Det er i sin egen selvbiografi Lahm kommer med rådene.
Foto: THOMAS PETER / ReutersBård Nylund tror Phillipp Lahm vet hva han snakker om.
Foto: LLH– Homofile, profesjonelle fotballspillere burde ikke stå fram, fordi konsekvensene vil bli ødeleggende, skriver Bayern München-forsvareren i sin selvbiografi, «Der Feine Unterschied» («Den lille forskjellen»). Det melder Reuters.
Tyskeren påpeker imidlertid at han selv ikke har noen problemer med homofile.
– Jeg har ingenting imot homofile og ser ikke på homofili som noe forkastelig, skriver han.
Lahm frykter for langt mer enn karrierene til fotballspillere som eventuelt vurderer å offentliggjøre sin homofile legning.
– Jeg frykter at man kan ende opp som Justin Fashanu, som etter å ha stått fram ble drevet så langt at han til slutt tok sitt eget liv, skriver 27-åringen videre.
– Det er synd
Fashanu er den eneste spilleren i England som har stått fram mens han fortsatt var aktiv som profesjonell fotballspiller. Han spilte for Norwich City, Nottingham Forest og Manchester City før han tok selvmord som 37-åring i 1998.
Ifølge Reuters har det blitt undesøkelser i England som viser at én av fire fotballspillere, trenere og dommere kjenner til en homofil spiller. Likevel er det ingen som har kommet ut av skapet.
– Det er synd at det skal være sånn, men Lahm vet nok hva han snakker om, sier leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, til NRK.no.
– Om en mannlig toppidrettsutøver hadde stått fram som homofil i dag, ville det kommet voldsomme reaksjoner. I Norge ville det nok ikke gått så langt som med Fashanu, men det ville nok gitt så mye oppmerksomhet at det sportslige kunne havnet i skyggen, fortsetter han.
Justin Fashanu tok sitt eget liv i 1998, etter å ha blitt utsatt for et massivt mediepress.
Foto: APSto fram – angret senere
To toppidrettsutøvere har stått fram som homofile i Norge:
- Fotballspiller Thomas Berling offentliggjorde sin legning i 2000, og ga seg kort tid etter som fotballspiller på toppnivå. Han spilte for Lyn, og fikk fire kamper i 1. divisjon. Han spilte også på U19-landslaget.
- Håndballspiller Are Grongstad sto fram i 2008, da han spilte for Elverum på øverste nivå. Grongstad fikk massiv oppmerksomhet, og to år senere angret han på offentliggjøringen.
Eliteseriespilleren opplevde at han gikk fra å være eliteseriespiller til å bli en talsmann for alle homofile i idretten over natten.
– Hvis man driver med toppidrett og er ung så vil jeg absolutt ikke anbefale noen å stå frem. Byrden er stor og fokuset kan være tungt å bære for en ung idrettsutøver. Men eldre idrettsutøvere som er mer etablerte kan gjerne stå frem, sa Grongstad til NRK i 2010.
Bård Nylund i LLH forteller at de egentlig vet lite om hvor vanskelig det er for menn å stå fram som homofile, av den enkle grunn at det er så få som faktisk har gjort det.
– Man kan spørre seg hvorfor det er så vanskelig for menn, samtidig som det tilsynelatende er så enkelt for kvinner, sier han.