Hopp til innhold

Lahm: – Ikke stå fram som homofil

Tysklands landslagskaptein Phillipp Lahm fraråder fotballspillere å stå fram som homofile. – Han vet nok hva han snakker om, sier lederen i landsforbundet for homofile.

Philipp Lahm

Tyskland-kaptein Phillipp Lahm har skrevet bok, og advarer der sterkt mot å stå fram som homofil toppfotballspiller.

Foto: Martin Meissner / Ap

Boka til Lahm

Det er i sin egen selvbiografi Lahm kommer med rådene.

Foto: THOMAS PETER / Reuters
Bård Nylund

Bård Nylund tror Phillipp Lahm vet hva han snakker om.

Foto: LLH

– Homofile, profesjonelle fotballspillere burde ikke stå fram, fordi konsekvensene vil bli ødeleggende, skriver Bayern München-forsvareren i sin selvbiografi, «Der Feine Unterschied» («Den lille forskjellen»). Det melder Reuters.

Tyskeren påpeker imidlertid at han selv ikke har noen problemer med homofile.

– Jeg har ingenting imot homofile og ser ikke på homofili som noe forkastelig, skriver han.

Lahm frykter for langt mer enn karrierene til fotballspillere som eventuelt vurderer å offentliggjøre sin homofile legning.

– Jeg frykter at man kan ende opp som Justin Fashanu, som etter å ha stått fram ble drevet så langt at han til slutt tok sitt eget liv, skriver 27-åringen videre.

– Det er synd

Fashanu er den eneste spilleren i England som har stått fram mens han fortsatt var aktiv som profesjonell fotballspiller. Han spilte for Norwich City, Nottingham Forest og Manchester City før han tok selvmord som 37-åring i 1998.

Ifølge Reuters har det blitt undesøkelser i England som viser at én av fire fotballspillere, trenere og dommere kjenner til en homofil spiller. Likevel er det ingen som har kommet ut av skapet.

– Det er synd at det skal være sånn, men Lahm vet nok hva han snakker om, sier leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, til NRK.no.

– Om en mannlig toppidrettsutøver hadde stått fram som homofil i dag, ville det kommet voldsomme reaksjoner. I Norge ville det nok ikke gått så langt som med Fashanu, men det ville nok gitt så mye oppmerksomhet at det sportslige kunne havnet i skyggen, fortsetter han.

Justin Fashanu i 1981

Justin Fashanu tok sitt eget liv i 1998, etter å ha blitt utsatt for et massivt mediepress.

Foto: AP

Sto fram – angret senere

To toppidrettsutøvere har stått fram som homofile i Norge:

 • Fotballspiller Thomas Berling offentliggjorde sin legning i 2000, og ga seg kort tid etter som fotballspiller på toppnivå. Han spilte for Lyn, og fikk fire kamper i 1. divisjon. Han spilte også på U19-landslaget.
 • Håndballspiller Are Grongstad sto fram i 2008, da han spilte for Elverum på øverste nivå. Grongstad fikk massiv oppmerksomhet, og to år senere angret han på offentliggjøringen.

Eliteseriespilleren opplevde at han gikk fra å være eliteseriespiller til å bli en talsmann for alle homofile i idretten over natten.

– Hvis man driver med toppidrett og er ung så vil jeg absolutt ikke anbefale noen å stå frem. Byrden er stor og fokuset kan være tungt å bære for en ung idrettsutøver. Men eldre idrettsutøvere som er mer etablerte kan gjerne stå frem, sa Grongstad til NRK i 2010.

Bård Nylund i LLH forteller at de egentlig vet lite om hvor vanskelig det er for menn å stå fram som homofile, av den enkle grunn at det er så få som faktisk har gjort det.

– Man kan spørre seg hvorfor det er så vanskelig for menn, samtidig som det tilsynelatende er så enkelt for kvinner, sier han.

Fotball

 • Haavis Roma tapte cupfinalen 0–1 – Juventus avgjorde tre minutter på overtid

  Emilie Haavi og Sophie Roman Haugs Roma måtte se håpet om cupgull ryke da Barbara Bonansea sikret 1-0-seier for Juventus tre minutter på overtid.

  Roma klarte seg imidlertid langt bedre enn da de tapte 2–5 i sesongens siste seriekamp forrige uke. Lagene møttes også i fjorårets cupfinale, da Juventus også gikk seirende ut.

  Hovedstadsklubben holdt lenge unna for Juventus angrepsfotball, og så ut til å klare seg hele veien til ekstraomganger, men i det 93. spilleminutt fikk Bonansea endelig hull på byllen og sikret med det cupgullet.

  Roma vant imidlertid sin første Serie A-tittel denne sesongen etter de slo Fiorentina 2–1 i slutten av april.

  (©NTB)

  Emilie Haavi
  Foto: NTB
 • Barmen snakket på seg rødt kort – da slo Brann tilbake

  AaFK tok en uventet ledelse, mot spillets gang, i første omgang i Eliteserierunden mot Brann søndag.

  For gjestene dominerte spillet de første 45 minuttene. Like etter hvilen fikk de lønn for strevet da Aalesunds Alexander Munksgaard forårsaket straffespark ved å felle bortelagets Frederik Børsting. Sivert Heltne Nilsen satte ballen sikkert i venstre hjørne.

  Få minutter senere pådro hjemmelagets Kristoffer Barmen seg sitt første gule kort da han kom sent og hardt inn i en takling.

  Flere sjanser bød seg for begge lag, før Barmen reagerte verbalt på en dommeravgjørelse som nesten sendte Brann i ledelsen.

  Dommeren ga den tidligere Brann-spilleren hans andre gule kort for dagen, denne gangen for munnbruk. Med det var hjemmelaget en mann mindre på banen.

  Det utnyttet Brann og tidligere Aafk-spiller Niklas Castro, som sendte bortelaget i ledelsen etter 80 minutter.

  10 minutter senere satte Ulrik Mathisen punktum for kampen med Branns tredje mål.

  Det endte 3–1 i Ålesund, og hjemmelaget beholder plassen som tabelljumbo.

  Kristoffer Barmen får rødt kort av dommer Marius Hansen Grøtta under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Brann på Color Line Stadion.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Tilskuer siktet for Hillsborough-harselering

  En tilskuer er siktet etter å ha hatt på seg en støtende drakt som refererte til Hillsborough-tragedien i 1989 under FA-cupfinalen mellom Manchester United og Manchester City lørdag. Det melder NTB.

  På drakten sto tallet 97 og teksten «ikke nok». 97 er antall mennesker som døde som følge av tragedien under semifinalen i FA-cupen mellom Nottingham Forest og Liverpool for 34 år siden.

  Bildet av drakten har blitt flittig delt i sosiale medier, og lørdag kveld opplyste London-politiet at mannen var anholdt for å ha «forstyrret den offentlige orden».

  Søndag er mannen siktet for å «vise truende eller fornærmende skrift som kan oppfattes som trakassering», ifølge BBC. Han må møte i retten mandag

  FA cup finalen juni 2023
  Foto: AP