NRK Meny
Normal

Krever unnskyldning

Atle Roar Håland i Start krever at Peter Ijeh kommer med en uforbeholden unnskyldning for påstandene om rasistiske uttalelser. Hvis ikke, vil Håland gå til retten

Starts Atle Roar Håland (t.v.) i duell med Peter Ijeh søndag.
Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Sportsdirektør i Viking Egil Østenstad sa tidligere i dag at Peter Ijeh ikke mener at Atle Roar Håland kom med rasistiske utrop.

Ijeh reagerer kun på Kristofer Hæstad og ingen andre, sa Østenstad til Aftenbladet.

Håland vil likevel krev at Ijeh kommer med en uforbeholden unnskyldning for påstandene om rasistiske uttalelser. Hvis ikke, vil Håland gå til retten.

Selv om Ijeh tidligere i dag har sagt at han trekker tilbake påstandene om Håland, så vil han ha en unnskyldning. Han mener at han ikke kan ha denne påstanden hengende ved seg.

- Jeg har sett på tape at han beskylder meg for å ha kommet med rasistiske beskyldninger og det må fjernes fra mitt navn, sa Alf Roar Håland til NRK.

Fraråder rettsak

Injurieadvokaten Per Danielsen fraråder at Hæstad og Håland å gå til rettsak mot Peter Ijeh etter rasismeanklagene, men han forstår at startspillerne føler seg maktesløs i saken.

- Jeg forstår veldig godt at han reagerer skarpt på å bli beskyldt for å ha opptrådt rasistisk og nesten dermed straffbart. Det behøver man åpenbart ikke å finne seg i, sier Danielsen til NRK. Jeg har notert meg med en viss interesse at Ijeh har vært litt vag med hensyn til hva han selv påstår skal være blitt sagt. 

Kan noen av de to har gjort noe straffbart? 

Hvis det er riktig som Ijeh har antydet at Hæstad har opptrådt rasistisk, så er det i prinsippet muligens en straffbar handling, ja, sier Danielsen.

Og hvis Hæstad, som sier han ikke har sagt dette, blir beskyldt for å ha kommet med en rasistisk ytring - er beskyldnigen i seg selv straffbar?

- Ja, i prinsippet er det også en mulighet for at det kan ansees som straffbart. Å bli beskyldt for å opptre straffbart er en ærekrenkende beskyldning. Men umiddelbart synes det som om de bør tenke seg om på begge sider, og at Ijeh forklarer seg litt nærmere før det ender en et basketak i retten, råder Danielsen.

Fotballforbundet vil ha svar

NFF har gitt Kristoffer Hæstad og Peter Ijeh frist til fredag med å uttale seg om rasismesaken. Det opplyser Norges Fotballforbund i en pressemelding. 

Etter at de to har uttalt seg vil NFF vurdere bevissituasjonen og avgjøre om det er grunnlag for å gå videre med saken. Skulle forbundet finne at det er grunnlag for det så blir saken oversendt NFFs doms- og sanksjonsutvalg.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.