NRK Meny
Normal

Kroatia stjal poeng fra Italia

Akkurat da Italia så ut til å ha kampen i sin hule hånd og kontrollere inn til en avgjørende seier over Kroatia, satte Mario Mandzjukic inn utlikningen til 1–1 ut av ingenting.

Mario Mandzukic

Her utligner Mario Mandzukic for Kroatia.

Foto: BARTOSZ JANKOWSKI / Reuters

Dermed er det vidåpent også i denne gruppa. Både Italia og Kroatia må ta poeng i siste runde for å ha en rimelig sjanse til å gå videre i gruppe C.

– Dette er helt klart en fordel for Spania, sa Bård Tufte Johansen i NRKs studio. Han sikter til at Spania er favoritt mot Irland seinere i kveld, og spanjolene skal møte Kroatia i siste gruppekamp.

– Italia bar preg av at de red på sin ledelse fra første omgang. Etter at Mario Balotelli gikk ut, klarte ikke Italia å skape stort. Det var de også fornøyd med, men det straffet seg, sa Tom Nordlie i NRKs studio.

Balotelli ble byttet ut etter 70 minutter. To minutter etterpå utliknet Kroatia.

Ivan Strinic la inn, Mandzukic tok ballen ned med et perfekt mottak og dundret den i stanga og inn. Dermed stod det 1–1 snaut 20 minutter før slutt.

Da ble det igjen liv i kampen, som i andre omgang så ut til å sovne inn etter en hendelsesrik og Italia-dominert førsteomgang.

Og de tilreisende kroatene på tribunene feiret med å kaste bengalske lys og røykgaranter ut på banen. Det liker nok ikke UEFA. (Artikkelen fortsetter under bildet).

Fakler på banen

Kroatene på tribunen feiret med å kaste fakler og røykgranater på banen

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Det ga også kroatene litt ekstra krefter i de siste minuttene. Og Italia klarte aldri å omstille seg fra den defensive tankegangen da hadde hatt i det meste av andre omgang, da de prøvde å sikre ledelsen. Det straffet seg.

– Vi hadde mange gode sjanser før pause, og skulle gjort det bedre. Vi er ikke kalde nok når det gjelder. Men vi er fortsatt i live, og skal slåss helt til slutt, sa en skuffet italienske landslagssjef Cesare Prandelli. Hans lag står med to poeng foran møtet med Irland i siste kamp.

Praktfullt ledermål – eller ...?

Italias ledermål seks minutter før pause var en perle av et frispark fra Andrea Pirlo. Fra 17–18 meter plasserte han ballen helt ute ved keepers høyre stolpe.

Ekspertene i NRKs studio var ikke helt enige om det var et praktfullt frispark eller noe som minnet om en keepertabbe.

– Dette har vi sett så mange ganger fra Pirlo i Serie A i Milan og Juventus. I dag gjør han det igjen. Da ville ikke jeg har vært keeper, sa fotballekspert Ola Andersson i NRKs EM-studio.

– Men hadde jeg vært kroatisk trener, hadde jeg bedt målvakten å skjerpe seg, la han til.

– Bra frispark, men det skal være mulig å ta. Keeperen er for langt unna, sa Tom Nordlie.

Uansett var det det første målet direkte fra frispark i et EM-sluttspill siden 2004.

Italiensk før pause

Italia var klart best i første omgang. De skepte mest i starten, og etter at de hadde sluppet Kroatia inn i matchen midtveis, skapte de sjanse på sjanse i omgangens siste ti minutter.

Rett før scoringen hadde Kroatias keeper Stipe Pletikosa en fabelaktig dobbeltredning på to gigantsjanser av Claudio Marchisio.

Etter pause bar Italia preg av å spille "typisk italiensk": Å ri på ledelsen og satse på overganger. Allerede før timen var spilt pekte dommer Howard Webb på klokka for å vise italienerne at han fulgte med.

– Det ser ut til at italienerne spekulerer i å lage frispark. Da går tiden, og det er det de som tjener på, sa Egil Drillo Olsen, ekspertkommentator i NRK han også.

Men det var før Kroatia slo tilbake og scoret. Da maktet de ikke å gå tilbake til offensiven fra før pause.

Italias urokråke Mario Balotelli gjorde mye vakkert, men også en hel del rart. Han ble – som i kampen mot Spania – byttet ut uten tellende resultater. Det var han synlig skuffet over.

– Det hadde han grunn til. Italia mistet mye av trykket da Balotellig gikk ut, sa Nordlie.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.