Bohinen spilte dårlig med vilje for å få drømmerollen på landslaget

BELEK (NRK): Den kontroversielle driblefanten avslører hemmelig taktikk 30 år etter at han lurte landslagstreneren. Nå vil han at dagens spillere skal blir mer kyniske.

Målene mot Italia og England er to av de mest kjente scoringene i landslagets historie. Lars Bohinen spilte for 11 klubber - deriblant Nottingham Forest, Blackburn og Derby før han la opp som spiller.Men Bohinen var ikke bare kjent for sine ballkunster, hans friske meninger har også fått mye oppmerksomhet, som da han nektet å spille mot Frankrike, og uttalelsen; jeg spilte dårlig med vilje. Reporter: Kim Peder Rismyhr, foto: Tobias Prosch Simonsen, redigering: Vegard B. Lien

EN DRØM OM ITALIA: Lars Bohinen trener Sandefjord og debuterer som eliteserietrener denne sesongen. Drømmen hans er å en dag trene et lag i Italia.

– Ikke slå den støttepasningen bare fordi du blir presset! Lek litt med ballen. Ta den med. Kanskje kommer det en åpning.

Lars Bohinen (45) fører ballen oppover dødlinja mens han later som Sandefjord-spillerne han trener, er motspillere.

– Kom da, kom da, sier han og hopper lekent sidelengs mens han vinker på fiktive motstandere.

Han peker og roper før han sender ballen videre med utsiden av vristen.

– Inn der og så er vi gjennom. Ikke tenk støttepasning som førstevalg.

Lars Bohinen og Henning Berg

Lars Bohinen (t.h.) sammen med lagkamerat Henning Berg etter at Bohinen scoret i debuten for klubben i oktober 1995.

Foto: PROFESSIONAL SPORT / NTB scanpix

Samler energi

Vi er i den tyrkiske feriebyen Belek, 42 kilometer øst for Antalya. Lars Bohinen har nettopp stoppet treningen for å vise hvordan man spiller seg ut av pressede situasjoner.

Rundt treningsanlegget bugner det av luksushoteller og golfbaner, men turistinvasjonen har foreløpig ikke startet.

Derfor er dette et ypperlig sted for å finne roen og samle energi. Og nettopp dét er grunnen til at Sandefjord-trener Lars Bohinen har tatt med seg spillere og støtteapparat hit for å lade opp til seriestarten.

Lare Bohinen

Lars Bohinen vil for alltid bli husket for denne 2-0-scoringen mot England på Ullevaal 2. juni 1993.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Derby

Etter flere år som fotballekspert og ulike roller i norsk fotball, debuterer 45-åringen nå som eliteserietrener.

Og det kommer garantert til å bli lagt merke til.

– Det er ingenting ved fotball jeg er likegyldig til. Jeg liker å si fra, tåler mye kritikk og bryr meg lite om hva folk synes om meg, sier Bohinen til NRK.

De som fulgte han gjennom 1990-tallet vet at den tidligere England-proffen, som har spilt for både Nottingham Forest, Blackburn og Derby, aldri har vært redd for å si hva han mener. Verken i tide eller utide.

Det førte blant annet til at han kom på kant med ledelsen i både Derby og Lillestrøm.

– Jeg har gjort ting jeg angrer på. Noe av det tror jeg har hemmet karrieren min, for eksempel at jeg kritiserte spillestilen i Derby. Det førte til mye støy og som trener ser jeg jo at du ikke nødvendigvis er ute etter spillere som har et rykte på seg for å lage konflikt, sier han ærlig.

Lars Bohinen og Franco Baresi

Et av Lars Bohinens største øyeblikk var da han fintet bort forsvarsbautaen Franco Baresi (t.h.) og satte inn 2-1-målet mot Italia i 1991. På bakken ligger Italia-keeper Walter Zenga langflat uten mulighet til å redde skuddet.

Foto: Hanssen, Eystein / NTB scanpix

– Barn må presses mer

Han har alltid vært en tilhenger av å leke med ballen og elsker å utfordre Sandefjord-spillerne i fotballtennis. Han har alltid vært en sterk motstander av Drillo-stilen og nekter egne spillere og «slå langt og bare håpe på det beste». Han elsker mantraet «ballen blir ikke sliten» og får aldri understreket nok hvor viktig basisferdigheter er i fotball.

De siste ukene har han derfor kastet seg inn i debatten om spillerutvikling og barnefotball i Norge, og igjen minnet Fotball-Norge på at Bohinen liker å si fra.

Kritikken hans er tydelig: Norske toppspillere har for dårlige basisferdigheter.

– Vi holder på med helt banale ting som pasningsøvelser i stedet for taktiske øvelser, og så spør man seg i norske fotball: «Hvorfor er vi ikke bedre?», sier han oppgitt.

– Men jeg er ikke overrasket når jeg ser hvordan vi diller med barna våre og nesten ikke stiller krav til noe som helst. Barn må få lov til å være barn er det noen som sier, og det er jeg enig i, men det betyr ikke at man ikke kan stille krav og presse dem litt.

Lars Bohinen

Bak disse gjerdene i den tyrkiske feriebyen Belek lader Sandefjord opp til seriestarten neste mandag. Lars Bohinen (rød trøye) leder treningene.

Foto: Kim Peder Rismyhr / NRK

Han vil at barn helt ned i seksårsalderen skal pushes for å få bedre motorikk, fotballforståelse og generelle basisferdigheter slik at man slipper å bruke tid på det senere i karrieren.

