NRK Meny
Normal

Begge bør ta tre poeng i El Clásico

KOMMENTAR: Carlo Ancelotti har hatt en ujevn start i Real Madrid, men det er Barcelona-trener Gerardo Martino som har mest å bevise når rivalene møtes på Camp Nou i årets første El Clásico.

Ancelotti og Martino

Carlo Ancelotti (t.v.) og Gerardo Martino har hatt to svært ulike sesongåpninger. Men så har de heller ikke det samme utgangspunktet.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

Mens de seneste El Clásico-oppgjørene har bestått av to lag med veletablerte spillestiler, er lørdagens storkamp en test for nye prinsipper.

Carlo Ancelotti prøver å skape en estetisk seiersmaskin i Madrid, mens Gerardo Martino har innført en mer direkte spillestil i Barcelona. Begge har måttet tåle kritikk, men vet samtidig at en Clásico-seier vil stilne selv de mest høylytte røster.

Les også: Messi/Neymar mot Bale/Ronaldo

Ulike oppdrag

Selv om begge leder nye prosjekter, er dog utgangspunktene ulike. Ancelottis oppgave er å skape en spillestil som står i sterk kontrast til José Mourinhos kontringsbaserte filosofi. Martino har på sin side fordelen av å videreutvikle et velfungerende lag.

Han har vunnet de fleste kampene så langt, men kun storseiere kan for alvor rettferdiggjøre argentinerens endringer av en spillestil som har gitt klubben så mye suksess.

Og den prosessen bør begynne med tre poeng mot Madrid.

Følg kampen: Barcelona - Real Madrid fra kl 18.00

Ny oppskrift

Martinos hovedoppgave må nemlig være å forbedre svakhetene fra i fjor. Barça ønsket aldri å si adjø til Tito Vilanova, men om treneren ikke hadde måttet resignere i sommer på grunn av sykdom, ville de samme problemene fortsatt blitt prioritert.

De dreier seg hovedsakelig om svake resultater storkamper. Spesielt i El Clásico og mesterligakampene mot Bayern München ble laget funnet for lett å lese.

Martinos løsning har vært å forandre Guardiola-oppskriften. Stilen er nå mer direkte, tempoet er høyere og forsvarspillere prøver oppspill som sist ble sett da Rafael Márquez klinket diagonale lissepasninger mot Ronaldinho under Frank Rijkaard.

Hensikten er den samme som med Neymar-kjøpet: mer variasjon, større uforutsigbarhet.

På sitt beste har sluttproduktet vært spektakulært. Under 4-1 seieren mot Real Sociedad i september spilte Barça en fotball som lignet Guardiolas beste kamper. Tempoet kan imidlertid kreve mye av spillerne, og laget har tidvis mistet initiativet etter forrykende åpninger.

Mens det er vanskelig å rette kritikk mot Martino etter åtte seiere på ni ligakamper. Men Barça har allerede spilt to kamper mot Atlético Madrid i supercupen uten å vinne, og tok også kun ett poeng mot AC Milan på tirsdag. Hovedspørsmålet er da ennå ikke besvart. Martino trenger en storseier.

Romantiske aspirasjoner

Real Madrids rufsete sesongåpning har tidvis tydet på at El Clásico-oppgjøret er velegnet til nettopp det. Ancelotti har byttet mellom flere systemer, men har til gode å skape rytme og presisjon i angrepsspillet.

Mens Cristiano Ronaldo fortsetter å score, sliter laget med å åpne etablerte forsvar.

Savnet av Xabi Alonso, som er skadet, er enormt. Hjemmetapet mot byrivalen Atlético Madrid sent i september var stygt, men et par heldige borteseiere gjør at de hvitkledde kun er tre poeng unna tabelltoppen.

Ancelotti har ingen enkel oppgave. Forgjengeren Mourinho er en trener som på treningsfeltet gjenskaper spesifikke kampsituasjoner så grundig at spillesystemet etterhvert setter seg dypt inn i spillernes underbevissthet. Spesielt i Chelsea var en slik metodikk med på å skape en stil som ble beholdt lenge etter at Mourinho dro.

Ancelotti skal nå gjøre portugiserens kontringsspill om til en sprudlende champagnefotball som oppfyller de romantiske aspirasjonene til klubbpresident Florentino Pérez; en gjenskapelse av stilen til det originale Galácticos-laget under Vicente del Bosque.

Som Ancelotti og Pérez har sett, vil det neppe oppnås over natta.

Taktiske spørsmål

Madrid har dog forbedret seg i de seneste kampene. Mot Málaga i forrige ligakamp byttet Ancelotti til 4-3-3 og ble belønnet med 2-0 seier og lovende takter. Onsdagens mesterligaoppgjør mot Juventus overbeviste ingen, men igjen ble poengene værende i Madrid.

De taktiske trekkene vil som vanlig bli viktige i forkant av El Clásico. Mens Barça vil stille i sin 4-3-3 med Neymar på kant og Lionel Messi på topp, må Ancelotti ta en rekke avgjørelser.

Velger han formsvake Karim Benzema eller unggutten Álvaro Morata? Blir det 4-3-3 eller 4-2-3-1? Vil Gareth Bale bli spilleklar?

Waliseren er det perfekte angrepsvåpen mot et lag som tradisjonelt sett er svakest i omstillingsfasen. Om han starter, blir det på høyre kant. Hva så med Ángel Di María, som har vært en av lagets beste spillere denne sesongen?

Et alternativ er å bruke ham på venstre kant, Bale på høyre, og Ronaldo på topp. Ancelotti vil i så fall vrake Benzema, en spiller som i det siste har blitt beskyldt for å være lat, og på en bane hvor de fleste lag ville slitt selv med 12 mann er gratispassasjerer det siste treneren trenger.

Det spørs også hvor defensiv Ancelotti bør være.En konservativ slagplan vil sannsynligvis være klokt; laget viste tross alt lite mot Juventus som tilsa at de kan dominere på Camp Nou. Samtidig vil en for forsiktig strategi risikere å repetere Mourinhos upopulære taktikker, som var en del av grunnen til at Ancelottis mer attraktive filosofi var ønsket i hovedstaden.

Ulike forventninger

Uansett resultat er det tydelig at Ancelotti er rett mann for Pérez. Han er den rolige og ærverdige skikkelsen som bør representere en institusjon så politisk og symbolsk som Real Madrid.

Starten ville aldri bli lett, men så lenge laget forbedrer seg bør prosjektet behandles med tålmodighet.

Det er her forventingene er ulike fra Barcelona. Selv med tap vil Madrid være i en omstillingsfase som de fleste aksepterer som nødvendig. Sportslig er laget svakere enn i fjor, men prinsipielt sett gjør klubben fremskritt. Helgens kamp bør derfor ikke sammenlignes med resultatene fra forrige sesong, men med Mourinhos 5-0 tap i november 2010.

Den kampen var portugiserens første El Clásico-test. Dette blir Ancelottis.

Mens det samme kan sies om Martino, har treneren overtatt et mannskap som tok 100 poeng i fjorårets La Liga. Han har slått de mindre lagene, men det samme gjorde Vilanova. Om Madrid vinner kan spørsmål stilles om den nye stilen faktisk har forbedret laget.

Martino vil ønske å unngå nettopp det. I en kamp begge lag er desperate etter å vinne, er det han som trenger seieren mest.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.