Krever at Stabæk rydder opp

To styremedlemmer og sportslig leder i Stabæk er også aksjonærer i investorgruppen som har salgsrettighetene til klubbens spillere. - Rydd opp, sier Norges Fotballforbund.

Inge Andre Olsen

- Hvis noen har problemer med min rolle, har ikke jeg noen problemer med å kvitte meg med min aksjepost, sier Stabæks sportslige leder Inge Andre Olsen

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

- Vi er kjent med at enkeltpersoner sitter på aksjeposter i investeringsselskaper samtidig som de har verv. Det er en kombinasjon som ikke er lovlig etter våre regler, og det har vi presisert overfor Stabæk, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund til NRK.

Investorgruppen Spiller AS har kjøpt salgsrettighetene til hele spillergruppa i Stabæk Fotball for 9,75 millioner kroner. Dette er en rolleblanding som ikke er lovlig, ifølge både Norges Fotballforbunds og FIFAs lover.

På begge sider av bordet

Men styremedlemmene Einar Schultz - som også er visepresident i NFF - og Herlog Berge, sammen med sportslig leder Inge Andre Olsen, har mindre aksjeposter i Spiller AS.

Det betyr at disse er med på å bestemme både hvem som skal selges, og aksjonærer i det selskapet som mottar pengene ved et salg.

Veigar Pall Gunnarsson og Henning Hauger

Stabæk-profilene Veigar Pall Gunnarsson og Henning Hauger er solgt fra klubben i sommer

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Stabæk har solgt spillere for flere millioner i sommer. Pengene fra salgene av Henning Hauger til Hannover og Veigar Pall Gunnarsson til Vålerenga gikk direkte til investeringsgruppas konto, og ikke til Stabæk Fotball, skriver nettstedet josimar.no .

Dette er ulovlig, ifølge FIFA-reglene.

- Hva er problemet med det?

- Stabæk viser forståelse

- Stikkordet er å unngå rolleblanding. Hvis du er investor i en klubb, ligger det begrensinger i hvordan du på andre måter kan være med på å påvirke beslutninger, sier Graff.

Han sier at han oplever at Stabæk har en forståelse av regelverket, og at de vil ta konsekvensene av det og gjøre de endringene som må til.

For selskapet Spiller AS må regnes som investor, og reglene må følges ut fra det, mener NFFs informasjonssjef.

- Vi er kjent med at noen har rollekombinasjoner som ikke er heldige i forhold til våre regler. Det har vi påpekt, sier Graff.

- Ville hjelpe klubben

Einar Schultz

Einar Schultz har også dobbelrolle i Stabæk Fotball og Spiller AS. Han er i tillegg visepresident i Norges Fotballforbund

Foto: stabak.no

Inge Andre Olsen er Stabæks sportssjef, og som sådan den som har siste ord i vurderingen av spillersalg. Hans eierandel i Spiller AS er rundt to prosent.

- Jeg gjorde ikke dette for å tjene penger, jeg gjorde det for å hjelpe klubben i en vanskelig tid, sier Olsen til NRK.

- Hvis noen har problemer med min rolle, har ikke jeg noen problemer med å kvitte meg med min aksjepost, sier Olsen til NRK.

Sportslig utvalg bestemmer

- Er det ikke litt problematisk at du som sportslig administrativ leder og dermed øverste sjef for kjøp og salg av spillere, også er i medeier i et selskap som tjener på spillersalg?

- Da må man se på hvilke selskaper og strukturer som foreligger. Kjøp og salg blir avgjort av sportslig utvalg der klubben har fire medlemmer og AS-et tre. Det har aldri tidligere vært reagert på at man ikke ivaretar klubbens interesser.

- Burde ikke klubben vært klar over dette?

- Vi har vært helt åpne inn mot NFF når det gjelder avtaleverk, sier Olsen.

Fotballnyheter