– Vi må bli bedre når det virkelig gjelder

Under landslagssamlingen i Wales blir hver eneste spiller dybdeintervjuet av Egil «Drillo» Olsen og Ola By Rise. Svaret fra spillerne er at Norge må bli bedre i de aller største kampene.

Drillo og Ola By Rise

Egil «Drillo» Olsen og Ola By Rise hadde «medarbeidersamtaler» med landslagsspillerne for å finne ut hvordan landslaget kan bli bedre.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Ola By Rise

Ola By Rise og «Drillo» pønsker sammen med spillerne hvordan Norge skal komme til et mesterskap.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Norges fotballherrer har ikke vært i et mesterskap siden EM i 2000. Nå vil landslagsledelsen gå grundig til verks for heve laget.

Dermed havner den relativt betydningsløse kampen mot Wales i bakgrunnen under denne ukens landslagssamling. I stedet ligger fokuset på å evaluere hva som gikk galt da Norge røk ut på målforskjell mot Portugal i EM-kvalifiseringsgruppe H.

– Vi kjører en runde med hver enkelt spiller fordi vi ønsker at de skal gi en tilbakemelding på hvorfor vi bare er på nesten og ikke helt der, sier assistenttrener Ola By Rise til NRK.

Samtalene viser at det er stor enighet i troppen om at det var to svake kamper mot Danmark som ble Norges skjebne i EM-kvalifiseringen.

– Har sviktet før

Wæhler og Riiise, Wales

Både Kjetil Wæhler og John Arne Riise er klar på at Norge har sviktet når det virkelig gjaldt.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Prestasjonene i de store kampene må tas tak i, mener John Arne Riise.

– Som lag har vi vært mer variable i prestasjonene. Jeg føler at vi må bli bedre når det virkelig gjelder. Det har vi sviktet på før og det må vi bli bedre på, sier Riise til NRK.

– To kamper mot Danmark ødela for oss. Samtidig har vi ikke vært gode nok til å score mål på bortebane, sier midtstopper Kjetil Wæhler.

Trenerteamet samtykker.

– Vi hadde to kamper mot Danmark hvor vi ikke presterte. Det må vi ta tak i. Vi må spørre hverandre og spillerne hva vi må gjøre for å lykkes neste gang, sier Ola By Rise.

Får muligheten til å lufte bekymringer

Landslaget har hatt spillersamtaler før, men ifølge assistenttreneren er denne ukens samtaler på et helt annet nivå. Spillerne er fornøyde med ordningen.

– Vi opplever at spillerne er veldig positive. De er opptatt av å bli lyttet til, sier By Rise.

Spillerne NRK har snakket med er opptatt av at samtalene foregår bak lukkede dører.

Dermed kan de lufte sine bekymringer uten at noen andre enn de to trenerne kan lytte inn.

– Det er en sjanse for hver spiller til å fortelle treneren hva man mener, ansikt til ansikt uten at det er foran alle sammen. Det synes jeg er utrolig viktig, sier John Arne Riise.

– Det er alltid godt å få luftet litt ting som man skulle sagt, og kanskje ting man ikke vil at alle de andre skal få høre, samtykker Morten Gamst Pedersen til NRK.

Mye lufting og utbasuneringer vil likevel ikke landslagssjefen gå med på at det har blitt.

– Heldigvis er de stort sett positive, men de tar opp noen småting. Alle spillerne er forskjellige, og noen har innspill på hva vi gjør på trening mens andre har innspill på andre ting vi gjør, sier landslagstrener Egil «Drillo» Olsen til NRK.

– Kan gi sluttspillplass

Kjetil Wæhler, som var kaptein i den siste kvalifiseringskampen, tror samtalene kan gi Norge det lille ekstra som trengs for å kvalifisere seg til mesterskap i fremtiden.

– Summen av dette kan kanskje gjøre at vi kommer til sluttspill neste gang. Én ting er at man ønsker å komme til sluttspill, en annen ting er å gjøre noe med det. Forhåpentligvis er folk ærlige rundt seg selv som spiller, sier Wæhler.

Han er positivt til at det brukes tid på slike samtaler.

– Det er kanskje lettere å åpne seg når man har Drillo og Ola By foran seg alene, sier Aalborg-stopperen.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Hegerberg får dansk spisskollega

  Den danske fotballprofilen Signe Bruun forlater Paris Saint-Germain og blir spisskollega med Ada Hegerberg i Lyon.

  Det melder Lyon på sine nettsider. Bruun har signert en toårskontrakt med sin nye arbeidsgiver. 23-åringen har spilt for PSG siden 2018.

  Lyon har vært den dominerende klubben i europeisk kvinnefotball i en årrekke. Sist sesong ble imidlertid Hegerberg og lagvenninnene vippet ned fra tronen i hjemlandet av nettopp PSG.

  I mesterligaen ble det exit i kvartfinalen, også det mot PSG.

  Signe Bruun spilte tidligere for Fortuna Hjørring i fire sesonger. Hun står med 13 landskamper.

  Sammen med Bruun har også den nederlandske midtbanespilleren Daniëlle van de Donk og den chilenske keeperen Christiane Endler. Van de Donk har signert en toårskontrakt, mens Endler har kontrakt til juni 2024.

  Spain Soccer Women's Champions League
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Çalhanoglu på vei til erkerival

  Hakan Çalhanoglu forlater AC Milan som bosmanspiller og går gratis til erkerivalen Inter. Det bekrefter den tyrkiske stjernen mandag.

  Calhanoglu og Tyrkia røk ut av EM søndag kveld da de tapte deres tredje strake kamp i turneringen med et 1-3-tap mot Sveits. Nå returnerer stjernespilleren til Milano, men ikke for å spille for Milan, klubben han har vært i siden 2017.

  – Jeg har blitt enig med Inter. Jeg reiser til Milano i morgen og signerer kontrakten, sier Calhanoglu til tyrkiske trtspor.

  Hakan Çalhanoglu
  Foto: Str / AFP
 • Bøe Risa ferdig i Sandviken

  Det var mange som ble overrasket da Vilde Bøe Risa vendte hjem til Bergen og signerte for Sandviken før denne sesongen.

  Hun brukte lang tid på å finne seg ny klubb etter at kontrakten hennes med Göteborg gikk ut i desember 2020. Bøe Risa var blant annet koblet til Manchester United, men i slutten av april signerte hun altså en kontrakt med Sandviken ut året.

  Nå bekrefter Toppserielaget at Bøe Risa er ferdig i klubben etter bare tre spilte kamper. Begge parter har blitt enige om å terminere kontrakten, heter det i en pressemelding.

  Det står også at landslagsprofilen vil offentliggjøre ny klubb i begynnelsen av juli.

  Football, Norway, Practice. Vilde Bøe Risa.
  Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
 • Tettey-comeback var ikke nok

  Selv en tilbakevendt Alexander Tettey og 600 tilskuere på Lerkendal var ikke nok til å skaffe Rosenborg tre poeng etter nedturen mot Strømsgodset forrige helg. Nå er det seks poeng opp til rival Molde på serielederplass.

  Selv om Rosenborgs Dino Islamovich fant veien til nettmaskene etter bare 12. minutter, stoppet dommeren den gleden. Målet ble annullert på grunn av offside.

  62. minutter skulle det ta før ballen satt i nettmaskene igjen. Det var det Joachim Thommassen som fikset - sitt første mål på over to år.

  Dermed endte gjensynet med Lerkendal poengløst for den mangeårige utenlandsproffen. Tettey avsluttet proffkarrieren i Norwich i vår.

  Rosenborg - Sarpsborg08
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Kamara matchvinner i MLS

  Ola Kamara fortsetter å score for DC United i MLS. Natt til søndag scoret han kampens eneste mål i 1-0-seieren mot et svekket Inter Miami.

  Miami-laget, som eies av David Beckham og trenes av Phil Neville, måtte klare seg uten blant andre Rodolfo Pizarro og Gonzalo Higuaín.

  20 minutter før slutt skulle Kamara få scoringen sin. 31-åringen trillet et straffespark kaldt og rolig i mål. Han så på keeper hele veien og ventet ham ut.

  Kamaras DC United ligger på 6.-plass i avdeling øst. Kamara har scoret fire mål på seks kamper, men kun startet i to av dem. (NTB)

  MLS DC United Inter Miami Soccer
  Foto: Jim Rassol / AP