NRK Meny
Normal

Legendene tror på Molde-gull

De gamle Molde-legendene Åge Hareide, Jan Fuglset, Knut Anders Fostervold, Ulrich Møller og Trond Strande tror romsdalslaget er sterkere enn noensinne, dagen før serieåpningen mot Viking.

Historiskebilder

Med hundrevis av kamper for klubben i sitt hjerte er det velsmurt optimisme som råder blant de meritterte Molde-spillerne før fredagens serieåpning.

Foto: Montasje/Ivar Lid Riise / NTB scanpix

Det er dagen før dagen. Fredag braker det løs med årets eliteserie i fotball, der Molde og Viking møtes til dyst i Stavanger.

I 2012 stakk Molde av med sitt andre seriegull på rad, og spørsmålene er mange når vi står på trappene til årets fotballmaraton i Norge. Hvem rykker ned? Hvem blir toppskårer? Hvem blir årets komet/flopp? Og sist men ikke minst – hvem stikker av med årets seriegull.

Et knippe med utvalgte Molde-legender er i alle fall ikke i tvil – Romsdals blå ballsoldater kommer til å ta pokalen for tredje året på rad.

Åge Hareide (59)

Åge Hareide

– Molde skapte såpass mange målsjanser i fjor at det skulle bare mangle at Angan ble toppscorer, sier Åge Hareide.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Jeg tror absolutt Molde har en god sjanse til å vinne seriegull igjen. De har en bred og god stall, med trenere som vet hva som kreves for å vinne. Samtidig er jeg ikke imponert over det de andre lagene har prestert i vinterens treningskamper, sier Hareide, som har 153 kamper og 31 mål for romsdalslaget mellom 1975–1981 og 1984–1987.

Siden sist sesong har både stjernestopper Vegard Forren og måltyv Davy Claude Angan forsvunnet ut av dørene på Aker Stadion. Hareide tror ikke tapet av disse to vil svekke laget nevneverdig.

– Nei, de har fått på plass den finske landslagsstopperen Joona Toivio, som jeg kjenner som en kvalitetsspiller fra min tid i Sverige. Jeg tror også at de spissene som er i klubben vil putte de målene som trengs. Molde skapte såpass mange målsjanser i fjor at det skulle bare mangle at Angan ble toppscorer, sier han.

Hareide holder for øvrig en knapp på Vålerenga som Moldes største utfordrer i år. Inntoget av Kjetil Rekdal og kvalitetsspillere som eksempelvis Christian Grindheim har styrket troen på at guttene på Valle kan hevde seg.

Saken fortsetter under bildet

Molde

Blir det atter en gang mulighet til å juble for Molde-spillerne i 2013?

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Knut Anders Fostervold (42)

En annen kjenning som tipper Molde på toppen av tronen er Knut Anders Fostervold, som fikk med seg 172 kamper for romsdalsklubben mellom 1994 og 2002.

– Jeg var veldig usikker etter salgene av stopper Forren og spiss Angan, men signeringene av Toivio og tidligere Fulham-spiller Lauri Dalla Valle har atter en gang gitt oss et solid lag synes jeg.

Fostervold sier det ville vært helt spesielt å ta tre seriegull på rad, og fremhever Ole Gunnar Solskjær og trenerteamet som en definitiv suksessfaktor.

Trond Strande (43)

Den tidligere forsvarsspilleren Trond Strande er mer nøktern i sine spådommer, men sier at ambisjonene må være en topp tre-plassering.

Trond Strande

Trond Strande er fortsatt hos klubben i sitt hjerte – som spillerutvikler for Aker akademiet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Selv fikk han 520 kamper for de blå mellom 1991 og 2007, og ble særlig kjent for AaFK-fans etter at han skrudde et direkte frispark i krysset fra ukristelig langt hold i 2003. I dag jobber han som spillerutvikler ved Aker-akademiet i MFK.

– Vi har fått inn noen spennende spillere nå rett før seriestart, så stallen er minst like sterk som i fjor. Vi som jobber i MFK til daglig må selvsagt være sterke i troen på egne spillere, sier han.

Ulrich Møller (50)

Men hva med Champions League-deltagelse? I fjor ble det stopp mot Basel i tredje kvalifiseringsrunde. Det ga likevel gruppespill i Europa League, samt verdifull internasjonal erfaring.

– Champions League er ingen selvfølge, og vi vil trenge en god del flaks for å hevde oss der. Internasjonale lag er såpass gode at vi må ha en del stang inn, sier Møller, som spilte 250 kamper for klubben mellom 1980 og 1993.

– Forventninger til serieåpningen mot Viking?

– Det blir nok en tøff kamp med mye nerver, men jeg tror nok det blir seier. Molde har spilt seg stadig bedre gjennom vinteren, men jeg tviler på det blir en kamp med fint spill, for å si det slik.

Saken fortsetter under bildet

Jan Fuglset

– Jeg håper på selvsagt på reprise av fjorårets gull, men det er veldig vanskelig å vurdere styrken på troppen ut ifra vinterens treningskamper, sier Jan Fuglset.

Foto: Dahl, Jan / NTB scanpix

Jan Fuglset (67)

En som virkelig har fulgt Molde i tykt og tynt er Jan Fuglset. 67-åringen er betegnet som en av de ledende målscorerne i norsk fotball, og står bokført med totalt 109 mål for MFK og Fredrikstad mellom 1967 og 1982. På landslaget puttet spissen seks mål på tjue kamper.

– Jeg håper på selvsagt på reprise av fjorårets gull, men det er veldig vanskelig å vurdere styrken på troppen ut ifra vinterens treningskamper ettersom de har brukt såpass mange forskjellige spillere. Jeg har likevel tro på at trenerne har full kontroll, sier Fuglset.

– Hvordan vil du sammenligne årets Molde-utgave med da du spilte på 60-70-tallet?

– Det er nesten umulig. Det var en helt annen tid, der vi måtte trene på kveldstid etter jobb. Dagens spillere er mye bedre trent, og får alt lagt til rette for å lykkes.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.