Lillestrøm og Stabæk i rød sone

Lillestrøm og Stabæk er de to eneste eliteserieklubbene som er i økonomisk rød sone. Det kom fram da NFF i dag la fram klubbregnskapene for sist årsskifte.

Lillestrøm - Stabæk

Lillestrøm mot Stabæk i eliteserien. Ved siste årsskifte hadde begge disse klubbene økonomi som plasserte dem i rød sone

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Følg kampen: Vålerenga - Lillestrøm kl 18.00

Oversikten blir lagt fram for hvert halvår. For Lillestrøm er det første gang siden 31. desember 2011 at regnskapene viser rødt, for Stabæk er det tredje halvåret på rad.

Men ingen av klubbene står i umiddelbar fare for å miste lisensen.

– Finansielt Oppfølgingssystem (FOS) gir en god pekepinn på status i klubbene ved avsluttet regnskapsperiode, vi ser likevel at enkeltklubber bør bli flinkere til å budsjettere realistisk, sa fotballpresident Yngve Hallén da han presenterte tallene på Ullevaal stadion i formiddag.

– Disse tallene er ikke så gode som vi ønsket. Vi ser at budsjetteringen ikke er så god som den burde, sa Hallén.

13 av 32 med driftsoverskudd

Samlet går fotballen med et underskudd på 143 millioner kroner, av en omsetning på rundt 1,6 milliarder kroner. I fjor var underskuddet "bare" 85 millioner.

13 av 32 klubber i de to øverste divisjonene for menn gikk med driftsoverskudd i fjor. Tar man med spillersalg, gikk 21 av klubbene med overskudd.

– Men klubber med for høye kostnader må være fokusert på å justere denne ned og sørge for bærekraft i egen økonomi, sier fotballpresident Yngve Hallén.

– Det positive er at klubbene har klart å stabilisere økonomien. Så var det et tilbakeslag i fjor, spesielt på inntektssiden. Men tallene viser også at klubbene maktet å korrigere kursen i løpet av sesongen, sier Hallen.

Han mener klubbene fra de store byene må gjøre det godt for å få skikkelig sving på økonomien.

– Det er gode resultater som trekker folk, og det er der potensialet er størst. Tjener de gode penger, vil tallene for fotballen totalt også bli bedre, sie Hallén.

Avgjør klubblisensen

Denne oversikten er avgjørende for klubblisensen klubbene må ha for å spille i de to øverste divisjonene for menn og toppserien for kvinner. Ingen kan levere røde tall mer enn seks ganger i løpet av en femårsperiode uten å miste lisensen.

Seks av de 16 eliteserieklubbene er i grønt, som er kategorien for dem som er best i klassen. Det er Strømsgodset (5 halvår på rad), Haugesund (5), Rosenborg (4), Molde (1), Sarpsborg (1) og Bodø/Glimt (6).

I 1. divisjon er bare Tromsdalen i rødt. Hele ni av de 16 er i grønt.

Men halvparten av klubbene – 6 av 12 – i Toppserien hadde røde tall ved siste årsskifte. Det omfatter også Stabæk og Vålerenga, som er inkludert i mennenes regnskap-rapportering. Sandviken, Avaldsnes, Kolbotn og Grand Bodø er i grønt.

– Selv om flere klubber i Toppserien havnet i kategori rød i 2013, viser snittet i ligaen totalt sett et overskudd. De klubbene som har etablerte handlingsplaner følger disse og vil, om utviklingen fortsetter etter hvert etablere bærekraftige økonomier, sier Hallén.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.