– Felles for utøvere som er blitt gode er at de har foreldre som har pushet dem når de ikke har hatt lyst til å fortsette. Det er den eneste måten å bli en topp internasjonal utøver på, mener han og legger til:

– I Norge er vi for «softe» alle sammen. Vi tåler så lite kritikk og press i idrettssammenheng.

Han sier det uten å nøle. Det er dette han mener, og da holder han ikke igjen selv om han vet at mange der ute ikke liker budskapet.

Angrer

Det sies at det er fordeler og ulemper ved alt, og i Lars Bohinens tilfelle har den offensive og brutalt ærlige innstillingen også gitt han en stor karriere. 155 Premier Leauge-kamper, 49 landskamper og scoringer mot både Italia og England, setter spor i norsk og internasjonal fotball.

– Jeg var ekstremt sulten som spiller, sier han.

– Jeg lot ingenting stå i veien for at jeg skulle nå mine mål. Jeg tok i bruk alle midler, men i ettertid ser jeg at et par av de tingene jeg gjorde ikke var spesielt…hva skal jeg kalle det? Kloke valg. Men det var sånn jeg var.

Lars Bohinen

Lars Bohinen koblet av med tennis mellom treningsøktene i Tyrkia.

Foto: Kim Peder Rismyhr / NRK

Ville sitte på benken

Det er spesielt én episode han ikke har snakket så høyt om, men som han nå avslører, 30 år etter.

– Det var i 15- 16-årsalderen på aldersbestemte landslag. Målet mitt var å spille sentral midtbane, men landslagstreneren satte meg på kanten. Da må jeg innrømme at jeg spilte dårlig med vilje for å ikke bli vurdert som kantspiller i neste kamp. Da satt jeg heller på benken.

– Det er jo ingen rollemodell-oppførsel, men når jeg hadde satt meg et mål var jeg så bestemt at jeg ryddet jeg unna alt annet, sier han og demonstrerer det ved å løfte armene og skyfle vekk lufta foran seg.

Lars Bohinen

På baksiden av leggen har Lars Bohinen tatovert logoene til de tre engelske klubbene han har spilt for: Nottingham Forest, Blackburn og Derby.

Foto: Kim Peder Rismyhr / NRK

Vil se vilje

Livet på Tyrkias solkyst gir en følelse av stillhet før eliteserie-stormen. Lars Bohinen nyter det og det er tydelig at han gleder seg til seriestart der han sitter i en brun kurvstol på bassengkanten og snakker om fotball.

Selv om han ikke oppfordrer dagens unge og lovende fotballspillere til å spille dårlig med vilje, etterlyser han mer kynisme. For han sliter med å se den nådeløse innstillingen han selv hadde.

– Det handler om den ekstreme viljen til å oppnå ting, og forstå hva som skal til for å bli god - og gjøre det. Det finnes noen som har det, men vi har en vei å gå for å skape flere av dem, mener han.

Lars Bohinen

Lars Bohinen (t.h.) fra tiden i Blackburn. Her kjemper han mot Wimbledons Kenny Cunningham i en FA Cup-kamp i 14. desember 1996. Wimbledon vant 1-0.

Foto: SEAN DEMPSEY / AP

Fotballtennis

Det blir kveld i Tyrkia. Bohinen har unnagjort et 20 minutter langt intervju med NRK og en tenniskamp og er tilbake på den deilige gressmatten i Belek.

Banen bader i flomlys og Sandefjord-spillerne er i ferd med å avslutte dagens siste treningsøkt når Bohinen går for å hente to små mål. På NRKs oppfordring skal han vise at han er bedre enn spillerne i fotballtennis.

Kevin Larsen skal forsvare spillernes ære i kamp mot treneren. Bohinen setter målene ved siden av hverandre for at de skal fungere som nett.

– Spiller vi med ett touch eller to touch? spør han.

Nå skal han vise at han fortsatt har ballfølelse. Og basisferdigheter.

– Dette er helt normalt, hoverer Bohinen idet han går opp til 4-1.

– Katastrofe, jeg skylder på prolapsen, kontrer Larsen.

Larsen henter inn mye av forspranget, men taper til slutt 10-6 mot den gamle driblefanten. Til slutt er det et dårlig mottak som ødelegger.

– Førstetouchet. Det er utrolig viktig i fotball, erter treneren og avfeier elevens ønske om et nytt sett med argumentet om at treningen er ferdig.

Vil til Italia

Sandefjord er av «alle» tippet rett ned igjen i 1. divisjon. Laget har tapt sine sju siste treningskamper og etter jul har de kun vunnet mot 2. divisjonslaget Fram Larvik.

– Vi har alt å vinne. Folk har ikke mye tro på oss, men det er greit for jeg har tro på spillergruppa og jeg tror spillerne har tro på både seg selv og måten vi spiller fotball på.

Men dette er bare starten på det Bohinen håper blir en lang og god trenerkarriere. Den Italia-frelste mannen nådde aldri målet om å bli proff i støvel-landet, derfor drømmer han nå om å reise dit som trener og bygge et lag.

– Drømmen er å utvikle et lag sånn at andre sier: «Det der ser ut som et lag Lars Bohinen trener».

Se video: Bohinen og Larsen ypper hverandre til kamp

Kevin Larsen og Lars Bohinen terger hverandre, noe som fører til konkurranse i fotballtennis. Reporter: Kim Peder Rismyhr.

FØR: Lars Bohinen og Kevin Larsen ypper til fotballtenniskamp mot hverandre.

Se video: Fotballtenniskamp mellom Bohinen og Larsen

Kevin Larsen og Lars Bohinen spiller fotballtennis. Reporter: Kim Peder Rismyhr.

ETTER: Fotballtenniskamp mellom Lars Bohinen og Kevin Larsen.

Fotballnyheter