NRK Meny
Normal

Kun de rikeste vinner

Kan lille Porto noen gang vinne mesterligaen igjen?

Manchester United feirer seieren i klubb-VM

Manchester United feirer seieren i klubb-VM. Verdens mest verdifulle lag ble også verdens beste i 2008.

Foto: Itsuo Inouye / AP

Tallene taler mot lag som ikke spiller i Premier League, Primera Division eller Serie A.

Siden småklubben Porto tok gull i 2004 har ingen lag som ikke er blant de ti rikeste gått til topps i Europas gjeveste turnering.

- Money rules, konkluderer professor Harry Arne Solberg ved Trondheim Økonomiske Høgskole.

Fem lag over en milliard

Businessmagasinet Forbes ranker hvert år verdens rikeste fotballklubber.

I år er de 25 mest velholdne lagene verdt 3,8 milliarder kroner i snitt. Fem lag prises til over en milliard dollar, vel 6,3 milliarder kroner (Manchester United, Real Madrid, Arsenal, Bayern München og Liverpool).

Årets mesterligafinale spilles mellom verdens rikeste klubb gjennom en årrekke (Manchester United) og den syvende rikeste, Barcelona.

De siste fire årene har det kun vært en klubb utenom de ti rikeste som har nådd semifinalene. Unntaket er tapende finalist Liverpool i 2007.

United klart rikest

Porto var ikke engang blant de 20 rikeste klubbene da José Mourinho ledet portugiserne til triumf.

Alex Ferguson og Manchester United

Alex Ferguson og Manchester United etter triumfen i mesterliga-finalen i 2008.

Foto: EDDIE KEOGH / REUTERS

Manchester United har vært ranket som den rikeste klubben siden Forbes begynte med listen sin i 2004. Sir Alex Fergusons menn nådd finalen to år på rad, og året før spilte United semifinale.

- Vi kommer nok til å se større konsentrasjon fremover, og de siste årene har engelske klubber blitt veldig suverene. Hvis man ser 15 år tilbake var det mer vanlig med lag fra mellomstore ligaer som hevdet seg, kommenterer Solberg.

Skjer neppe igjen

De tre siste årene har engelske klubber kapret tre av fire semifinaleplasser hvert eneste år. For 14 år siden slo lille Ajax mektige AC Milan og tok mesterligagullet til Amsterdam. Et par år etter danket Rosenborg ut Milano-laget og tok seg sensasjonelt til kvartfinalen.

Ti år tidligere gikk IFK Göteborg til topps i UEFA-cupen.

- Å nå gruppespillet i mesterligaen er nok hva norske klubber kan håpe på. Vi ser neppe nordiske lag i noen av europacup-finalene igjen, sier professor Harry Arne Solberg.

PS: Ifølge engelske medier sliter Manchester United-systemet med å betjene en gjeld på rundt syv milliarder kroner. Eierne, Glazer-familien, er helt avhengig av sportslig suksess for å få hjulene til å gå rundt.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.