Hopp til innhold

Krever at Stabæk rydder opp

To styremedlemmer og sportslig leder i Stabæk er også aksjonærer i investorgruppen som har salgsrettighetene til klubbens spillere. - Rydd opp, sier Norges Fotballforbund.

Inge Andre Olsen

- Hvis noen har problemer med min rolle, har ikke jeg noen problemer med å kvitte meg med min aksjepost, sier Stabæks sportslige leder Inge Andre Olsen

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

- Vi er kjent med at enkeltpersoner sitter på aksjeposter i investeringsselskaper samtidig som de har verv. Det er en kombinasjon som ikke er lovlig etter våre regler, og det har vi presisert overfor Stabæk, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund til NRK.

Investorgruppen Spiller AS har kjøpt salgsrettighetene til hele spillergruppa i Stabæk Fotball for 9,75 millioner kroner. Dette er en rolleblanding som ikke er lovlig, ifølge både Norges Fotballforbunds og FIFAs lover.

På begge sider av bordet

Men styremedlemmene Einar Schultz - som også er visepresident i NFF - og Herlog Berge, sammen med sportslig leder Inge Andre Olsen, har mindre aksjeposter i Spiller AS.

Det betyr at disse er med på å bestemme både hvem som skal selges, og aksjonærer i det selskapet som mottar pengene ved et salg.

Veigar Pall Gunnarsson og Henning Hauger

Stabæk-profilene Veigar Pall Gunnarsson og Henning Hauger er solgt fra klubben i sommer

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Stabæk har solgt spillere for flere millioner i sommer. Pengene fra salgene av Henning Hauger til Hannover og Veigar Pall Gunnarsson til Vålerenga gikk direkte til investeringsgruppas konto, og ikke til Stabæk Fotball, skriver nettstedet josimar.no .

Dette er ulovlig, ifølge FIFA-reglene.

- Hva er problemet med det?

- Stabæk viser forståelse

- Stikkordet er å unngå rolleblanding. Hvis du er investor i en klubb, ligger det begrensinger i hvordan du på andre måter kan være med på å påvirke beslutninger, sier Graff.

Han sier at han oplever at Stabæk har en forståelse av regelverket, og at de vil ta konsekvensene av det og gjøre de endringene som må til.

For selskapet Spiller AS må regnes som investor, og reglene må følges ut fra det, mener NFFs informasjonssjef.

- Vi er kjent med at noen har rollekombinasjoner som ikke er heldige i forhold til våre regler. Det har vi påpekt, sier Graff.

- Ville hjelpe klubben

Einar Schultz

Einar Schultz har også dobbelrolle i Stabæk Fotball og Spiller AS. Han er i tillegg visepresident i Norges Fotballforbund

Foto: stabak.no

Inge Andre Olsen er Stabæks sportssjef, og som sådan den som har siste ord i vurderingen av spillersalg. Hans eierandel i Spiller AS er rundt to prosent.

- Jeg gjorde ikke dette for å tjene penger, jeg gjorde det for å hjelpe klubben i en vanskelig tid, sier Olsen til NRK.

- Hvis noen har problemer med min rolle, har ikke jeg noen problemer med å kvitte meg med min aksjepost, sier Olsen til NRK.

Sportslig utvalg bestemmer

- Er det ikke litt problematisk at du som sportslig administrativ leder og dermed øverste sjef for kjøp og salg av spillere, også er i medeier i et selskap som tjener på spillersalg?

- Da må man se på hvilke selskaper og strukturer som foreligger. Kjøp og salg blir avgjort av sportslig utvalg der klubben har fire medlemmer og AS-et tre. Det har aldri tidligere vært reagert på at man ikke ivaretar klubbens interesser.

- Burde ikke klubben vært klar over dette?

- Vi har vært helt åpne inn mot NFF når det gjelder avtaleverk, sier Olsen.

Fotball

  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

    Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

    Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

    Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

    (©NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • KFUM Oslo sikret klubbens første eliteserieseier

    Etter to uavgjort og ett tap vant KFUM Oslo sin første eliteseriekamp søndag. To mål før pause sørget for 2-0-seier over Sarpsborg på bortebane.

    Oslo-laget var effektivt før hvilen, og Johannes Nuñez og Petter Nosa Dahl ordnet 2–0. Sarpsborg ledet an i andreomgangen, men greide ikke å forhindre at poengene ble med tilbake til hovedstaden.

    Eliteserien i fotball 2024: Sarpsborg 08 - KFUM Oslo
    Foto: Christoffer Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden