NRK Meny
Normal

Loe slaktet pressen fra vitneboksen: – Ingen anstendighet

Tidligere Stabæk-styreleder Erik Loe mener hele overgangssaken er bygget på løgn fra norske medier.

Erik Loe

KAMPLYSTEN: Det er godt å komme i gang, sa Erik Loe til NRK.no i tingretten. Her med advokat John Christian Elden, som forsvarer Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS.

Foto: Svein Olsson, NRK

Stene

Aktor Morten Stene konfronterte Erik Loe med sms-en han mottok fra Ingebrigt Steen Jensen etter at opsjonsavtalen ble kjent på TV2.

Foto: Svein Olsson / NRK

Loe valgte å trekke seg som styreleder etter mediestormen rundt overgangen til Veigar Páll Gunnarsson og opsjonsavtalen til Herman Stengel i 2011.

Loe var også siktet i saken, men politiet henla saken etter bevisets stilling.

– Direkte løgn

Fra vitneboksen torsdag tok Loe et nådeløst oppgjør med den norske pressen, som han mente var mer opptatt av å lage saker fremfor å finne sannheten.

– Det totale fraværet av faglig integritet og anstendighet i mediene, å lage saker fremfor å finne sannheten, det har kostet mye, sa Loe fra vitneboksen.

I likhet med de fire tilalte mener Loe at hele saken var bygget på en løgn om at Veigar Páll Gunnarsson var verdsatt til 5 millioner kroner, fordi TV 2 meldte at Stabæk hadde avslått et bud på den størrelsen.

– Det er ikke bare upresist. Det er en direkte løgn, raste Loe. Han anklaget også NRK, Dagbladet og VG for å ha bidratt til å fremstille Stabæk-ledere som kriminelle.

Loe var klar på at 5 millioner kroner-opplysningen førte til en rekke misforståelser innad i Stabæk.

I retten har det kommet frem at Rosenborg bød 2,5 millioner kroner for Gunnarsson i juni.

Konfrontert med SMS

Én av misforståelsene, ifølge Loe, skjedde da Ingebrigt Steen Jensen sendte en svært spesiell SMS til styrelederen 13. oktober, dagen etter overgangssaken ble kjent på TV 2.

Aktor Morten Stene konfronterte Loe med SMS-en.

Erik Loe

Tidligere Stabæk-styreleder Erik Loe ønsket ikke å gi kommentarer til pressen.

Foto: Svein Olsson / NRK

«Jeg tror begge hvis vi står frem og tar smellen som mannfolk. Vi behøver ikke si at vi stjal og løy, men at vi gjorde en vurdering basert på Stabæks interesser som vi ser ble feil og som vi vil rette opp. Folk tilgir feil som man ordner opp i, men ikke juks som man lyver for å slippe unna med. Lett å si fra et kafèbord i Barcelona men kanskje riktig. DU skal slippe å fronte ting du ikke kan stå inne for. Tror du vi kan juge videre å slippe unna?»

– Jeg husker ikke hvordan jeg reagerte på den meldingen. Og det var det jeg sa i politiavhør også, at jeg ikke kan huske hvordan jeg reagerte, sa Loe i retten.

– Meldingen ble sendt dagen etter at TV2 hadde startet sin «vendetta». Samtidig er det mange faktafeil ute og går i pressen. Vi vet ikke hva som er riktig og ikke og er veldig berørt av alt som skjer. Min teori er at det er derfor han sender den meldingen til meg, la Loe til.

Da Steen Jensens selv ble konfrontert med SMS-en av VG i vinter, forklarte han det slik:

– Jeg ble bombardert med fortvilte tekstmeldinger og e-poster fra folk som hadde sett på TV2s reportasje kvelden før. Mange av dem er glade i Stabæk og lurte på hva i all verden vi hadde gjort. Nå vet vi at alle faktaene i TV2s påstander var feil, men der og da fikk jeg vel nærmest panikkangst og fryktet at klubben hadde gjort noe ulovlig.

– Jeg tenkte at alt vi hadde bygd opp på 20 år ville rase sammen og at det jeg var blitt fortalt i Stabæks styre om overgangssaken hadde vært usant. Så jeg sendte en melding til en venn hvor jeg delte min tanke om at vi i så fall burde stå frem som mannfolk og innrømme det, sa Steen Jensen til VG.

Tidslinje: De viktigste hendelsene

– Ønsket mer for Stengel

Erik Loe forklarte også at han reagerte sterkt da han ble kjent med opsjonsavtalen for Herman Stengel på 4 millioner kroner. Ifølge politiet var prisen unormalt høy.

Herman Stengel

Herman Stengel var den første til å forklare seg fra vitneboksen.

Foto: Svein Olsson, NRK

Men den tidligere styrelederen ønsket mer.

– Det er ikke 15-åringen som utløser interessen, men det er alle årene han har igjen. Samtidig visste vi at det var interesse fra utenlandske klubber, og vi hadde hørt snakk om 2 og 3 millioner euro. Derfor var jeg skeptisk, men jeg ble beroliget da jeg ble orientert om betingelsene, sa Loe.

I avtalen hadde Stabæk sikret avtalefestede summer, som gjorde at Vålerenga måtte betale 10, 12,5 eller 15 millioner kroner hvis osloklubben benyttet seg av opsjonen før 2014.

Var siktet i saken

Selv om Loe ikke er tilalt i straffesaken, kan han fortsatt bli dømt i domsutvalget til Norges Fotballforbund.

Det var en tydelig kamplysten Erik Loe som inntok vitneboksen etter lunsj torsdag.

– Er det noe du ønsker å si selv før jeg begynner å stille spørsmål, spurte aktor Morten Stene?

– He he, det kan bli langt. Vel, jeg er glad vi nå skal diskutere fakta og ikke drive med føleri, svarte Loe.

NRK.no fikk en kort kommentar fra Erik Loe på vei inn i rettslokalet.

– Det er to ting å si. Dette burde skjedd for lenge siden, og det skal bli godt å komme i gang.

På vei ut ville han ikke snakke med pressen.

– Flere av dere stoler jeg ikke på et sekund. Jeg har sagt det jeg har å si i retten. Det burde være mulig både å forstå og respektere, sa Loe før han forlot pressen utenfor rettslokalet.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.