VIF kutter 20 millioner før neste sesong

OSLO(NRK.no): Vålerenga har lagt en stram plan for hvordan de skal komme seg ut av den dype økonomiske krisen. Arbeidet starter med kostnadskutt på 20 millioner kroner.

Vålerenga tvinges til å kutte kraftig i økonomien neste år for å unngå konkurs. Fotballklubben har hatt en inntektssvikt på rundt 15 millioner kroner.

VIDEO: Vålerengas styreleder Åge Petter Christiansen snakker ut om den økonomiske situasjonen i Oslo-klubben. Reporter: Hans Henrik Løken.

Torsdag kom den dystre meldingen fra Vålerenga-ledelsen: Klubben sliter i alvorlig økonomisk motvind, og blir nødt til å gjøre betydelige kutt for å redde klubben ut av gjørma i 2014.

Kjetil Rekdal

Vålerenga sliter med kraftig underskudd. Inntektssvikten skyldes svake resultater, mener styreleder Åge Petter Christiansen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Overfor NRK.no utdyper Vålerengas styreleder, Åge Petter Christiansen, detaljene i kuttene.

Minker budsjettet

– Vi har planlagt kutt på 10 millioner kroner på aktivitetssiden og skal gjøre et nytt kutt på 10 millioner kroner. Vi håper å kunne styre dette mot et budsjett på cirka 100 millioner kroner for neste sesong, avslører Christiansen.

NRK møtte VIF-lederen i Oslo torsdag kveld. Christiansen har sittet i møter med resten av VIF-ledelsen gjennom dagen for å pønske ut en plan for hvordan de skal løse den alvorlige inntektssvikten.

I en pressemelding skriver klubben at inntektene har sunket med 15 millioner kroner i 2013.

– Fotballøkonomien i Norge er i en kritisk situasjon, og det rammer også Vålerenga. Vi må gjøre de kuttene som er nødvendig for å gi oss et realistisk og bærekraftig budsjett for 2014-sesongen, sier Christiansen.

Skylder på resultatene

Styrelederen peker på flere faktorer til hvorfor inntektene har uteblitt.

– Det er færre som kommer på kampene, det er færre som har lyst til å være med å støtte klubben som sponsor, og når vi plasserer oss på nederste halvdel av tabellen får vi også en mindre andel av TV-avtalen, oppsummerer Christiansen.

Det var Dagbladet som først omtalte saken. Ifølge avisen er klubben på konkursens rand, og tabloiden hevder å ha kilder på at klubben er i en «superdramatisk» situasjon.

– Dagbladet hevder å ha kilder på at dere er på konkursens rand. Er dere det?

– Det får du spørre Dagbladet om, sier Christiansen, uten å ville utdype noe mer.

– Hvor stor er faren for konkurs?

– Det er det vi jobber for å unngå, så jeg kan ikke angi størrelsen på faren. Vi vet at hvis vi ikke gjør noe nå, blir faren for konkurs stor. I øyeblikket opplever vi at prosessene vi har satt i gang sender oss på riktig kurs, sier Christiansen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kjetil Rekdal

SVAKE RESULTATER: De ble tippet å kjempe i medaljekampen, men Kjetil Rekdal ledet Vålerenga til 11. plass i eliteserien i 2013-sesongen.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Ambisjonsnivået synker

De kraftige kuttene vil få følger for bredden i Kjetil Rekdals spillerstall.

– Vi må satse mer på norske unge talenter, som har lyst til å spille god fotball. Vi kommer ikke til å satse på dyre innkjøp eller stjernekjøp. Vi må satse på våre egne, sier Christiansen.

– Så dere ser dere nødt til å senke de sportslige ambisjonene?

– Det sier seg selv at vi må. Det blir ikke aktuelt å hente dyre spillere før neste sesong. Men det betyr ikke at de sportslige ambisjonene er mindre hos en 18-19-åring enn en 28-29-åring. Begge ønsker like mye å spille god fotball, sier Christiansen.

– Vi tror vi skal klare å bygge et slagkraftig lag, bedyrer Christiansen.

Vil ikke utdype

Dagbladet hevder videre at det er de antatt beste spillerne i klubben som får lide for kuttene. Tabloidavisen hevder blant annet at Kristofer Hæstad og André Muris høye lønninger har gitt klubben problemer.

Styreleder Christiansen ønsker ikke å uttale seg om enkeltspillere.

– Vi håper på å leve i 100 år til, sier Christiansen, og referer til klubbens hundreårsjubileum i år.

Les også: NRKs analyse: – Fotballønningene i Norge synker

– Fotballøkonomien er en risikoøkonomi. Den er knyttet til gode sportslige resultater, og når det ikke skjer blir situasjonen kritisk. Nå prøver vi å legge et budsjett som også vil tåle om det går dårlig sportslig, sier Christiansen.

* Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra VIF-trener Kjetil Rekdal.

Vålerenga-spillere

I KNESTÅENDE: Vålerenga vil ikke ha anledning til å hente dyre stjernespillere foran neste sesong. Her jubler spillerne etter 2-0-seieren mot Sogndal i siste serierunde.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.