Henning Berg: – Det er sjokkerende

Legia Warszawa mister muligheten til å kvalifisere seg til mesterligaen etter å ha brukt en suspendert spiller i tre minutter.

Poland Soccer New Coach Henning Berg

Se Henning Bergs pressekonferanse i Warzawa.

Legia Warszawa kastes ut av mesterliga-kvalifiseringen etter å ha brukt Bartosz Bereszynski i kampen mot Celtic, uten at spilleren var spilleberettiget.

Hendelsen gjorde at returoppgjøret ble satt til seier 3-0 til Celtic. Dermed ble stillingen 4-4 sammenlagt, og Ronny Deilas menn gikk videre på bortemål.

– Det er sjokkerende. Det strider mot alle prinsipper, mot alle verdier og fair play som europeisk fotball drives etter, sier Legia Warszawa-trener Henning Berg til NRK og varsler at Legia Warszawa kommer til å anke saken så langt det går.

– Det har vært en tilsvarende sak tidligere, som ble håndtert på en helt annen måte og med en helt annen straff. Det var en feil administrasjonen vår gjorde, men at en liten feil fra administrasjonen skal gjøre at vi ikke kan spille mesterliga-fotball, det er sjokkerende, gjentar han og viser til at spilleren faktisk har stått over tre kamper i Europa.

Vanskelig å håndtere

– Fotball skal avgjøres på banen. Jeg tror ikke det er i tråd med hvordan europeisk fotball drives, i forhold til fair play og ekte og ærlig konkurranse, sier han.

– Vi slo Celtic klart over to kamper og at vi da skal bli nektet muligheten til å komme til Champions League. Det er vanskelig å håndtere, sier han.

– Vi har jobbet hardt og kommet til en posisjon hvor vi kunne komme til mesterligaen. Det har ikke vært et polsk lag i mesterligaen på sytten-atten år, og vi var bare play-off unna, sier Berg oppgitt.

Avgjørelsen betyr at Celtic får en ny sjanse til å kvalifisere seg til mesterligaen, mens Legia Warszawa blir innsatt i Europa League.

Det blir ikke bare positivt tatt imot i Skottland.

– Legia vant fortjent. Kampen ble avgjort på banen. Jeg synes at vi skal la det være ved det, sier Celtics polske keeper Lukasz Zaluska til skotske The Sun.

Rasende ekspert

Davidsen

Viasat-ekspert, Vidar Davidsen.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / NTB scanpix

Viasats fotballekspert Vidar Davidsen jobber med mesterligaen, og er svært skuffet over dagens beslutning.

– Jeg får en vond smak i munnen. UEFA kunne håndtert dette mye bedre, sier han, og mener UEFA har andre motiver enn ren rettferdighet.

– Det er helt åpenbart hva UEFA vil med dette. De vil ha med Celtic, som er et langt mer populært lag enn Legia. De har flere sanksjonsmuligheter de kan bruke, men de velger å kaste de ut i stedet for å gi de en bot. Det hadde vært langt mer passende. Debrecen brukte en ugyldig spiller for noen år siden, men den gangen valgt UEFA å gi bot, sier han.

Davidsen synes også svært synd på Henning Berg og hans menn.

– Det er en kjempeprestasjon av Henning Berg og Legia. De handlet i god tro da de satte inn spilleren, og det er meningsløst at det skal få så store konsekvenser. Hadde spilleren startet kampen, hadde det vært noe annet, sier Davidsen.

– Det er trist for Legia og UEFA, og jeg tror Celtic vil få en flau smak i munnen når de spiller, mener han.

UEFA er strenge

Det ble klart i går kveld at Legia ble etterforsket for ureglementert bruk av en spiller som egentlig var suspendert.

– Det er opp til klubbene å ha orden på dette. UEFA er strenge på reglene for bruk av spilleberettigede spillere. Det finnes kritierier, og de samme gjelder i Norge, sier UEFA-styremedlem Karen Espelund til NRK.

Da Arsenal Kiev spilte mot ND Mura 05 i 2012 spilte de med spissen Eric Matoukou som egentlig var suspendert. Selv om Arsenal Kiev vant kampen 3-0, ble ND Mura 05 tilkjent seieren med 3-0, likhet med avgjørelsen i av kampen mellom Celtic og Legia. Riktignok hadde Matoukou mer innflytelse på kampen, da han scoret det siste målet.

