NRK Meny
Normal

Klopps Liverpool minnet om Dortmund

ANALYSE: Jürgen Klopp har kun vært i Liverpool i litt over en uke, men allerede mot Tottenham gjenspeilte spillerne tyskerens verdier om høyt press og en oppofrende mentalitet.

Jürgen Klopp

BESTÅTT DEBUT: Tommelen opp for Jürgen Klopp, mener fotballskribent Thore Haugstad.

Foto: John Sibley / Reuters

Vi hadde hørt historiene, sett kampene, lest teoriene. Sjelden har en ansettelse i Premier League fått like mye dekning som Jürgen Klopp i Liverpool.

Tyskeren har blitt hyllet som klubbens frelser: Karismatisk motivator, taktisk geni, innfører av høyt press og intensivt spill.

Og med en CV som inkluderer to seriemesterskap og en mesterligafinale med Borussia Dortmund, bør Klopps metoder ikke betviles. Spørsmålet denne helgen var imidlertid dette:

Hvor merkbar ville innflytelsen hans være etter så kort tid?

En uke er tross alt ikke mye. Klopp har ikke rukket mange treningsøkter og selv ikke en så dyktig trener vil ha klart å lære bort sine strategiske prinsipper så fort.

I stedet ble lørdagens tur til White Hart Lane en test for Klopp som motivator: Hvorvidt han ville klare å få spillerne til å jobbe like helhjertet som i Dortmund.

«Jeg tror på en spillestil som er veldig emosjonell, veldig rask og veldig sterk», sa han nylig. «Lagene mine må spille med klampen i bånn og ta seg helt ut i hver eneste kamp».

Jürgen Klopp

MOTIVATOR: Jürgen Klopp.

Foto: John Sibley / Reuters

Klopps budskap

Basert på de første 90 minuttene ser det ut til at spillerne har skjønt meldingen. Selv med en grusom skadeliste – Jordan Henderson, Christian Benteke, Roberto Firmino, Joe Gomez, Danny Ings, Dejan Lovren, Daniel Sturridge – gikk Liverpool rett i strupen på Tottenham.

De presset over hele banen. Forsvarslinjen sto høyt. Spillerne jaget ballen som en sulten piraja-stim.

Tendensene minnet om Dortmunds særpreg. Dette var innstillingen Klopp krever.

Lucas forklare nylig hva troppen hadde blitt fortalt: «Vær streng med deg selv. Alltid gi mer, alltid løp de 10 meterne ekstra, for dét er nøkkelen til suksess».

Selve formasjonen var noe overraskende. I stedet for å beholde sin 4-2-3-1 fra Dortmund, valgte Klopp 4-3-2-1: Philippe Coutinho og Adam Lallana lå bak Divock Origi, mens Emre Can, Lucas Leiva og James Milner dannet en hardtarbeidende sentral midtbanetrio.

Spesielt de første 20 minuttene imponerte de røde. De skapte tre cornere innen 10 minutter, hvorav den siste endte med en heading i tverrliggeren. Coutinho og Lallana presset sidebackene konstant, og tre ganger innen 15 minutter rotet Tottenham ballen utover sidelinjen.

En av pausestatistikkene viste også tendensen: Av de åtte frisparkene Liverpool hadde laget, hadde seks funnet sted på Tottenhams halvdel. Klopp har ikke kommet til England for å parkere bussen.

Jürgen Klopp

BLE HYLLET: Klopp er blitt tatt godt imot av supporterne.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Mye løping, lav presisjon

Samtidig demonstrerte oppgjøret størrelsen på jobben Klopp har tatt på seg. Kvaliteten matchet ikke mentaliteten. Flere upresise pasninger ødela lovende angrep som kunne ha sikret seieren.

Tottenham hadde også flere sjanser som tvang Simon Mignolet til å varte opp med fine redninger.

Spesielt etter pause var det mange balltap fra begge sider. Treffprosenten på pasningene sa en del: Mens begge lag har ligget på 81 prosent i ligaen denne sesongen, lå Tottenham her på 74,8 prosent og Liverpool på 75,5 prosent.

Det er omtrent det samme nivået som Watford, West Ham og West Bromwich Albion.

Men annet var ikke å forvente fra to mannskap som satser tungt på løping og pressing. Spesielt for Klopp var ett poeng akseptabelt, etter en uke preget av skyhøye forventninger og uheldige skader. Allerede har vi fått en smakebit av Liverpools fartsfylte stil.

Om den vil fungere eller ikke gjenstår å se. Kjedelig blir det i hvert fall ikke.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.