Her er "landslaget for arbeidsledige"

Fredag får kontraktsløse fotballspillere sjansen til å sikre seg jobb under en landslagsturnering for arbeidsledige i Valhall.

"Landslaget for arbeidsledige"

Christoffer Midbøe Lunde, Robin Viksskjold, Jan Are Klaussen, Aidin Sohrabi, Arnar Førsund, Christian Smerud, Prince Mambouana, Eidjer Freid, Kristian Strandhagen, Endre Fotland Knutsen, Yanly Ayala Leiva, Stephane Yao Yao, Simen Melhus, Jonathan Rinne, Jimi Akinyeni og Daniel Moen Hansen. Trenere er Stig Inge Bjørnebye og Vidar Riseth.

Foto: NISO

Joachim Walltin

Joachim Walltin er forbundsleder i NISO.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det er tøffe tider også for en del fotballspillere. Mange klubber slanker spillerstallene for å stabilisere økonomien, og taperne blir ikke nødvendigvis stjernespillerne. Det er de litt mindre kjente spillerne som mister levebrødet.

Fredag får de sjansen til å bevise at de er gode nok til å fortsette fotballkarrieren. Da arrangerer Norges Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) landslagsturnering for kontraktsløse spillere.

Over halvparten kan få kontrakt

Spillere fra Norge, Sverige, Finland og Irland deltar i turneringen. Joachim Walltin, forbundsleder i NISO, tror spillerne har gode sjanser for å få kontrakt.

- Det har vist seg fra tilsvarende turneringer på sommeren i Amsterdam eller Frankrike at godt over halvparten av spillerne har fått kontrakt på enten tilsvarende nivå de har spilt på tidligere eller bedre. Hvis vi oppnår slike tall her, så er det veldig bra, sier Walltin til NRK.

Den internasjonale spillerorganisasjonen arrangerer en lignende turnering hver sommer. Da samles spillere fra hele Europa for å kjempe om proffkontrakter.

Det norske laget består av spillere med erfaring fra eliteserien eller 1. divisjon. Turneringen er åpen for trenere, klubbledere og agenter, og NISO deler ut en informasjon om alle spillernes alder, tidligere nivå og mer.

Se informasjonsbladet om spillerne her!

Konkursrammet

Endre Fotland Knudsen mistet jobben da Lyn ble slått konkurs. Etter fire år som toppspiller stod han plutselig uten jobb.

Flere av de gamle lagkameratene i Lyn har også forsøkt seg, og en annen har kommet med i 16-mannstroppen som skal spille turneringen. Nå håper de på å slå til skikkelig under turneringen.

- Hvis jeg gjør det bra, er det et veldig stort pluss. Da kan du fort havne i en av de to øverste ligaene. Man har egentlig ingenting å tape her, sier Knudsen til NRK.

Endre Fotland Knudsen og Odion Ighalo

Endre Fotland Knutsen under glansdagene i Lyn. Han er fortsatt bare 22 år gammel, men står uten kontrakt.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Om han ikke får kontrakt i løpet av turneringen, er plan B å fortsette å prøve å få tilbud om prøvespill. Knudsen kommer til å gjøre alt for å få fortsette å spille fotball.

- Det ville blitt rart å gjøre noe annet. Jeg har vært fotballspiller de siste fire årene, sier Knudsen.

- Mange gode spillere her

Vidar Riseth

Vidar Riseth sier det kan være tøft for fotballspillere å plutselig stå uten jobb.

Foto: Torgersrud, Marius / SCANPIX

Vidar Riseth har trent de norske spillerne sammen med Stig Inge Bjørnebye. Den tidligere utenlandsproffen mener det er mye å hente for klubber på de øverste nivåene i Norge.

- Vi har hatt dem her hele uka, og her er det mange gode spillere. De kan både spille eliteserie og 1. divisjon. Det ville overraske meg mye om en del av disse spillerne ikke havner i de to øverste ligaene, sier Riseth til NRK.

- Hvor hardt er det å være arbeidsledig spiller?

- Det er klart det er tøft, spesielt når du har spilt på toppnivå hele karrieren, og plutselig står uten kontrakt. Du lever jo av fotballen, og plutselig stopper lønningsposen å komme. Det er akkurat som for en vanlig arbeidstager, det blir tøffe dager, sier Riseth.

Fotballnyheter