Norges VM-drøm knust: – Resultatet er svart som natten

MARIBOR/OSLO (NRK.no): Da Norge skulle jakte en playoff-plass i debuten til Per-Mathias Høgmo, endte det med Norges største kvaliktap på ti år.

Hogmo

Per-Mathias Høgmo fikk en blytung start på landslagssjefskarrieren mot Slovenia fredag kveld.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Braaten

Daniel Braaten var nærmest, men Norge ble stående uten et eneste mål i Slovenia.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det var ikke dette vi hadde håpet på. Resultatet er svart som natten, men ser vi litt bak det, var det tendenser til fint spill, sier kaptein Brede Hangeland til NRK.no.

– Vi er skuffet over resultatet. At vi gir bort to mål, preger kampen. Vi blir hardt straffet. Det er tendenser i det offensive, uten at vi klarer å score mål, sier landslagssjef Høgmo.

Norge fikk to gavepakker da Bulgaria og Danmark rotet bort poeng, og dette var kampen som skulle skape entusiasme rundt «nye Norge».

Men de norske tilskuerne hadde bare så vidt rukket å trykke seg sammen i det ene, lille hjørnet på stadion da slovenerne scoret.

Norge-kollaps

For vertene brukte bare to minutter på å knuse Norges drøm om å nå et VM-sluttspill:

 • 12 minutter: Høyreback Mišo Brečko fosser frem på høyresiden og slår et nydelig innlegg på bakre stolpe. Her får Milivoje Novaković angripe ballen helt alene, og sloveneren sklir inn ledermålet.
 • 14 minutter: Slovenia spiller seg lekende i lett gjennom Norge-forsvaret, og Andraž Kirm finner til slutt Novaković, som enkelt triller inn sitt andre for kvelden.

– Det er ikke godt å si hva som skjedde. Det var en periode der vi ble springende i mellom. Jeg synes vi styrte mye av kampen, men den ble jo ødelagt her, sier Hangeland til NRK.no om de to raske Slovenia-målene.

– Glem dikt!

Norges defensive kortslutning fikk flere fotballprofiler til å harselere med Per-Mathias Høgmo og hans «nye Norge».

– Glem ballett, glem dikt - det er fotball det handler om! utbrøt NRKs fotballkommentator Olav Traaen i NRK P1s radiosending, og tenkte på Høgmos utradisjonelle landslagsgrep.

– Fredsprisen ble utdelt tidligere i dag. Liten grunn til å nedlegge forsvaret, skriver tidligere fotballtrener og C More-ekspert Lars Tjærnås på Twitter.

– Trodde vi skulle skape sjanser i allefall med «nye stilen». Da tenker jeg på til oss, skriver tidligere landslagsspiller og TV 2-ekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skjelbred

Per Ciljan Skjelbred var tydelig oppgitt da VM-håpet ble knust med 0-3 mot Slovenia.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Huffameg

Norge hang vel og merke langt bedre med etter den skrekkelige starten, men selv om gjestene viste flere gode tendenser, var det kun Daniel Braatens stolpestryker som var farligst i 1.-omgang.

Og like etter pause var VM-håpet definitivt slukket: Ny slurv fra Norge-forsvaret gjorde at Milivoje Novaković ble spilt helt alene med Jarstein, og sloveneren kunne se seg bakover på banen før han trillet inn hattricket.

– Huffameg, var den enkle konklusjonen fra tidligere landslagsspiss John Carew.

Mens bølgen startet på tribunen, var blikket til de norske spillerne festet i gresset på Ljudski vrt stadion. Den slovenske benken hoppet nesten ut på banen.

Høgmo satt plantet på stolen sin og stirret vantro på sine slagne menn.

Brede Hangeland har likevel tro på at «nye Norge» kan slå kraftig tilbake.

– Vi har god tid til å bygge oss opp. Det kan bli veldig bra, sier midtstopperen til NRK.no.

Største kvalik-tap på ti år

Hattricket var nemlig ikke bare Slovenias nådestøt, målet gjorde også at Høgmo tar med seg dystre sifre hjem:

Norge har ikke sluppet inn tre mål i en kvalik siden 2003, da Åge Hareides Norge tapte 0-3 hjemme mot Spania i playoff til EM.

Neste års Brasil-VM blir dermed det syvende strake mesterskapet uten norsk deltakelse.

PS! Frode Johnsen ble tidenes eldste norske landslagsspiller i fotball da han ble byttet inn for Mohammed Abdellaoue i det 80. minutt. Johnsen tar rekorden med 39 år og 209 dager.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • Reserven tok Liverpool vidare

  Liverpool tok seg komfortabelt vidare til den fjerde runden i ligacupen etter at dei slo Norwich 3-0. Takumi Minamino vart kveldens store spelar for gjestane med to mål. Også Divock Origi kunne setje seg på scoringslista. Når Norwich i tillegg bommar på straffe var dei aldri nær ved å utfordre eit reserveprega Liverpool.

  Manchester City tok seg også lett vidare etter at dei slo Wycombe 6-1.

  Carabao Cup - Third Round - Norwich City v Liverpool
  Foto: Paul Childs / Reuters
 • Ungarn straffast for rasisme

  Fifa straffar Ungarn etter at det kom rasistiske tilrop i møte med England nyleg. Det betyr at laget må spele utan publikum mot Albania 9. oktober.

  I tillegg må det Ungarske fotballforbundet punge ut med om lag 1, 9 millionar kroner.

  Dette er eit av dei saftigaste bøtene Fifa nokosinne har ilagt eit forbund.

  Ungarn er frå før blitt dømd til to kampar utan publikum av Uefa, men den sanksjonen blir først sett i verk i nasjonsligaen i juni neste år. Bakgrunnen for straffa var rasismerop frå ungarske supportarar i sommarens fotball-EM.

  Hungary England WCup 2022 Soccer
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • Messi mister kamp

  Paris Saint-Germain-stjernen Lionel Messi har fått en mindre skade i kneet og spiller ikke seriekampen mot Metz onsdag.

  Det opplyser den franske storklubben på sitt nettsted. Det er ikke oppgitt om Messi fikk smellen i søndagens kamp mot Lyon, der argentineren ble byttet ut etter 75 minutter.

  – Lionel Messi har tatt en MR-undersøkelse i morges, og den bekrefter tegnene på en bloduttredelse i kneet. En ny sjekk gjøres innen 48 timer, skriver klubben.

  France Soccer League One
  Foto: Francois Mori / AP
 • Vurderar klubbyte for Bohinen

  Emil Bohinen slit med å få speletid etter millionovergangen til CSKA Moskva. No meiner pappa, Lars Bohinen, at sonen må vurdere å skifte klubb.

  – Han er jo ikkje nøgd med å ikkje spele og meiner han er god nok, seier han til NRK.

  22-åringen har ikkje starta ein kamp for sitt russiske lag sidan 25. juli. I kveldens kamp mot Spartak Moskva vart han bytta inn etter 65 minutt, men rakk ikkje å markere seg bortsett frå eit gult kort.

  – Viss situasjonen ikkje endrar seg før neste overgangsvindauge, så må vi jo sjå på andre løysningar. Han må jo spele, seier pappa-Lars.

  Emil Bohinen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo