Hopp til innhold

– Landslaget kan ikke overkjøre klubbenes sesongoppkjøring

Norges Fotballforbund (NFF) vil ta hjemlige spillere ut av sesongoppkjøringen for å dra på turné. Slikt blir det bråk av.

Henrik Hoff

Klubbdirektør i Aalesund, Henrik Hoff, er kritisk til landslagets turnéplaner. Han mener klubbene burde fått beskjed om planene minst et halvt år i forveien. (Arkivfoto)

Foto: Arne Flatin / NRK

– Det er helt idiotisk dersom landslaget overkjører planene til klubbene i sesongoppkjøringen, sier Aalesund-direktør Henrik Hoff.

Semb og Gamst

Nils Johan Semb (bak) sammen med Morten Gamst Pedersen på pressetreff torsdag.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Når NRK snakker med han mandag ettermiddag kjenner han ikke til landslagets planer om en treningsturné i januar .

– Dette vil være meget ugunstig for oss siden vi bruker masse penger på treningsleire i denne perioden slik at laget skal få en optimal sesongoppkjøring. Hvis plutselig for eksempel tre av våre spillere forsvinner på landslagsturné ødelegger dette mye av opplegget vårt, sier Hoff til NRK.

Selv om Aalesund ikke har spillere i dagens A-lagstropp er det ikke usannsynlig at de får spillere med på en eventuell januarturné, dette fordi troppen utelukkende vil bestå av hjemlige spillere, pluss norske spillere i svenske og danske klubber.

– Effekt til klubbene

– Forstår du at klubbene kan være lunkne til en slik turné siden den kommer i en viktig sesongoppkjøring, Nils Johan Semb?

– Dette er etter min mening et veldig bra spillerutviklingstiltak og en måte å bygge spillere og landslag på. Slik vil klubbene få en effekt av dette i det lange løp, sier toppfotballsjefen til NRK.

Niels Røine

Direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Uvitende klubber

Landslaget har vært på slike turneer tidligere, både da Semb selv ledet landslaget, under Åge Hareide og i «Drillos» forrige periode som landslagssjef. Men de siste fem årene har det ikke vært noe. Årsak: Konflikt med klubbene.

– Det ligger en mulig konflikt i dette, innrømmet Egil Olsen til NRK søndag, men var likevel optimist.

– Det er en stor mulighet for at vi får det til nå i slutten av januar, la han til.

Men selv om det bare er tre måneder til den eventuelle turneen er ikke eliteserieklubbene informert om planene til landslaget.

– Vi må først se om det er noen sportslige interessante opplegg for en slik turné, sier Semb som forteller at NFF har flere agenter som jobber med opplegget.

Niels Røine, direktør i Norsk Toppfotball som er interesseorganisasjonen til eliteserie- og 1. divisjonsklubbene, bekrefter overfor NRK at klubbene ikke kjenner til turnéplanene.

– Det har foreløpig ikke vært noe dialog. Landslaget må først finne ut om de skal gjøre dette, hvor de skal reise og eventuelt når. Så vil forespørselen komme til oss og vi vil gjennomføre en høring med klubbene, skriver Røine i en tekstmelding.

Saken fortsetter under video

Video Det er sterk misnøye i fotball-Norge

VIDEO:Sterk misnøye med landslagets planer om en januar-turné.

Kanariøyene

AaFK-direktør Henrik Hoff liker dårlig at dette ikke allerede er avklart.

– Hvis landslaget skal på en treningssamling med hjemlige spillere må de si fra før. Vi startet planleggingen av oppkjøringen til neste sesong allerede i juli og har satt opp en treningsleir på Kanariøyene i to uker fra 7. januar. Klubbene burde fått beskjed om dette minst et halvt år i forveien, sier han.

Nord-Irland

Ifølge Nils Johan Semb er det to hovedgrunner til at landslaget ønsker en slik turné.

For det første vil de ha frem nye, unge spillere. For det andre er det kun satt opp én internasjonal dato til landskamp fra januar til juni (Norge møter Nord-Irland i slutten av februar) og landslaget trenger mest mulig kamptrening før VM-kvaliken starter i september neste år.

Landslagets ønske er å spille flere treningskamper på en slik turné som skal vare i maks ti dager og gå til et land et stykke unna Norge. Toppfotballsjefen og Egil Olsen har nevnt USA og Thailand som alternative reisemål.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden