NRK Meny
Normal

– Problemet er at landslaget er grått, kjedelig og uten profiler

ULLEVAAL (NRK.no): Norges herrelandslag i fotball får kritikk for å være for kjedelig. Landslagsledelsen medgir at akkurat nå fremstår Norge som et profilløst lag.

landslaget

Herrelandslaget i fotball skal gjennom to viktige kamper på fem dager, som kan avgjøre deres VM-skjebne. Her fra torsdagens treningsøkt på Ullevaal.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

geir ove

Geir Ove Harnes har mye erfaring med arbeid med markedskommunikasjon, og mener det norske landslaget mangler profiler som kan få en tydelig stemme ut til det norske folk.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / NTB scanpix

brede

Landslagskaptein Brede Hangeland venter på at noen av unggutta på laget skal ta steget opp og bli profiler.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Det som skjer nå, er at landslaget blir nedprioritert og folk gidder ikke å se kampene. Vi er tilbake der man var for noen år siden, sier Geir Ove Harnes, omdømmeekspert og seniorrådgiver hos Geelmuyden.Kiese.

Han mener det nå nærmer seg krisetilstander for omdømmet til det norske herrelandslaget i fotball.

– Mangler profiler

Harnes synes rett og slett folk har få grunner til å følge med på landslaget, og etterlyser spenndende typer i tillegg til bedre resultater på banen.

Norge skal fredag ut i en viktig VM-kvalifiseringskamp mot Kypros, som de er helt nødt til å vinne dersom det skal være realistisk å håpe på et mesterskap.

Harnes mener imidlertid landslaget har problemer også utenfor banen.

– Problemet er at landslaget er grått, kjedelig og uten profiler. Det er katastrofalt, spesielt at de mangler profiler, for fotball er underholdning, mener han.

John Arne Riise var i en årrekke en av landslagets tydeligste profiler, men han valgte å gi seg for Norge tidligere i vår. I tillegg har profiler som John Carew og Morten Gamst Pedersen forsvunnet.

Disse markerte seg både på og utenfor banen, og sto ifølge Harnes for mye av det landslaget mangler nå. Han frykter tomme tribuner og lav interesse fra publikum dersom ikke landslaget snart løfter frem nye profiler.

– Gir ikke rom til mulige stjerner

Landslagssjef Egil Olsen har ingen problemer med å innrømme at herrelandslaget mangler en tydelig profil.

– Jeg ser jo at vi mangler de store stjernene. Vi har ingen som ligner på Zlatan, for eksempel. Men det må vi bare leve med nå vi er en liten nasjon, og sånt vil gå i bølger, sier han.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb medgir at det ofte er en suksessfaktor for mindre nasjoner å ha en eller to store stjerner på laget, men sier Norge nå må velge andre strategier.

– Når vi ikke har de store stjernene, må vi dyrke kollektivet. Det er det vi gjør nå, forklarer han.

Harnes mener det er feil strategi.

– Jeg tror også fotballforbundet også har denne grå, kollektive kulturen, og det kan gå over på fotballen. Man tenker kollektiv, fellesskap og så videre, i stedet for å gi rom til mulige stjerner. Det kan også settes i sammenheng med mangel på spillere med individuelle ferdigheter, sier han.

Hangeland: – Ikke noe problem

Landslagskaptein Brede Hangeland er for tiden sannsynligvis den største profilen på Norge.

Fulham-spilleren sier han delvis forstår kritikken, men synes ikke det er noe problem dersom laget fremstår som profilløst i denne VM-kvalifiseringen.

– Det er et tegn på at vi er inne i et generasjonsskifte. Noen av de som var veldig i rampelyset før er ikke med lenger, men vi har en del unge som etter hvert kan tre frem i lyset og gå i fotsporene til Carew, Riise og Gamst, konkluderer Hangeland.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.