NRK Meny
Normal

Lille Kroatia herjer i sportsverden

Kroatia har færre innbyggere enn Norge, men herjer i flere store verdensidretter. Nå er de outsidere til å vinne fotball-EM.

Kroatia

Kroatia er i verdenstoppen i mange idretter, blant annet fotball, vannpolo, alpint og håndball. Her er idrettene representert ved (f.v.) Luka Modric, Paulo Obradovic, Janica Kostelic og Ivano Balic.

Foto: AFP / AP / Reuters

– Du må komme til Kroatia og se det. Vi er et lite land, akkurat som dere, men vi har mange talenter i både håndball, basketball og vannpolo, sier kaptein for Kroatias fotballag Darijo Srna til NRK.

– Men fotball er størst, legger han til.

Kroatia er en joker i fotball-EM, flere mener de kan vinne hele mesterskapet. Før den andre gruppespillkampen torsdag kveld leder de gruppe C foran Italia, Spania og Irland.

VM-bronse

Kroatia har bare 4,2 millioner innbyggere (tall fra 2011), men etter oppløsningen av Jugoslavia har de kvalifisert seg til fire av fem mulige EM-sluttspill og tre av fire VM-sluttspill.

Deres beste prestasjon er VM-bronsen fra 1998 da profilen Davor Suker ble matchvinner med sin 2-1-scoring mot Nederland.

  • Hvordan tror du Kroatia gjør det i fotball-EM? Si din mening nederst i saken.
Soccer Euro 2012 Training Croatia Mario Mandzukic, Luka Modric

Kroatias Mario Mandzukic scoret to mål i Kroatias første EM-kamp (3-1 mot Irland). Her bærer han lagets største profil, Luka Modric, på ryggen under en trening i EM tidligere denne uken.

Foto: Darko Bandic / Ap

Ti medaljer

Likevel er det håndballherrene, med profilen Ivano Balic i spissen, som har den mest imponerende merittlisten. De siste 19 årene har laget følgende resultater:

  • To OL-gull (1996 og 2004)
  • Ett VM-gull (2003)
  • Tre VM-sølv (1995, 2005 og 2009)
  • To EM-sølv (2008 og 2010)
  • To EM-bronser (1994 og 2012)

Gode gener

Det stopper ikke der. I flere lagidretter fosser kroatene frem.

Det mannlige basketball-laget har medaljer fra både OL, VM og EM, mens kvinnelaget har topplasseringer i EM.

I vannpolo har kroater herjet gjennom hele 1900-tallet. Først som en del av Jugoslavia, men etter oppløsningen har de fortsatt suksessen med blant annet VM- og EM-gull (2007 og 2010) og OL-sølv (1996).

– Kanskje det er genene våre, smiler tidligere Tottenham-spiller og fotballprofil Niko Kranjcar når NRK spør han hvorfor Kroatia er så gode i idrett.

Kranjcar ble Kroatias toppscorer i EM-kvalifiseringen, men har ingen god forklaring på den kroatiske suksessen.

– Vi er rett og slett en idrettsnasjon der barn ser opp til idrettsheltene og gjør alt de kan for å bli like gode, sier han.

– Vi er heldige

Landet på Balkan har også fostret store individuelle utøvere. I alpint har søsknene Janica og Ivica Kostelic til sammen fire OL-gull, seks VM-gull og fem OL-sølv.

Blant nordmenn er også høydehopper Blanca Vlasic kjent. 28-åringen har tatt utallige medaljer i internasjonale mesterskap de siste ti årene. Nå jakter hun OL-gull i London.

– Vi er heldige som har så mange dyktige utøvere. Forhåpentligvis fortsetter det å være slik i lang tid, sier Kranjcar.

I løpet av de neste ukene kan han og resten av det kroatiske EM-laget i fotball skrive et nytt kapittel i den suksessfulle kroatiske idrettshistorien.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.