NRK Meny
Normal

Lviv for farlig for Legia-kamp

Legia Warszawas bortekamp i europaligaen mot ukrainske Metalist Kharkiv er flyttet på nytt, og skal nå spilles i hovedstaden Kiev.

Metalist Kharkov

Metalist Kharkiv spiller sine europaligakamper i Lviv, som her mot Trabzonspor. Men kampen mot Legia blir flyttet

Foto: YURIY DYACHYSHYN / Afp

Det var UEFA som avgjorde dette i går.

Fotballen i Ukraina sliter på grunn av borgerkrigen øst i landet. Og som om ikke det var nok, skaper også den europeiske historien problemer for Metalists kamp mot Henning Bergs Legia Warszawa.

Kampen er tidligere flyttet fra Kharkiv øst i landet til Lviv helt i vest, der Metalist tidligere i turneringen møtte Trabzonspor.

Men nå må Legia-kampen flyttes på nytt. Og årsaken har røtter langt tilbake i tid.

Polsk by til 1939

Lviv ligger nemlig nær Ukrainas grense mot Polen og var en polsk by helt til 1939. Da ble den okkupert og annektert av Sovjetunionen, og den polske befolkningen ble drevet ut.

Dette vet selvfølgelig både ukrainere og polakker. Det polske instituttet for internasjonal politikk mener at en kamp mellom lag fra de to nasjonene i den byen ville være en risikokamp der faren for sammenstøt var stor.

Dette har UEFA tatt hensyn til og flyttet kampen til Kiev. Den er samtidig flyttet en dag fram, fra 23. til 22. oktober.

Ønsket å spille i Wien

Metalist har spilt i Kiev tidligere, og likte det ikke. Det ønsket selv å flytte den til Wien i Østerrike. Men det godtok ikke UEFA.

– For oss betyr det lite om vi må reise til Kiev eller Lviv. Men det mest fornuftige ville vært Wien, slik Metalist selv foreslår, sier Legias president Boguslaw Lesniodorski. – Både polakker og ukrainere kjenner til historien. Det kunne fort kommet mange slags forskjellige personer til kampen, så det er bra den ble flyttet, legger han til.

I 2007 spilte Legia en intertotokamp i Vilnius i Litauen, som også var polsk fram til 1939.

Da kom det til kraftige sammenstøt mellom tilhengere fra klubbene. Det endte med at Legia ble kastet ut av turneringen.

Det er borgerkigen øst i landet som gjør at klubber som Metalist Kharkiv og Shjakhtar Donetsk ikke får spille kampene sine i de auropeiske turneringene i hjembyen.

Fotballnyheter