NRK Meny
Normal

Spørsmålene Guardiola må finne svar på

KOMMENTAR: Med Mario Götze og Pep Guardiola klare for et allerede ustoppelig lag, er Bayern München blant sommerens mest interessante prosjekter.

Pep Guardiola

Pep Guardiola overtar verdens beste fotballag. Det blir sommerens mest spennende fotballprosjekt.

Foto: Manuel Queimadelos Alonso / Getty Images

Det er vanskelig å huske et mer komplisert og spennende trenerskifte enn Guardiolas ankomst til München.

Da overgangen ble annonsert i januar, lurte de fleste på om noen i det hele tatt ville kunne slå de tyske mesterne neste sesong. Det spørsmålet kan bli besvart allerede i kveldens mesterligafinale mot Borussia Dortmund.

Følg mesterligafinalen: Borussia Dortmund - Bayern München fra kl 20.45

Analyserer man situasjonen nærmere, finner man likevel en rekke detaljerte problemstillinger som Guardiola må løse i løpet av sommeren – med hensyn til formasjoner, taktikk, stil, tempo, spilleroverganger og laguttak.

Mens vi venter på svarene, kan vi stille spørsmålene.

1. Hvilken formasjon vil Guardiola bruke?

Dette krever en lengre debatt, men hovedtrekkene er verdt å nevne. Vi vet fra Guardiolas tid i Barcelona at han foretrekker overtall i midtbaneleddet. (Lionel Messi droppet alltid ned til Andrés Iniesta, Xavi og Sergio Busquets for å skape en fire-mot-tre situasjon sentralt i banen).

Denne strategien var fundamental for Barças evne til å holde ballen lenge i laget. Det vil overraske stort om Guardiola ikke prøver noe lignende i Bayern. Derfor vil han sannsynligvis spille med én spiss.

Bakover har Guardiola tidligere eksperimentert med et tremannsforsvar. Ser man imidlertid på Bayerns sidebacker – Philipp Lahm og David Alaba – virker det meningsløst og ikke bruke en slik duo. Derfor blir firemannslinjen sannsynligvis å finne igjen. På flankene har Guardiola både Arjen Robben og Franck Ribéry til disposisjon – to spillere som er for gode til å spille ute av posisjon. Det laget vi da ender opp med har fire mann i forsvar, en spiss og to vinger. Realistisk sett blir det sannsynligvis en 4-3-3 eller 4-2-3-1.

2. I hvilken posisjon vil Götze spille?

Tysklands store yndling Mario Götze var Guardiolas førsteprioritet på overgangsmarkedet.

Den lille magikeren har fått kallenavnet «Den Tyske Messi» på grunn av sine kjappe bein, glimrende nærteknikk og lavt balansepunkt – og noen spekulerer i om Guardiola vil gjenprodusere sitt eget Barça-system ved å bruke ham i Messis eksakte posisjon. Götze spiller allerede som ving eller offensiv midtbane i Dortmund.

Om han flyttes opp som en uortodoks alenespiss, vil han i så fall droppe ned i midtbaneleddet for å drible seg gjennom midten fra dypere posisjoner. Han vil også kunne spille gjennombruddspasninger til Robben og Ribéry, som begge vil kutte inn tidlig fra kantene.

Om Guardiola velger å plassere Götze på kanten, vil det presse ut en av vingene. Det virker usannsynlig. Et mer relevant spørsmål – om Götze ikke spiller på topp – er hva som skjer om han brukes i sin naturlige posisjon like bak spissen.

3. Hvor vil Guardiola bruke Kroos?

Denne offensive midtbanerollen okkuperes allerede av den glimrende Toni Kroos – en spiller med sylskarp spilleforståelse, tungt skudd og en glitrende pasningsfot. Å sette ham ut ville være galskap; spesielt for Guardiola som har en svakhet for tekniske spillere.

Om Götze brukes i denne posisjonen, må Kroos finne en ny rolle.

Faktisk, til og med om Götze brukes som spiss, blir Kroos en hindring i sin nåværende posisjon. Poenget med Götze er å bruke ham i rommet mellom motstanderens midtbane og forsvar. Dette er rommet Kroos også liker å bruke.

For å unngå at begge jobber i samme område, vil Kroos muligens måtte flytte ned ved siden av Bastian Schweinsteiger sentralt på midtbanen. Denne duoen spilte sammen mot Chelsea i fjorårets mesterligafinale; en kombinasjon som fungerte godt til tross for resultatet. Men om dette skulle skje, kreves det fortsatt videre omrokeringer.

4. Kommer Martínez til å spille som midtstopper?

Javi Martínez er den nåværende midtbanepartneren til Schweinsteiger, og har hatt en glimrende sesong. Men om Kroos tar plassen hans neste år, kan spanjolen muligens spille som midtstopper. Martínez er sterk, mobil og robust.

Han spilte også midtstopper for Marcelo Bielsas Athletic Bilbao i fjor, og er vant med posisjonen til tross for at han opprinnelig er midtbanespiller. Guardiola er ikke fremmed for å bruke midtbanejern som forsvarere, etter å ha satt Javier Mascherano ned som stopper i Barcelona. En av de nåværende Bayern-stopperne er den 35 år gamle Daniel Van Buyten, en spiller Guardiola på ingen måte trenger å beholde. Å bruke Martínez der vil løse floken.

5. Hvorfor jager Bayern Lewandowski?

De tyske mesterne har blitt linket til Dortmunds polske stjernespiss Robert Lewandowski. Det er vanskelig å forstå. Overgangen vil blokkere en eventuell «Messi-rolle» for Götze, og om Götze brukes på midtbanen, har Bayern likevel tre gode spisser i Mario Gómez, Mario Mandžukić og Claudio Pizarro.

I likhet med Lewandowski er alle tre spisser som foretrekker å jobbe inne i boksen og score via headinger og instinktive avslutninger. Det å samle fire så like spillere i samme stall gir lite mening.

6. Vil Guardiola beholde Robben?

Arjen Robben har et stort talent og et enda større ego. Han har imidlertid jobbet hardt de siste månedene under Jupp Heynckes. I toppform er han blant Europas ypperste vinger – kanskje til og med den beste. Guardiola legger alltid vekt på tidlige avleveringer, kjapt pasningsspill og uselvisk oppførsel, og det spørs om Robben vil klare å tilpasse seg denne filosofien.

Om han ikke gjør det, blir det neste spørsmålet om Guardiola kan tilpasse sin filosofi til Robben. Hva som enn skjer, vil avgjørelsen om nederlenderens fremtid ha stor innvirkning på hvordan Guardiola løser den offensive spillerkabalen.

7. Hvilken stil vil Guardiola bruke?

Vi kjenner alle til Barcelonas spillestil under Guardiola: høyt press, stort ballinnehav og et lavt, kontrollerende tempo.

Bayern er allerede det laget i Europa med nest høyeste ballinnehav etter katalanerne. Dette gir Guardiola en solid plattform å utvikle sin filosofi på.

Treneren vil utvilsomt ta Bayern i samme retning som gamleklubben. Spørsmålet er simpelthen hvor langt han kommer til å ta det. Etter de siste fem årene er det vanskelig for oss fotballsupportere å forestille oss et annet lag en Barcelona dominere kamper i så stor grad. Vi må sannsynligvis omjustere oss til neste sesong.

Fotballnyheter