Hopp til innhold

Landslagstreneren: – Roger gjør jobben, jeg tar æren

OTTAWA (NRK): Den ene vil ha det helt rolig før kampene i VM, den andre tar ansvar for å underholde gruppa. Men Roger Finjord og Even Pellerud er enige om hvem som er tidenes norske spiller.

landslagstrenerne spiller lawn bowling

KOBLET AV: Den typiske kanadiske sporten lawn bowling ble testet ut da landslagstrener Even Pellerud og landslagsassisten Roger Finjord tok en time fri fra kampforberedelsene i VM.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

even og roger på lawn bowling

Pellerud fikk til slutt en knepen seier over assistenten Finjord.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

NRK ble med da trenerduoen til fotballjentene tok fri fra forberedelser til mandagens VM-åttedelsfinale mot England – for å ta en runde lawn bowling (en typisk kanadisk sport). Bli bedre kjent med Even Pellerud og Roger Finjord.

– Hvordan vil dere beskrive hverandre?

Roger: Even er en mann med mye erfaring. Han har gått VM- og OL-løypa før og har veldig ro rundt forberedelsene til kampene. Det smitter over på spillerne og resten av apparatet.

Even: Roger er en multikunstner, fotballfaglig sterk, meget arbeidsom og IT-sterk. Han er en onkel for spillerne. Og ikke minst en underholdningskunstner.

Landslagets assistentrener Roger Finjord gir alt også i intervjusonen under fotball-EM for kvinner i Sverige.

UNDERHOLDNINGSKUNSTNER: Even Pellerud mener Roger Finjord er en underholdningskunstner. Det er bare å se Finjords etter hvert berømte pauseintervjuer for å forstå hvorfor.

– Hvordan utfyller dere hverandre?

Even: Roger gjør jobben, jeg tar æren.

Roger: Vi er opptatt av at spillerne ikke skal bli lei av én stemme. Derfor er vi flinke til å dele på oppgavene og har veldig stor tillit og respekt for hverandre. Vi vet at vi jobber mot ett felles mål.

– Fortell en historie om hverandre.

Roger: Den første gangen vi møttes ble en fantastisk fin kveld der vi snakket om fotballfilosofi og livet. Da jeg la meg visste jeg at dette kom til å bli et langt og godt samarbeid.

Even: Huff, jeg er så dårlig på å fortelle historier. Men Roger har noen om sine turer hjem til Nord-Norge. Da forteller han om fly som blir kansellert, lange bussturer og haiking. De er morsomme.

– Hvem er VMs beste spiller?

Roger: Katherine Alvarado (Costa Rica) har fantastisk teknikk. Hun er en ny spiller, men det er fra nå og utover i VM de beste spillerne står frem.

Even: Asisat Oshoala (Nigeria) og Megan Rapinoe (USA).

Liverpool-spilleren feiret VM-scoringen med dans.

Asisat Oshoala på Nigeria har imponert de norske landslagstrenerne under VM.

– Hvem er tidenes beste norske spiller?

Roger: Hege Riise, men jeg tror det vil komme en norsk generasjon nå som vil dominere Europa i mange år.

LA MANGA LA MANGA

Hege Riise får tittelen tidenes beste norske fotballspiller på kvinnesiden av landslagstrenerne.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Even: Ja, Hege var en tekniker av rang, men aldri bare for å være teknisk, kun for effektiviteten.

– Hva er favorittlaget deres?

Roger: There is only one United. Og de spiller i hvitt. Leeds United.

Even: Idrettslaget Brane.

Hva er det beste med å jobbe med fotballjentene?

Roger: At man får jobbe med fantastisk dedikerte mennesker, som fortjener de øyeblikkene et mesterskap er, og som så inderlig har lyst å prestere sammen.

Even: Jeg kan ikke gi et bedre svar enn det.

– Hva er kampritualene deres?

Roger: Jeg legger frem kampklærne tidlig så jeg ikke blir stresset. Så er det å skrive ut alt av dødballer, taktikk og forberede det som skal sies i garderoben før kamp. Så legger jeg meg og lukker øynene og tenker på alt som skal skje i kampen.

Even: De to siste dagene før kamp foretrekker jeg å trekke meg mye tilbake på rommet og sove mye. Jeg samler energi.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland