Hopp til innhold

Lahm: – Ikke stå fram som homofil

Tysklands landslagskaptein Phillipp Lahm fraråder fotballspillere å stå fram som homofile. – Han vet nok hva han snakker om, sier lederen i landsforbundet for homofile.

Philipp Lahm

Tyskland-kaptein Phillipp Lahm har skrevet bok, og advarer der sterkt mot å stå fram som homofil toppfotballspiller.

Foto: Martin Meissner / Ap

Boka til Lahm

Det er i sin egen selvbiografi Lahm kommer med rådene.

Foto: THOMAS PETER / Reuters
Bård Nylund

Bård Nylund tror Phillipp Lahm vet hva han snakker om.

Foto: LLH

– Homofile, profesjonelle fotballspillere burde ikke stå fram, fordi konsekvensene vil bli ødeleggende, skriver Bayern München-forsvareren i sin selvbiografi, «Der Feine Unterschied» («Den lille forskjellen»). Det melder Reuters.

Tyskeren påpeker imidlertid at han selv ikke har noen problemer med homofile.

– Jeg har ingenting imot homofile og ser ikke på homofili som noe forkastelig, skriver han.

Lahm frykter for langt mer enn karrierene til fotballspillere som eventuelt vurderer å offentliggjøre sin homofile legning.

– Jeg frykter at man kan ende opp som Justin Fashanu, som etter å ha stått fram ble drevet så langt at han til slutt tok sitt eget liv, skriver 27-åringen videre.

– Det er synd

Fashanu er den eneste spilleren i England som har stått fram mens han fortsatt var aktiv som profesjonell fotballspiller. Han spilte for Norwich City, Nottingham Forest og Manchester City før han tok selvmord som 37-åring i 1998.

Ifølge Reuters har det blitt undesøkelser i England som viser at én av fire fotballspillere, trenere og dommere kjenner til en homofil spiller. Likevel er det ingen som har kommet ut av skapet.

– Det er synd at det skal være sånn, men Lahm vet nok hva han snakker om, sier leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, til NRK.no.

– Om en mannlig toppidrettsutøver hadde stått fram som homofil i dag, ville det kommet voldsomme reaksjoner. I Norge ville det nok ikke gått så langt som med Fashanu, men det ville nok gitt så mye oppmerksomhet at det sportslige kunne havnet i skyggen, fortsetter han.

Justin Fashanu i 1981

Justin Fashanu tok sitt eget liv i 1998, etter å ha blitt utsatt for et massivt mediepress.

Foto: AP

Sto fram – angret senere

To toppidrettsutøvere har stått fram som homofile i Norge:

 • Fotballspiller Thomas Berling offentliggjorde sin legning i 2000, og ga seg kort tid etter som fotballspiller på toppnivå. Han spilte for Lyn, og fikk fire kamper i 1. divisjon. Han spilte også på U19-landslaget.
 • Håndballspiller Are Grongstad sto fram i 2008, da han spilte for Elverum på øverste nivå. Grongstad fikk massiv oppmerksomhet, og to år senere angret han på offentliggjøringen.

Eliteseriespilleren opplevde at han gikk fra å være eliteseriespiller til å bli en talsmann for alle homofile i idretten over natten.

– Hvis man driver med toppidrett og er ung så vil jeg absolutt ikke anbefale noen å stå frem. Byrden er stor og fokuset kan være tungt å bære for en ung idrettsutøver. Men eldre idrettsutøvere som er mer etablerte kan gjerne stå frem, sa Grongstad til NRK i 2010.

Bård Nylund i LLH forteller at de egentlig vet lite om hvor vanskelig det er for menn å stå fram som homofile, av den enkle grunn at det er så få som faktisk har gjort det.

– Man kan spørre seg hvorfor det er så vanskelig for menn, samtidig som det tilsynelatende er så enkelt for kvinner, sier han.

Fotball

 • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

  Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

  Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

  Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

  – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

  Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • United-stjerne må opereres igjen – ute i lang tid

  Manchester Uniteds viktige midtstopper Lisandro Martínez må gjennom et nytt inngrep i foten. Klubben vet ikke hvor lenge han blir ute av spill.

  Allerede før helgen varslet Premier League-klubben at Martinez blir ute i lengre tid, og nå er det konkludert med at han må under kniven igjen på grunn av en fotskade han pådro seg i april.

  Martinez ble operert da og ble spilleklar til sesongstart, men nå har han slått skaden opp igjen.

  –Ja, jeg kan bekrefte at «Licha» Martinez må opereres. Det er virkelig triste, skuffende nyheter. Han må gjennom den samme prosessen, og jeg er virkelig lei meg på hans vegne, sier United-manager Erik ten Hag. (NTB)

  martinez
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Kongsvinger raknet mot Bryne

  Søndag ettermiddag i 1. divisjon i fotball tapte Kongsvinger 3–1 mot Bryne, etter å ha ledet 1–0.

  Hjemmelaget gikk tidlig opp i ledelsen mot laget fra Jæren etter scoring fra Martin Vinjor, men Bryne utliknet kun minutter før pause.

  Og ikke lenge etterpå ble Kongsvinger redusert til ti mann, etter at midtstopperen Lars Krogh Gerson ble utvist.

  Stillingen var lenge 1-1, helt fram til Bryne tok ledelsen på slutten av andre omgang.

  I overtiden ble Bryne tildelt et straffespark, etter en forseelse som gjorde at Kongsvinger fikk enda en mann utvist.

  Bryne scoret på straffa og punkterte dermed kampen.

 • Positive meldinger etter dramatisk fotballkamp i Nederland

  Fotballkeeperen Etiënne Vaessen skal etter forholdene ha det bra etter den uhyggelige situasjonen under kampen mellom Waalwijk og Ajax lørdag.

  – Heldigvis svarte Etienne da vi snakket til ham, sa Waalwijk-direktør Frank van Mosselveld ved midnattstider lørdag, ifølge avisen De Telegraaf.

  Oppgjøret mellom Waalwijk og Ajax ble aldri ferdigspilt. I sluttminuttene lå hjemmelagets målvakt bevisstløs på bakken etter en duell der han skal ha blitt truffet i hodet av foten til en motspiller.

  Vaessen kolliderte med Ajax-spissen Brian Brobbey i det 83. minutt. Det ble umiddelbart ropt på medisinsk hjelp.

  Ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf ble det satt i gang gjenoppliving, og noen minutter senere ble Vaessen båret av banen og fraktet til sykehus.

  Ifølge van Mosselveld tyder lite på at Vaessen skal ha fått hjertestopp. Han roser helsepersonellet for deres innsats.

  Flere av spillerne brast ut i gråt ute på banen.

  (NTB)

  Waalwijk Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Fortsatt ingen Messi-retur for Inter Miami

  Lionel Messi glimret fortsatt med sitt fravær på banen da Inter Miami lørdag spilte 1-1 mot gjestene New York City FC på hjemmebane i Fort Lauderdale.

  Messi pådro seg en bein-skade i kampen mot Toronto FC forrige onsdag. Han måtte gå av banen etter bare 37 minutter.

  Lørdag ble det først 45 minutter før kampstart annonsert at argentineren ikke var i Miami-troppen.

  I hans skadefravær klarte Miami uavgjort lørdag etter at argentineren Tomas Aviles scoret sitt første mål for klubben da han fem minutter på overtid utlignet til 1-1.

  (NTB)

  US Open Cup Soccer
  Foto: Rebecca Blackwell / AP