boligprisene faller, at folk sliter med å få jobb. Det er en kontrast, det er jo det, medgir Blackburn-spiller Morten Gamst Pedersen.

Chelsea-jubel

Chelsea kunne juble ofte i forrige sesong, men hvert poeng kostet klubben 26 millioner kroner bare i lønnsutgifter

Foto: Bogdan Maran / Ap
To millioner i uka

En av dem som drar lønnsutgiftene opp, er Manchester Citys Sergio Aguero. Han har ifølge Daily Mail 200.000 pund – nesten to millioner kroner – i ukelønn.

Det er så mye at lagkameratene Nigel de Jong, Vincent Kompany og Micah Richards uttrykte misnøye da de fikk tilbud om nye kontrakter til "bare" 7-800.000 kroner i uka.

Klubbenes inntekter var faktisk ekstra høye den sesongen på grunn av en ny og bedre tv-avtale for utenlandske rettigheter, påpeker Deloitte. De totale inntektene var 22 milliarder kroner.

For fem år siden trakk lønnsutgiftene bare drøyt 60 prosent av klubbenes inntekter. Man må ned igjen på det nivået for å ha sjanse til en sunn økonomi, mener Switzer.

– For hver prosent man klarer å presse dette tallet ned, vil det øke klubbenes totale fortjeneste med 200–250 millioner kroner, sier Alan Switzer i Deloitte.

Vincent Kompany

Vincent Kompany: Ikke helt fornøyd med 7-800 000 kroner i uka.

Foto: NIGEL RODDIS / Reuters

Driftsoverskuddet krymper

Urovekkende er det også at driftsoverskuddet samlet sett gikk ned fra 840 til 680 millioner kroner, eller 19 prosent, fra sesongen før.

Dette til tross for at samlede billettinntekter til kampene økte med nesten 200 millioner kroner.

Til sammenlikning er Bundesliga i Tyskland den økonomisk sunneste av de store ligaene. Der økte klubbene driftsinntektene med 24 prosent i 2010–11. Men omsetningen i Bundesliga er mye mindre enn i Premier League.

Det finnes likevel lyspunkt: Til tross for alt dette har faktisk Premier League-klubbene klart å redusere sin gjeld. Samlet gjeld etter 2010-11-sesongen var rundt 23 milliarder kroner. Det er det laveste nivået siden 2006.

Men gjennomsnittstallet dekker over store ulikheter. For om lag halvparten av klubbene økte gjelden den sesongen.

Kan true europacupdeltakelse

2010-11-sesongen var den siste før UEFA begynner å se på regnskapstallene i lys av de nye reglene organisasjonen har vedtatt for finansiell fair play.

Disse reglene skal sørge for at klubbene har en akseptabel økonomi og kan håndtere sin gjeld.

De vurderingene gjøres gjeldende fra sesongen 2011-12, som nettopp er avsluttet, men der regnskapene ennå ikke er klare. Klubber som ikke oppfyller kriteriene, skal nektes deltakelse i europeiske turneringer fra 2013-14-sesongen.

– Chelsea og Manchester City er klubbene med størst underskudd, og dermed de som har størst jobb å gjøre, sier Switzer.

– Men de to har også erkjent problemet offentlig, og akter å ta grep. Det er bra. Rundt omkring i Europa finnes det mange klubber som ennå ikke har erkjent at de sliter med å ha en god nok økonomi, sier Switzer.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland