Gary Lineker: – Jeg blir kvalm av FIFA

Den tidligere England-stjernen Gary Lineker har fått nok av FIFA. I et intervju med magasinet GQ går han til frontalangrep på Sepp Blatter og kaller han en diktator.

Gary Lineker

Gary Lineker synes det er latterlig at FIFA ga fotball-VM til Qatar i 2022. Han mener også at Sep Blatter styrer FIFA som et diktatur.

Foto: Martial Trezzini / Ap

Sepp Blatter

Sepp Blatter har ingen høy stjerne hos Gary Lineker.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

– Jeg blir kvalm av hele den «FIFA-greia». Korrupsjonen på øverst hold i organisasjonen er kvalmende. Sepp Blatter har lenge ledet FIFA som en diktator, og kommer opp med utrolig mange dumheter, sier Gary Lineker i GQ-intervjuet ifølge The Guardian.

Det er valget av Qatar som vertsnasjon for VM i 2022 som får den tidligere storspilleren, og nå BBC-eksperten, til å fyre løs mot det internasjonale fotballforbundet.

– Helt latterlig

Lineker var selv en del av teamet som jobbet med å få VM til balløya i 2018. FIFA valgte imidlertid Russland som vertsnasjon. Samme dag kunngjorde FIFA også at Qatar får fotball-VM i 2022.

Mange hevet øyenbrynene. Lineker mistet det helt.

– Det er helt latterlig å gi VM til Qatar. Jeg er for at mesterskapet spilles forskjellige steder i verden, men man ville jo tro at de visste at det kom til å bli varmt der om sommeren. Man må være forsiktig med hva man sier, men korrupsjonen er bare ... æsj, sier han.

Mistankene om at tildelingen skjedde ved hjelp av korrupsjon, har eksistert siden 2012 – da FIFA offentliggjorde vertsnasjonene. Som følge av dette satte FIFA i gang en intern gransking tidligere i år, som blir ledet av Michael Garcia.

Lineker mener at de «rene nasjonene» – altså nasjonene som ikke er korrupte – bør boikotte VM. Dét er den eneste måten å endre FIFA på, hevder 53-åringen, som likevel legger til at han har forståelse for at ingen kommer til å boikotte mesterskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gary Lineker

Gary Lineker herjet både for landslag og klubblag i sin aktive karriere. Her er han avbildet i en landskamp mot Polen.

Foto: Scanpix / AFP

Frykter for fotballens omdømme

I starten av juni la den britiske avisa Sunday Times frem dokumenter og utskrifter som de mener er bevis på at Qatar skal ha betalt mange afrikanske land til sammen 30 millioner kroner for å få stemmer under avstemmingen.

Da uttalte Fotballpresident Yngve Hallén at han frykter for fotballens omdømme.

– Hele omdømmet står og faller mye på den saken. Fotballen er en fantastisk livskraft og motivasjonsfaktor i hele verden. Det er slikt som dette som ødelegger svært mye, sa Hallén i et intervju i Søndagsavisa på P2 den gangen.

Korrupsjonsrapporten skulle i utgangspunktet foreligge i juli, men det er nå klart at den ikke kommer før i september.

Fotballnyheter