Hopp til innhold

Hva kan norske fotballspillere lære av morfar?

BLOGG: Mormor rister på hodet, men morfar (93) nekter å la andre slå gresset i den bratte skråningen. Hva vet dagens generasjon fotballspillere om å bestige fjell?

Birger

SLITEN MORFAR: Han kunne ligget på sofaen mens andre slo plena. Men morfar vil heller ligge i sofan fordi han er sliten etter å ha gjort hagestellet selv.

Foto: Privat

Det er noe med senhøsten og fotball. Gradestokken som kryper ned mot null og sørger for at fotballspillere rundt om i det ganske land må finne fram luer, votter og superundertøy.

Det tar litt lengre tid for kroppen å bli varm, man er lei av den samme oppvarmingsløypa og de samme pasningsøvelsene som man har holdt på med siden januar.

Så det er kanskje ikke rart at nettopp i disse dager er det mang en ukjent norsk 1. divisjonsspiller som løper rundt og funderer på om ikke nok er nok.

At det er på tide å finne på noe annet.

Flertallet vier store deler av sitt unge liv til å eksistere i middelmådighet.

Michael Stilson

Fort gjort å glemme

For der historiebøkene og folk flest husker på seierherrene, jubelrusen fra seriemesterskap og cupgull, er det fort gjort å glemme at de aller fleste av oss som sysler med fotball ikke står igjen som vinnere.

Det er fåtallet av fotballspillere på det høyeste nivået som får være med å vinne trofeer. Flertallet vier store deler av sitt unge liv til å eksistere i middelmådighet.

Og da melder spørsmålet seg om høsten, når sesongen går mot slutten: Hvorfor velger jeg frivillig, år etter år, å sette i gang med å gå den samme motbakken om og om igjen?

Morfar er snart 93 år gammel. Han bor i det samme huset han alltid har bodd i. Og han steller hagen som han alltid har gjort.

En hage som først og fremst består av en stupbratt bakke med plen.

Og gresset? Ja, det må klippes.

Morfar insisterer

Han kunne satt det bort til andre å klippe plena, så kunne han selv gjort lettere arbeid. Det som ikke krever så mye, slik at han slipper å gå ned til bunnen av bakken og skyve den blytunge gressklipperen opp til toppen.

Men i sitt nittitredje år insisterer han altså fortsatt på å gjøre den tyngste jobben selv.

Og hver eneste kveld etter arbeidsøkta må han på død og liv se alle nyhetssendingene på tv, selv om han er så sliten og har så vondt i alle muskler og ledd at han snorker seg gjennom dem alle.

Kun to ting kan vekke morfar til liv de kveldene han har slitt seg ut i hagen.

Det er siste nytt om Vladimir Putin. Og fotballkamper. Aller helst med hans kjære Rosenborg.

Den siste tiden har imidlertid til og med det norske landslaget fått ham til å sperre opp øynene.

Michael Stilson

TENKETID: Høsten er årstida da middelmådige fotballspillere, som meg, må spørre oss selv hvorfor vi egentlig gidder å holde på, år etter år.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Var det vits?

Norsk fotballs gjenopplivning denne høsten har ikke bare vekket morfars begeistring, den har gjort det for de aller fleste som har fulgt et landslag gjennom en stabil nedtur de siste årene.

En nedtur som så ut til å ende helt på bunn, og flere tenkte nok at det kanskje ikke var så viktig for oss å ha dette landslaget.

Per Mathias Høgmos menn var en periode som en gjennomsnittlig norsk 1. divisjonsspiller i midten av oktober.

Var dette virkelig noen vits i å holde på med?

Så snudde det i løpet av noen dager i september og norsk fotball lever igjen. Vi har fått tilbake trua og plutselig er landslagsfotball spennende.

Og der mange peker på spilletid på høyt nivå for våre beste menn, som årsak til en god høst, tror jeg at entusiasmen, viljen og styrken i det norske landslaget like mye handler om nettopp den motbakken norsk fotball har stått i.

Det skal ikke mer til enn å se på historikken til de spillerne som i dag utgjør landslaget.

Det er påfallende hvor mange av Høgmos utvalgte som har vært langt nede og helt ute i kulden de siste årene.

Michael Stilson

Den tunge veien

Det er nemlig påfallende hvor mange av Høgmos utvalgte som har vært langt nede og helt ute i kulden de siste årene, men felles for dem alle er at de har tatt den tunge veien tilbake.

Jo Inge Berget, Per Ciljan Skjelbred, Vegard Forren, Even Hovland og Markus Henriksen startet alle landskampen mot Italia. Og alle har i løpet av de siste årene opplevd motgang.

