NRK Meny
Normal

Langt igjen til Sør-Afrika

Det er nesten tre år til. Men veien mot fotball-VM i 2010 er allerede begynt.

Thailand innledet VM-kvalifiseringen med 6-1 over Macau
Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

Allerede i slutten av august ble de første kvalifiseringskampene spilt. Og nå er de i gang på de fleste kontinenter.

For oss i Europa er det 25. november som er den første store dagen. Da skal kvalifiseringsgruppene trekkes.

Slik er status og veien framover:

Europa

53 land, 13 plasser

25. november trekkes landene i 9 grupper - 8 med 6 lag, én med 5 lag.

Gruppevinnerne går direkte til VM. De åtte beste toerne går videre til omspill der to og to trekkes mot hverandre. Omspill-vinnerne tar de fire siste europeiske VM-plassene.

Sør-Amerika

10 land, 4,5 plasser

Alle spiller mot alle i én maratonserie som går over to år. Det gir hele 18 kvalifiseringskamper for hvert lag, og de to første serierundene er allerede spilt.

De fire beste går til VM. Lag nummer fem går til omspill mot laget som er nummer fire i Nord- og Mellom-Amerika. Vinneren her går til VM.

Asia

43 land, 4,5 plasser

Her er systemet noe mer komplisert, og går over ikke mindre enn fem runder - eller nivåer, om man vil.

Den første er allerede over, og den andre skal også være over før 25. november. Da er 23 land ute, 20 gjenstår. 38 land har deltatt i de to første rundene, bare de fem øverst rangerte i verdensdelen har fått slippe. De fem er Australia (som er "overført til Asia sidan forrige VM-kvalifisering), Sør-Korea, Saudi-Arabia, Japan og Iran.

Egil Drillo Olsens Irak er ikke blant dem, til tross for at de ble Asia-mester tidligere i år. Men rangeringen baserer seg på 2006-VM og tidligere kvalifiseringsrunder. Og da er Irak bare nummer 12..

På trekningen 25. november blir de gjenstående 20 lagene delt inn i 5 grupper á 4 lag. De to beste i hver gruppe går til neste runde, totalt 10 lag. Da får også Drillos Irak vite hvem de skal møte i de neste kampene.

Og den runden - altså den fjerde - består av 2 grupper á 5 lag. De to beste i hver gruppe er klar for VM.

De to lagene som blir nummer 3, skal deretter møtes i hjemme- og bortekamp. Vinneren skal deretter spille mot Oseania-vinneren, som etter alle solemerker å dømme blir New Zealand.

Komplisert? Sluttresultatet blir iallfall 4 eller 5 lag fra Asia i VM.

Afrika

51 lag, 5 plasser + Sør-Afrika som arrangør

Etter en liten førkvalifisering mellom kontinentets svakeste lag står man igjen med 48 lag når trekningen finner sted 25. november.

Der skal de trekkes i 12 firelags-grupper. Gruppevinnerne og de 8 beste toerne, totalt 20 lag,  går videre til neste runde.

Der blir de delte inn i 5 nye firelags-grupper. Og hver gruppevinner går til VM.

OBS: Sør-Afrika kommer til å spille i gruppespillet, fordi kvalifiseringen også teller som kvalifisering til Afrika-mesterskapet. Men fordi Sør-Afrika uansett skal være med i VM som arrangør, vil ikke resultatene fra landets kamper telle med i VM-kvalifiseringen.

CONCACAF

35 lag, 3,5 plasser.

CONCACAF er betegnelsen for Nord- og Mellomamerika og Karbia.

Her er det ikke spilt noen kamper ennå. Det betyr at hele kampoppsettet for de innledende rundene skal trekkes 25. november.

De 22 lavest rangerte lagene møtes to og to i første runde. Dette omfatter stort sett de karibiske småstatene.

I 2. runde skal de 11 vinnerne pluss St. Vincent & Grenadinene møte de 12 øverst rangerte, to og to i hjemme- og bortekamp. Vinnerne går til 3. runde, der lagene blir delte inn i tre grupper á fire lag.

De to beste i hver gruppe går til runde 4 - finalerunden. De seks lagene spiller én serie, 10 kamper for hvert lag.

De tre beste går til VM, nummer fire møter lag nummer fem fra Sør-Amerika til dobbelkamp om en VM-plass.

Oseania

10 lag, 0.5 plasser

Disse har lengst vei til VM, og derfor begynte de først. Ni av de ti lagene var i sving i første runde i august-september. Bare New Zealand stod over. De tre beste gikk videre.

De tre var New Caledonia, Fiji og Salomon-øyene. De skal sammen med New Zealand spille i én gruppe, og kampene spilles allerede i høst.

De to beste skal møtes i en finale på hjemme- og bortebasis. Vinneren skal møte nummer fem i Asia i dobbeltmøte om en plass i VM.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.