I 2010 oppsto en annen lignende sak. Ungarske Debrecen brukte en ugyldig spiller mot bulgarske Litex Lovech. Den gang valgte UEFA å nøye med med å dele ut en bot. Ett av de viktigste argumentene den gangen var at kampen allerede var avgjort da spilleren ble byttet inn.

Brukte suspendert spiller

Problemet oppsto på stillingen 2-0 til Henning Bergs Legia Warsawza mot Ronny Deilas Celtic. Bartosza Bereszyński ble satt inn på banen da det var tre minutter igjen, selv om han egentlig var suspendert.

Bereszyński var utestengt i tre kamper, men Legia trodde Bereszyński var klarert for spill da han hadde stått over de to kvalifiseringskampene mot St. Patrick's Athletic i tillegg til den første mot Celtic. Men siden Bereszyński ikke var registrert til de to kampene mot det irske laget, gjalt det ikke at han stod over de kampene.

Ikke første gang

Dagens avgjørelse fra UEFA er ikke første gang Celtic får medhold på klage. I 2011 gikk de videre etter å ha klaget, til tross for at de tapte 3-1.

I august 2011 ble Celtic slått ut av Europaligaen av sveitsiske FC Sion. Sveitserne vant 3-1 sammenlagt og skulle spille videre i cupen mot Atletico Madrid, Rennes og Udinese.

Men det var før Celtic klaget til UEFA.

Striden sto om fem spillere som ikke var spilleberettighet til kampen mot Celtic. Spillerne skulle ha blitt signert til tross for at den sveitsiske klubben hadde fått kjøpsstopp fra Uefa etter å ha brutt reglene for spillerkjøp ved et tidligere tilfelle.

Skottene fikk medhold og ble tildelt en sammenlagt 3-0-seier over sveitserne.

– Vi er glade for avgjørelsen og for at Uefas regler har blitt opprettholdt, uttalte Celtic etter avgjørelsen den gang, skriver The Guardian.

Celtic møter Maribor fra Slovenia i neste runde. Legia på sin side har blitt trukket mot Aktobe fra Kazakhstan i kvalifiseringen til Europa League.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Åpner for tilskuere i England

  Den britiske regjeringen har åpnet for at tilskuere igjen kan slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember.

  Hvor mange som får tilgang til å følge idrett fra tribuneplass, er avhengig av smittetrykket i det aktuelle området der idrettsarrangementet finner sted. Der smitten er lav kan 4000 fans slippe inn.

  Ingen klubber i Premier League holder til i områder der det kan åpnes for 4000 fans, melder Daily Mail.

  Arsenal, Brighton, Chelsea, Crystal Palace, Everton, Fulham, Liverpool, Southampton, Tottenham og West Ham kan derimot planlegge for 2000 tilskuere.

  Solskjær og United kan ikke ha tilskuere på stadion enda.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Flyttar cupfinalen frå Ullevaal

  Cupfinalen for kvinner mellom Vålerenga og LSK Kvinner må bli flytta frå Ullevaal, opplyser NFF. Årsaka er faren for å øydelegge dekket, og at ein held på å bygge om garderobane i inngangspartiet. Det er ikkje bestemt enno kvar finalen blir heldt.

  MEFzvsK84LA
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • Topptrener vil frede draktnummer ti

  Diego Maradona spilte hele karrieren med tallet 10 på ryggen. For å hedre det avdøde fotballikonet ber André Villas-Boas om at draktnummeret blir «pensjonert».

  – Det er veldig sørgelige nyheter. Jeg vil at Fifa (Det internasjonale fotballforbundet) freder nummer 10 for alle lag i alle turneringer. Det vil være den fineste hyllesten vi kan gi ham. Han er et utrolig stort tap for fotballverdenen, sier Marseille-trener André Villas-Boas, ifølge Marca.

  Maradona er blitt hyllet over hele verden etter det ble kjent at han hadde gått bort onsdag ettermiddag norsk tid. (NTB)

  tyrdtgdr
  Foto: Carlo Hermann / AFP