Heller ikke Haitam Aleesami har kommet lett til suksessen. For ett år siden spilte han 1.divisjon for Fredrikstad.

Og derfor var det moro å se hvor god han var i Roma. Helt til han dempet ballen til en italiener og forærte Italia utligningsmålet som i praksis gjorde at Norge ikke kom seg direkte til EM.

Det er litt som å bli kastet ned til bunnen av bakken igjen, akkurat da man var i ferd med å ta seg over den siste kneika.

Det kan ta motet fra de fleste.

Men kanskje ikke for et norsk landslag, der de både kollektivt og individuelt har jobbet i motbakke lenge.

Det er interessant å se hvor flatt, asfaltert og friksjonsfritt fotballivet her hjemme har vært i flere år.

Michael Stilson

Betalte middelmådigheter

Det paradoksale er at i et land som først og fremst består av høye fjell og dype daler, virker det som vi en periode glemte at det er evnen til å slite seg opp de bratteste bakkene som har definert hvem vi er. Derfor er det interessant å se hvor flatt, asfaltert og friksjonsfritt fotballivet her hjemme har vært i flere år.

Selv vi som er middelmådige fotballspillere på nivå to kan få betalt for å løpe etter ballen.

Derfor tenker jeg iblant at denne lettvintheten her hjemme ofte har vært en bremsekloss for utvikling. I stedet for å måtte bestige fjell, har vi sprengt oss tuneller og tatt den letteste ruta til velbehag. Som om motbakker bare er unødvendige hinder på veien, og ikke avgjørende for opplevelsen av å lykkes.

Det er ofte de toppene du må slite for å nå, som gir den deiligste følelsen.

Norsk fotball er fortsatt et stykke unna toppen av fotballfjellet, men denne høsten har vi passert en del kneiker og beveget oss oppover.

Derfor er jeg ikke bekymra for at det norske laget ikke holdt helt inn mot Italia. Det passer nemlig Høgmos gutter å gå den tunge ruta.

Det kan til og med være helt nødvendig å jobbe seg gjennom to kamper mot Ungarn for at oppturen skal fortsette.

Drivkraften

Kanskje er det her drivkraften for den middelmådige fotballspilleren også ligger, når han går på en ny sesong med friskt mot.

Det finnes alltid en ny kneik å komme over, og kanskje en liten drøm om å nå en topp.

Mormor blir alltid så oppgitt over at morfar skal slite seg ut i hagen.

«Du trenger da vel ikke gjøre det der nå, Birger. Du tar livet av deg selv,» pleier hun å si.

For morfar er det helt motsatt. Ja, han er utslitt etter å ha kjempet seg opp bakken i hagen. Ja, han har vondt i hele kroppen.

Likevel må han gjøre det.

«Hadde jeg ikke hatt hagen, hadde jeg ligget under jorda for lengst,» sier han.

Spør en gjennomsnittlig norsk fotballspiller om det samme. Hvorfor gidder han å gå på videre selv etter meningsløse sesonger midt på tabellen?

Du skal ikke se bort ifra at du får noe av det samme svaret.

Fotball

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah
  • Villa-keeper fikk to gule kort – ble likevel straffehelt i Europa

    Det ble full forvirring da Aston Villa-keeper Emiliano Martinez ikke ble sendt av banen etter to gule kort. Så sørget han for at Villa slo Lille på straffer i kvartfinalen i Serieligaen.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Begge lag hadde bommet én gang før Lilles kaptein Benjamin André måtte treffe som hjemmelagets femte straffeskytter. Forsøket ble reddet av Emiliano Martinez.

    Forvirringen på tribunen og blant TV-kommentatorene var stor da Martinez fikk sitt andre gule kort for kvelden etter den første runden med straffer. Dommeren slo ned på det han mente var forsøk på å provosere hjemmefansen, men det førte ikke til noen utvisning.

    Årsaken er at gule kort fra selve kampen strykes når straffesparkkonkurransen har kommet i gang.

    Etter kampen fikk Aston Villa-manager Unai Emery spørsmål om han trodde Martinez ble utvist.

    – Ja, men sånn er reglene, sier Emery ifølge BBC.

    – Han pøvde å kontrollere følelsene, men fansen presset han. Han er moden, men han har mye personlighet. Han er alltid under sin egen kontroll, fortsatte Emery om keeperen sin.

    Martinez reddet totalt to straffer, og sørget for at Aston Villa er klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Europa Conference League - Quarter Final - Second Leg - Lille v Aston Villa
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten