– FIFA tenker ikke på sport, men makt og penger

AARHUS/OSLO (NRK.no): Mark Pieth står i bresjen for granskningen av FIFA, og hans erfaringer er krystallklare: Lederne tenker mer på makt og penger enn fotballens beste.

Rieth

Mark Pieth (t.v.) feller en nådeløs dom over de demokratiske prosessene i FIFA. President Sepp Blatter ønsket selv en granskning av organisasjonen, og nå får han noen av svarene.

Foto: Walter Bieri/Fabrice Coffrini / Ap/Afp

Gregorio

FIFAs kommunikasjonssjef Walter de Gregorio svarte på kritikken fra talerstolen i Aarhus.

Foto: playthegame.org / Skjermdump

Pieth er leder i FIFAs uavhengige komité, som i 2011 fikk i oppdrag av president Sepp Blatter å granske organisasjonen.

FIFA har nemlig fått en rekke korrupsjonsanklager mot seg siden Qatar og Russland ble tildelt VM i 2010.

Onsdag møtte Pieth både journalister og eksperter under sportskonferansen «Play the Game» til debatt om demokrati - eller snarere mangel på demokrati - i sportens verden.

NRK.no var til stede blant pressekorpset i Danmark som først lyttet til et foredrag av Pieth.

– Tenker kun på makt og penger

Her tok han et nådeløst oppgjør med fotballens aller mektigste organ, som han beskriver som en lukket bedrift.

– Virkeligheten er at alle vertsnasjoner (av VM i fotball, journ.anm.) tror at sportsmyndigheter er et privat forhold. Det er et stort problem. Og jeg må være ærlig med dere: Vi arver alle problemer og utfordringer du finner i resten av verden når det kommer til korrupsjon, sier Pieth, og fortsetter:

– Vi er i et område hvor de som jobber i organene ikke tenker på sport, men makt og penger. Jeg var kanskje naiv da jeg startet med dette, men de er veldig ærlige om akkurat det.

Møter motgang

Pieth og komiteen har som hovedmål å forbedre de demokratiske prosessene i FIFA. Han vil endre både strukturen og kulturen for å dele makten på flere hender.

Men, som han selv sier, møter komiteen motstand fra både FIFA og fotballnasjoner. Alexandra Wrage, et tidligere medlem i komiteen, trakk seg i protest i april etter det hun mente var manglende fremskritt.

– Du trenger ikke resie langt for å se det. I Sør-Europa har du fantastiske fotballnasjoner, men de er ikke så entusiastisk med denne reformen. De vil gjerne dumpe den så raskt som mulig, hevder Pieth.

Pieth har lang erfaring med antikorrupsjonsarbeid. Etter to år med FIFA under lupen, mener sveitseren at han står overfor enorme utfordringer.

Han ønsker også at sponsorene, som er store finansielle støttespillere til FIFA under mesterskap, engasjerer seg i problematikken.

– Det er en trist historie at sponsorene ikke tar tak. Vi så for første gang under Prøve-VM i Brasil at fordelen med et slikt arrangement kan forandre seg til en ulempe. Når du blir assosiert med uro hver dag, blir det negativt. Mitt forslag til sponsorene er å ta dette veldig alvorlig, sier Pieth.

– Vi må forbedre oss

FIFA sendte kommunikasjonssjef Walter de Gregorio til Danmark for å svare på kritikken fra Pieth.

Etter å ha åpnet med å hevde at FIFA har sett en forbedring lenge før 2011, kom det en tidlig innrømmelse: «Vi må forbedre oss».

– Denne reformen kommer etter tildelingen av VM til Russland og Qatar. Det var en stor tabbe, sier de Gregorio.

– Derfor har vi allerede flyttet makten til å tildele mesterskap til kongressen, som har 209 medlemmer. Du kan si at det fortsatt er få medlemmer, men jeg synes det er et viktig steg, fortsetter han.

De Gregorio mener problemet først og fremst kan fjernes ved å endre mentaliteten og kulturen i organisasjonen.

Han mener også at årsaken bak ukulturen ligger i FIFAs voldsomme vekst på midten av 1990-tallet.

– FIFAs største problem er at det var en organisasjon helt uten makt og penger i begynnelsen. Plutselig kom de lukrative TV-rettighetene på midten av 90-tallet, og vi vokste oss utrolig store på utrolig kort tid. Suksessen var så rask at strukturen hang etter. Det er nok et problem for alle bedrifter som opplever stor suksess på kort tid. Vi må forandre strukturen til det FIFA virkelig er i dag: En global aktør, sier de Gregorio.

– Betaler ikke så mye skatt som vi bør

FIFA, som har sete i Sveits, måtte også svare på anklager om skatteunndragelse. Pieth mener FIFA vil forlate Sveits så fort organisasjonen er nødt til å betale skatt.

– Det er ikke riktig. Vi betaler 70 millioner sveitsiske franc (460 millioner kroner) i året. Det er ikke så mye som vi bør, men i det minste betaler vi. Og skatt er ikke grunnen til at vi er i Sveits. Det handler om stabiliteten i landet, infrastruktur og landets beliggenhet. Det er mange grunner til at vi er her, sier de Gregorio.

Roger Pielke, professor ved Universitetet i Colorado, var også til stede ved debatten i Aarhus.

Han mener FIFA ikke holder mål som en demokratisk institusjon.

– Du kan se på FA (Det engelske fotballforbundet) eller USADA (Det amerikanske antidopingbyrået). Det finnes mange eksempler hvor det er mer åpenhet. Men hvis FIFA ikke lever opp til disse organisasjonene, har de virkelig et problem, sier Pielke.

– Å ta til seg demokratiske prosesser er jo også i interesse for FIFA. Det er åpenbart at det vil styrke organisasjonen, legger han til.

Utgangspunktet for Mark Pieths foredrag var å gjøre rede for hvor langt den pågående reformen har kommet.

Han mener at uansett hva som blir endret i FIFA, må den ha en struktur som tåler forandringen.

– Reformen er i gang, men ikke i den farten vi ønsker, sier Pieth.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Ny dato for rival-oppgjeret

  Kampen mellom Manchester United og Liverpool blir spelt 13. mai klokka 21.15, det stadfestar Manchester United på sine heimesider. Kampen skulle eigentleg blitt spelt sist sundag, men Manchester United-supporterane sine store protestar mot Glazer-familien, eigarane av Manchester United, gjorde at kampen blei avlyst.

  FILE PHOTO: Manchester United fans protest against their owners before the Manchester United v Liverpool Premier League match
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Junker debuterte med scoring

  Kasper Junker sendte Urawa Red Diamonds i ledelsen da han debuterte med 3-3 i cupkampen mot Kashiwa Reysol i japansk fotball onsdag.

  En drøy måned er gått siden fjorårets toppscorer i Eliteserien forlot Bodø/Glimt og skrev under for det japanske topplaget.

  Åtte minutter var spilt da han ble frispilt med en stikker på venstresiden av vertenes felt og sendte ballen ned i lengste hjørne.

  Kasper Junker Jubler
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Dana Cup er avlyst

  Fotballturneringen Dana Cup i Danmark avlyses på grunn av koronasituasjonen. Storturneringen samler normalt rundt 20.000 unge fotballspillere hver sommer.

  Turneringen skulle vært arrangert i slutten av juli, uken før Norway Cup i Oslo. En begrenset utgave av Norway Cup, uten internasjonale lag, skal etter planen fremdeles spilles fra 31. juli til 7. august.

  Barn på fotballtrening
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB