Uvanlig samarbeid mellom NFF og Köln

I tillegg til en økonomisk kompensasjon, skal Norges Fotballforbund (NFF) starte et gunstig sportslig samarbeid med FC Köln. Toppfotballsjefen innrømmer at det er uvanlig.

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb må lete etter en ny landslagstrener siden Solbakken blir Köln-trener. I fremtiden kan lansdlaget nyte godt av et samarbeid med Köln. Her er Semb på lørdagens pressekonferanse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Ståle Solbakken

Ståle Solbakken vil antageligvis tjener mer som Köln-trener enn som norsk landslagstrener.

Foto: IAN KINGTON / Afp
Volker Finke

Volker Finke er sportsdirektør i Köln. I fremtiden skal klubben hans ha et sportslig samarbeid med Norges Fotballforbund.

Foto: THOMAS BOHLEN / Reuters

Det er ikke unaturlig at det norske fotballforbundet får en økonomisk kompensasjon når en trener bryter kontrakten for å signere med en annen klubb, men det sportslige samarbeidet er uvanlig.

Ifølge generalsekretær i NFF, Paul Glomsaker, har fotballforbundet «et punkt i avtalen som gir grunnlag for sportslig samarbeid».

  • Diskutér saken i bunn av artikkelen!

– Det kan for eksempel være snakk om trenerkurs og trenerutvekslinger. Sportslig utveksling på en del områder som gjør at vi får en god link til Köln og tysk fotball, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb litt ullent om samarbeidet.

– Er det vanlig at et forbund inngår et slikt samarbeid med en utenlandsk klubb?

– Nei det er det for så vidt ikke, men dette ga en mulighet til å samarbeide, sier Semb til NRK.

– Aldri hørt om lignende

NRK-ekspert Karl-Petter Løken visste lite om avtalen da han ble kontaktet av NRK.no i dag. Han mener det er rart at et forbund og en klubb fra et annet land inngår en slik avtale.

– Jeg har aldri hørt om et slikt forhold mellom en klubb og et forbund, i alle fall ikke i norsk målestokk. Dette er sikkert fordi NFF ønsker å holde ved like forholdet til Solbakken i tilfelle han skal bli aktuell som landslagssjef i framtida.

Løken tror et sportslig samarbeid mellom Köln og NFF kan bli vanskelig å gjennomføre.

– Det krever ressurser, tid og penger. Og mange ganger blir det bare med intensjonene når man fører slike avtaler på papiret, sier Løken.

Det er foreløpig uvisst om Ståle Solbakken kommer til å bidra med sin kompetanse i samarbeidet.

– Positivt for Norge

Norges Fotballforbund mistet Ståle Solbakken, men fikk en god sum penger og et fruktbart sportslig samarbeid som erstatning.

En norsk trener i en av Europas fire store ligaer er heller ikke ugunstig for norsk fotball.

– Det er positivt for Norge at vi får en trener i en så stor liga. For det første er det ganske trangt for en utenlandsk trener å komme inn i Bundesliga, i tillegg er det en liga i vekst, sier Semb.

Penger

Fotballforbundet vil ikke komme med detaljer om avtalen de inngikk med Köln, men det er grunn til å tro at den økonomiske kompensasjonen er på flere millioner.

Ståle Solbakken vil antageligvis også tjene mer penger i Köln enn han ville gjort som norsk landslagstrener.

– Når du får muligheten til å trene en tradisjonsrikklubb i Bundesliga er det forståelig at han (Solbakken) takker ja. Jeg vil tippe det er en økonomisk mulighet for ham også, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Ifølge det tyske nettstedet kicker.de starter Solbakken i jobben 1. juli, og nordmannen skal presenteres som ny trener 17. mai.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotballnyheter