NRK Meny
Normal

Klar for langspurt

Året er 2009, og 31 plasser i neste års fotball-VM skal deles ut. Onsdag begynner langspurten.

Robinho, Messi og Rooney.

Robinho, Messi og Rooney.

Foto: Scanpix

Ståa omkring på kloden er noe ulik. I Europa gjenstår rundt to tredeler av kvalifiseringskampene, i Sør-Amerika under halvparten.

Og Asia og Afrika er kommet til gruppespill på nivå 2. Mens New Zealand allerede venter på hvem de skal møte i avgjørende playoff.

FIFA-rankingen for februar

Slik står det til:

Europa

John Carew er nære på å score, men Skottlands Gary Caldwell står i veien under VM-kvalifiseringskamp

Norge spilte uavgjort i Skottland i fjor

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
England jubler for seier over Kroatia i høst

England jubler for seier over Kroatia i høst .

Foto: DENIS LOVROVIC / AFP
Michael Essien (t.h.) jubler etter scoringen mot Marokko.

Ghanas og Chelseas Michael Essien (t.h.).

Foto: ALASTAIR GRANT / AP
Zlatan Ibrahimovic

Sveriges superstjerne, Zlatan Ibrahimovic.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP
Angelos Charisteas

Målmaskin fra Hellas, Angelos Charisteas.

Foto: LUCA BRUNO / AP
Chelsea-keeper Petr Cech

Verdens beste målvakt? Chelsea- og Tsjekkia-keeper Petr Cech.

Foto: MATT DUNHAM / AP
Lionel Messi møtte kjøles ned underveis i dagens OL-finale

Lionel Messi møtte kjøler seg ned underveis i OL-finale.

Foto: Luca Bruno / AP

Robinho og Brasil er favoritter til å komme seg til VM.

Foto: Juan Carlos Hernandez / Scanpix/Reuters
Ahmed Mido er i scoringsform

Egypts Mido.

Foto: SEAN DEMPSEY / AP
Dempsey

En av USAs største stjerner, Brede Hangelands Fulham-kollega, Clint Dempsey.

Foto: GLYN KIRK / AFP

Ni grupper skal gi 13 VM-plasser. Vinnerne er klare for VM, og de åtte beste toerne skal spille seg imellom om fire plasser.

Gruppe 9

Nederland er på stø kurs mot VM. Alle de fire andre, tabelljumbo Norge inkludert, kan ta kvalik-plassen. Norge - Skottland 12. august kan bli en nøkkelkamp.

Arne Scheie tror: Nederland vinner, det er helt uvisst om andreplassen.

Europa-gruppe 9 (Norges gruppe)

Gruppe 1

Helt åpent. To poeng skiller fem lag. Blant dem er Sverige og Danmark, som skal møtes i Stockholm 6. juni og i København 10. september. Ingen av dem har tapt hittil. Portugal blir nok de nordiske lagenes tøffeste utfordrer.

Scheie: Danmark er favoritt, fordi de har gjort unna to vanskelige bortekamper. Sverige kan følge som nummer to.

Europa-gruppe 1

Gruppe 2

Hellas, Israel og Sveits kjemper i teten, men etter ujevne resultater. Her blir nok ingenting avgjort før i siste kamp når Sveits møter Israel.

Scheie: Hellas vinner foran Sveits.

Europa-gruppe 2

Gruppe 3

Slovakia har tatt en overraskende ledelse, men Tsjekkia, Polen og Slovenia lurer bare to poeng bak. Dit kommer også Nord-Irland etter kampen mot San Marino onsdag. Allerede 1. april skal Slovakia møte nabo Tsjekkia i Bratislava.

Scheie: Jeg tipper Tsjekkia foran Polen.

Europa-gruppe 3

Gruppe 4

Tyskland ser ut til å knuse all motstand, og har lagt rivalene Russland og Wales klart bak seg. Men mye gjenstår, og tyskerne skal til Moskva i nest siste kamp 10. oktober.

Scheie: Tyskland vinner, Russland tar nok andreplassen.

Europa-gruppe 4

Gruppe 5

Spania er suveren, og har vunnet alt hittil.Tyrkia, Belgia og Bosnia slåss om andreplassen. Belgia møter Bosnia 28. mars.

Scheie: Spania vinner foran Tyrkia.

Europa-gruppe 5

Gruppe 6

Her er det England som har dratt fra, og som nokså sikkert tar førsteplassen. Kroatia og Ukraina kjemper om andreplassen. De to har allerede spilt uavgjort i Ukraina, og avgjørelsen faller trolig i returkampen 6. juni.

Scheie: England vinner, Kroatia blr nummer to.

Europa-gruppe 6

Gruppe 7

Serbia og Litauen slåss foreløpig i teten, men Frankrike er i siget etter en trøblete start, og vil sannsynligvis blande seg inn etter hvert. De møter Litauen i dobbelkamp 28. mars og 1. april.

Scheie: Serbia til topps, Frankrike toer.

Europa-gruppe 7

Gruppe 8

Storfavoritt Italia har tatt ledelsen, men har ikke ristet av seg Irland. Irene kan overta teten i gruppa hvis de slår Georgia med tre mål hjemme på onsdag. Italia møter Irland hjemme 1. april og i Dublin i nest siste runde 10. oktober.

Scheie: Her vinner Italia foran Irland.

Europa-gruppe 8

Sør-Amerika

Her er alle de 10 landene som vanlig i gang med en maratonserie der alle møter alle. Det betyr 18 serierunder, og 10 av disse er allerede spilt.

De fire øverste går til VM, nummer fem spiller kvalifisering mot fjerde beste lag i Nord- og Mellom-Amerika.

Paraguay er regionens overraskelse. De har tatt en klar ledelse over de tradisjonelt to store, Brasil og Argentina. Disse to har ingen betryggende ledelse på resten av feltet, men det er vel neppe mange som tviler på at de klarer å karre seg til VM til slutt.

Om fjerde- og femteplassen er det imidlertid helt åpent. Bare Peru, og til en viss grad Bolivia, ser ut til å være hektet av.

Søramerikanerne begynner 2009-sesongen 28. mars. Første "storkampen" går 9. juni når Brasil møter Paraguay. Klassikeren Argentina - Brasil spilles 5. september, og tre dager seinere møtes Paraguay og Argentina. 13. oktober avsulttes maratonserien.

Scheie: Paraguay, Brasil, Argentina og Chile til VM, Uruguay tar kvaliken.

Sør-Amerika

Asia

Her er man godt i gang med det avsluttende gruppespillet. 10 lag gjenstår. De er inndelt i to grupper, og de to beste i hver gruppe får VM-plass. De to tredjeplasserte lagene får en reservesjanse seinere.

Den består i at de først skal møtes hjemme og borte. Vinneren sammenlagt møter Oceania-vinneren - det er New Zealand - til hjemme- og bortekamp om en VM-plass.

5 og 6 kamper gjenstår for lagene før de er ferdig med gruppespillet.

Gruppe 1

Australia har "meldt overgang" til Asia, og spiller for første gang i Asias VM-kvalifisering. Og det gjør de med bravur, for de har ennå ikke avgitt poeng. Men de får likevel tøff motstand av Japan, som de skal møte i Yokohama allerede onsdag. Returkampen spilles i Australia i siste serierunde, 17. juni. Mye tyder på at de uansett tar de to første plassene, og at Qatar tar tredjeplassen.

Scheie: Ausralia og Japan tar VM-plassene.

Gruppe 2

Denne er mye jevnere. Bare De forente arabiske emiratene er ute. Sør-Korea leder, men Iran, Nord-Korea og Saudi-Arabia ligger bare 2 og 3 poeng etter. Og allerede onsdag møtes Iran - Sør-Korea og Nord-Korea - Saudi-Arabia. Så her er alt åpent.

Scheie: Her tar Sør-Korea og Iran de to første plassene.

VM-kval. Asia

Afrika

Første gruppespill-runde ble avsluttet i høst. 20 lag gjenstår. De er trukket i fem grupper, hver på fire lag. Gruppevinnerne går til VM, sammen med Sør-Afrika, som er automatisk kvalifisert som arrangør.

Det betyr seks kamper for hvert lag, og den første serierunden går 28. mars. Først 14. november er kvalifiseringen avsluttet.

Gruppe A

Her står det nok mellom Kamerun og Marokko. Togo og Gabon blir trolig for lette. Avgjørelsen faller trolig ikke før Marokko og Kamerun møtes i aller siste kamp.

Gruppe B

Nigeria er storfavoritt, med Tunisia som eneste outsideren. Kenya og Mosambik har neppe sjanse.

Gruppe C

Egypt er nok største favoritten, men får konkurranse av Algerie. De møtes i Egypt i siste kamp. Zambia er en outsider, mens Rwanda neppe er god nok.

Gruppe D

Denne skal Ghana ta lett. Verken Benin, Sudan eller Mali skal være gode nok.

Gruppe E

Også denne har en storfavoritt, nemlig Elfenbeinskysten. De skal uten større problemer holde Malawi, Burkina Faso og Guinea bak seg.

VM-kval. Afrika

CONCACAF

Dette er betegnelsen for Mellom- og Nord-Amerika og Karibia.

Her er en komplisert førkvalifisering unnagjort, og de mange små karibiske og mellomamerikanske statene er slått ut. Seks land gjenstår, de skal spille ti serierunder i én serie.

De tre beste får VM-plass, lag nummer fire spiller hjemme og borte mot lag nummer fem i Sør-Amerika om en plass i VM.

USA og Mexico er storrfavoritter til å ta to av plassene, og de møtes i USA når gruppespillet sparkes i gang onsdag.

Kampen om resten av plassene er helt åpen. Trinidad og Tobago, El Salvador, Honduras og Costa Rica kjemper om dem. Costa Rica er nok snau favoritt til tredjeplassen.

VM-kval. Nord- og Mellom-Amerika

Oseania

Her er New Zealand allerede forlengst vinner, men ikke VM-klar. De skal møte det beste av de to tredjeplasserte lagene i Asia-gruppene i hjemme- og bortekamp om en VM-plass. Det betyr at New Zealand ikke får vite hvem motstanderen er før langt utpå høsten.

VM-kval. Oseania

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.